URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2023, 20:18

Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească rata de promovare la bacalaureat

Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească rata de promovare la bacalaureat Sursa foto: Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" Aleșd / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleşd se învaţă mai bine. Cu prilejul finalizării unui proiect finanţat de Ministerul Educaţiei şi care a avut în prim-plan pregătirea elevilor pentru examenele naţionale, profesorii au anunţat că, în ultimii doi ani, procentul de promovare a bacalaureatului a crescut, în rândul absolvenţilor din acest colegiu, cu 10%.

Concret, în vară, 76,7% dintre absolvenţii colegiului au promovat examenul, în timp ce în sesiunea din 2021 procentul era de 66%. 

Performanţa se datorează pregătirii suplimentare la care elevii au participat, în cadrul proiectului "Pregătire, implicare, calitate", finanţat între anii 2018 şi 2023 prin schema de granturi ROSE a Ministerului Educaţiei şi închis luni, printr-o masă rotundă anume organizată de Colegiul "Alexandru Roman". 

Obiectivul declarat al proiectului în valoare totală de 451.290 de lei, conform unui comunicat de presă al unităţii de învăţământ, a fost "creşterea calităţii serviciilor educaţionale pentru asigurarea progresului şcolar al elevilor de liceu, în vederea menţinerii unei rate ridicate a procesului de absolvire, de participare şi promovare a examenului de bacalaureat".

Potrivit profesoarei Melania Joldea (foto jos), care a coordonat proiectul alături de colegele Tatiana Moţi şi Anca Toderaş, orele de pregătire suplimentară şi remedială s-au ţinut la disciplinele cerute pentru examenul de bacalaureat de către profesorii Şarlota Băican, Ana Mihaela Cadleţ, Monica Cuciula, Carmen Dios, Mădălina Marian (limba şi literatura română), Monica Moisin, Lidia Ciucle, Laura Strugar (matematică), Eva-Gabriella Osvath Szabo (biologie), Anca Toderaş (istorie), Iulia Ciucurescu (geografie), Dorina Venter (chimie), Melania Joldea (fizică), Angela Faur (consiliere şi orientare).

De asemenea, în acelaşi proiect, şcoala a achiziţionat echipamente precum laptopuri, imprimante, camere video de supraveghere şi table inteligente, astfel încât elevii să aibă condiţii moderne pentru învăţare.

O fostă elevă implicată direct în proiect a apreciat activităţile desfăşurate. "Orele de pregătire suplimentară m-au ajutat pe mine şi pe colegii mei să trecem la un alt nivel prin repetarea organizată a materiei pentru bacalaureat", a spus Carla Todoş, acum studentă la psihologie.

Directoarea şcolii, Monica Moisin, a anunţat că îşi doreşte să continue acest proiect prin realizarea unei platforme educaţionale şi dotarea unui laborator inteligent. "Acest proiect a fost o mare oportunitate pentru elevii şcolii şi pentru cadrele didactice. Astfel de activităţi pot constitui o călătorie educaţională de neegalat bazată pe performanţă", a spus directoarea.

Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project - ROSE) este un proiect al Ministerului Educaţiei început în 2015, când România a accesat un credit de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în valoare de 200 de milioane de euro pentru a reduce abandonul şcolar şi a creşte rata de promovare în şcoli. Programul este implementat de către Unitatea de Management Proiecte cu Finanţare Externă (UMPFE) din cadrul Ministerului Educaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@autorule!
"Cum a reușit Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd să crească promovabilitatea la bacalaureat" Iar incepem cu promovabilitatea? Sa incep iar sa explic ca promovabili sunt toti cei care se prezinta la un examen? La orice examen. Adica 100%. Dar cei promovati sunt X%. Ca sa pricepi si tu, rata de promovare a crescut, daca a crescut, nu promovabilitatea. Tu cate clase ai promovat?
Postat 19 Decembrie 2023, 22:35 de Biggie
Ok.
Bravo lor. Sa vedem anul viitor daca mentine procentul. Succes tuturor in continuare.
Postat 19 Decembrie 2023, 22:23 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON