URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Februarie 2024, 17:35

Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat

Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat Foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exproprierea reprezintă unica formă prin care un bun proprietate privată poate fi "luat" de "stat" fără acordul proprietarului şi fără ca proprietarul să fi făcut ceva nelegal. Prin "stat" înţelegem atât organele centrale care acţionează în numele acestuia, cât şi organele administraţiilor locale care acţionează în numele comunelor, oraşelor sau judeţelor, entităţi de asemenea titulare ale dreptului de proprietate publică.

Dacă în perioada comunistă existau numeroase forme de trecere a bunurilor din proprietatea cetăţenilor în cea a statului, cea mai cunoscută fiind naţionalizarea, Constituţia din 1991 şi Revizuirea acesteia din 2003 au adus stabilitate în domeniu, prin garantarea proprietăţii private.

Practic, astăzi statul mai poate interveni asupra averii unei persoane în două moduri - prin confiscarea dispusă în procesul penal sau printr-un proces-verbal de contravenţie dacă persoana în cauză a săvârşit o faptă ilicită (infracţiune sau contravenţie), ori prin expropriere, dacă statul are nevoie de bunul cetăţeanului pentru realizarea unor investiţii ce profită întregii comunităţi.

Ca atare, exproprierea, des utilizată în zona noastră, vizează posibilitatea preluării în proprietate publică a unor bunuri (terenuri sau construcţii) cu plata unor despăgubiri.

Deşi chiar Constituţia noastră ne spune că această despăgubire trebuie să fie "justă", în realitate organele statului fac tot ce pot pentru a plăti cât mai puţin, în multe situaţii sumele acordate fiind de câteva ori mai mici decât valoarea reală a bunului.

De aceea, în toate situaţiile în care un cetăţean apreciază că a primit mai puţin decât valoarea reală a bunului care i-a fost expropriat, despăgubirea plătindu-se înainte de preluarea bunului de către "stat", are posibilitatea ca, în termen de trei ani, să se adreseze instanţei pentru "verificarea" ofertei de despăgubire.

Cererea se adresează tribunalului, care va proceda la efectuarea unei expertize de către trei experţi: unul numit de instanţă, unul de "stat" şi unul de către cetăţean.

Pe baza preţurilor pieţei în zona respectivă, se întocmeşte un raport prin care, în multe situaţii, se stabilesc sume net superioare celor acordate de expropriator. Instanţa va obliga "statul" la plata sumei reprezentând diferenţa între ce s-a stabilit prin expertiză şi ce s-a achitat în momentul exproprierii. Hotărârea poate fi atacată cu apel, iar hotărârea definitivă este pronunţată de către curtea de apel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Precizare
Intai primaria plateste ,,evaluarea" imobilulului de catre o firma de casa. Care firma serveste pe cine-o plateste. Suma stabilita de ,,expert" este consemnata pe numele escr*catului si primaria poate trimite buldozerele. Daca fraierul se plange, i se rade in fata, ,,nu-ti convine, adreseaza-te instantei"! Treburile nu merg mereu asa de lin. Daca esti ex-prefectul tarau, vuscan jr, gemenii chimisti, adica daca esti potent financiar, o faci. Si obtii despagubiri la valoarea reala. Sunt si exceptii: pretul platit de primaria Oradea pt un mp din gangul ala infect care uneste Independentei cu V. Alecsandri a fost de circa 550(!!!) de euro, tva inclus. Asta in conditiile in care despagubirea pt un mp construit+utilitati de pe traseul drumului rapid a fost sub 50 de euro. Bref: daca esti un pulean amarat, vai de steaua ta.... stiti ce vreau sa spun P.S. O observatie: excluzand exemplele de mai sus, daca faci pr*stia sa te judeci cu primaria pe teritoriul ei (competenta curtea de apel Oradea)....no comment.
Postat 03 Februarie 2024, 12:45 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON