URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2022, 15:19

Cum a împărțit ministerul lui Cseke banii din Programul Anghel Saligny. Ce sumă primește județul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării, condus de bihoreanul Cseke Attila (foto), a publicat lista alocărilor prin Programul Anghel Saligny, pentru proiecte de apă și canalizare, respectiv drumuri și poduri.

Potrivit datelor publicate de instituție, în total s-au alocat 52,2 miliarde de lei, adică peste 10 milioane de euro, din care 22,5 miliarde pentru categoriile de investiții alimentări cu apă și stații de tratare a apei și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, iar 30 miliarde de lei pentru categoriile de investiții drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților și poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.

Județul Bihor are o alocare de 638 de milioane pentru proiecte de apă și canalizare și alta de 850 milioane pentru drumuri și poduri. În total, Bihorului îi revine 1.488.788.879 lei, arată Ministerul Dezvoltării.

Instituția a comunicat și modul de calcul al acestor sume, arătând că s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori: 50% - ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național; 15% - ponderea populației fiecărui județ în total populație; 15% - indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare; 20% - capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.

Cea mai mare sumă din țară a primit-o județul Suceava (1,663 miliarde lei), urmat de Olt (1,601 miliarde lei) și Dolj (1,564 miliarde lei.

Lista completă a alocărilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Talmeș-balmeș o să iasă din "scenariul" lui Cseke.
Printre criteriile esențiale care lipsesc, este cel al "capacității de utilizare" a alocărilor, dar cel al "capacității resurselor umane". Vor fi județe, orașe și comune, care vor sta cu banii "la poartă", dar nu vor face nimic. Ba pentru că proiectele sunt incomplete, fără documentații actualizate și autorizate ... ba că nimeni nu mai vrea să dea la lopată, pentru că-i mai bine să pună un pic de șagă deoparte și să se angajeze printre bugetari.
Postat 09 Mai 2022, 18:03 de KP
comparatie cu PNDL lui Dragnea
se vede totusi ca liberalii au vazut prioritati mai realiste, bine alese si importante pentru noul PNDL/PNRR cu apa-canal si centuri. Directii Mult mai importante decat "camine culturale" mici primarii de unde sa se fure banii.
Postat 08 Mai 2022, 19:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON