URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Martie 2024, 09:20

Cum ajung deşeurile bio pământ de flori (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fracţia bio are o valoare deosebită în procesul de selectare a deşeurilor, pentru că ea are o importantă componentă ecologică. Printr-un proces de descompunere care se întinde pe mai multe luni, materialul vegetal se transformă în îngrăşământ sau pământ de flori.

Ce este compostul şi cum îl obţinem?

Prima fază este cea de tocare a deşeurilor vegetale. Acestea sunt aşezate apoi în şiruri lungi şi lăsate să se descompună mai multe luni. Urmează cernerea compostului, iar la final se obţine îngrăşământul sau pământul de flori.

"Pentru noi este foarte importantă partea de compostare pentru că putem obţine aceste produse finite. Aşteptăm uneori 4-6 luni, în funcţie de vreme sau condiţiile meteo. Ceea ce se obţine este un fertilizator natural care poate fi cumpărat de oricine", spune Bajusz Murányi Gyöngyi (foto jos), manager departament compostare la ECO Bihor.

Compostarea se poate face acasă

Aveţi nevoie de un recipient care să fie plasat într-un loc umbrit, uşor accesibil şi cu un drenaj bun. Materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed şi oxigenat.

Este preferabil să plasaţi cutia de compost direct pe sol şi nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice (bacterii, ciuperci).

Ca materiale recomandate: resturi de fructe şi legume (coji de cartof etc), pliculeţe de ceai, zaţ de cafea, carton, prosoape şi pungi de hârtie, coji de ouă, deşeuri biodegradabile din grădină, buruieni, frunze uscate.

Atenţie la fracţia bio! 

Dacă nu compostaţi acasă, trebuie să fiţi atenţi la deşeurile pe care le puneți în recipientul maro, pentru că există riscul ca deşeurile să ajungă la groapa de gunoi, căci nu se pot composta. Un grad mare de impuritate, cu plastic, haine sau alte deşeuri care nu au ce căuta în fracţia bio, materialul vegetal devine inutilizabil şi ajunge direct la halda de gunoi, fără a mai fi valorificat.

"Ceea ce primim ca deşeu biodegradabil de la bucătării şi cantine are foarte multe impurităţi, ambalaje din plastic, PET-uri, doze de aluminiu. Din păcate, nu putem să îl folosim", a mai precizat Bajusz Murányi Gyöngyi, manager departament compostare la ECO Bihor.

La ce se foloseşte compostul

Compostul se foloseşte în agricultură la ameliorarea solului, refacerea ecologică a zonelor degradate, reconstrucţia peisagistică, grădini private, horticultură, legumicultură.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON