URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2024, 08:01

Cruciadă pentru pământ: Parohia Ortodoxă Căpâlna ţine cu dinţii de un teren care nu i-a aparţinut niciodată (FOTO)

Cruciadă pentru pământ: Parohia Ortodoxă Căpâlna ţine cu dinţii de un teren care nu i-a aparţinut niciodată (FOTO) ÎN NUMELE BISERICII. Să nu pofteşti casa aproapelui tău şi să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău, spun învăţăturile biblice. Parohul bisericii ortodoxe din Căpâlna, Vasile Dobra (dreapta), recunoaște însă că de mai bine de 20 ani ţine cu dinţii de terenul unei ferme (foto) care nu i-a aparţinut niciodată și spune că o va face în continuare, în numele bisericii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La marginea comunei Căpâlna, un drum de pământ plin de hârtoape duce spre una dintre cele zece ferme ale fostei Întreprinderi pentru Îmbunătăţirea şi Exploatarea Pajiştilor Bihor preluate, în 2001, de societatea agricolă Pratosem SA. Ferma ar putea fi profitabilă, cum sunt şi celelalte. Clădirile trebuie doar renovate, grajdurile, acum zăvorâte, pot fi repopulate cu animale, iar utilajele ce ruginesc printre buruieni ar putea fi puse din nou la treabă.

Dar, în loc să facă agricultură, administratorul firmei, Aurel Codoban, este nevoit de mai bine de două decenii să-şi piardă timpul prin sălile de judecată şi prin birourile procurorilor. Motivul? Pe terenul de sub construcţii şi-a "rezolvat" titlul de proprietate Parohia Ortodoxă Căpâlna, iar parohul acesteia nu vrea să-l dea înapoi, deşi a admis în scris că a pus mâna pe el în urma unei erori. 

BIHOREANUL vă dezvăluie o poveste absurdă pe care n-au reuşit s-o descâlcească nici autorităţile statului, nici cele locale, nici judecătorii şi nici procurorii...

Un teren, doi proprietari 

Aurel CodobanScandalul a început în 2001, când cei 11 acţionari din Bihor ai Pratosem SA, firmă înfiinţată prin privatizarea fostei Întreprinderi pentru Îmbunătăţirea şi Exploatarea Pajiştilor Bihor, au vrut să preia şi acţiunile deţinute de statul român. Administratorul firmei, Aurel Codoban (foto), a şi început demersurile, a încheiat un contract de cumpărare cu Ministerul Agriculturii, a plătit şi preţul cerut. Potrivit HG 834/1991, care reglementează situaţia terenurilor din folosinţa fostelor societăţi de stat, după privatizare Pratosem putea să intre nu doar în posesia clădirilor, ci şi a terenurilor de sub construcţiile din incinta fermei. Din lipsă de bani, însă, a amânat procedura. 

Firma a început să facă demersuri pentru întabularea clădirilor şi terenurilor celor 10 ferme abia în 2006, când a ajuns pe linia de plutire. La Căpâlna, însă, unde avea 9.180 metri pătraţi de teren sub clădirea de birouri, ateliere şi grajduri, nu a reuşit. Motivul? În 2002, Comisia locală de fond funciar l-a trecut pe titlul de proprietate al Parohiei Ortodoxe Căpâlna. 

Concret, parohia a primit în proprietate 1,9 hectare, teren identificat cu numărul topografic 877 şi care cuprinde atât suprafaţa de sub construcţii, cât şi o păşune de lângă fermă (foto). Şi, cu toate că partea cu construcţii nici nu era la dispoziţia Comisiei locale, fiind în inventarul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), nimeni nu mai ştie cum, după măsurători făcute la faţa locului, în loc de păşune, parohia s-a făcut stăpână tocmai pe această suprafaţă.

Păşune Capalna

Încep procesele...

Cazul a ajuns în faţa mai multor instanţe de judecată, dar în loc să tranşeze problema, acestea au încurcat-o şi mai rău, dând hotărâri contradictorii. Într-un prim proces, pornit în 2012 de Parohie, care voia să pună mâna pe tot terenul în numele unei asociaţii urbariale, Judecătoria Beiuş şi Tribunalul Bihor au decis că terenul cu construcţii nu putea fi retrocedat, deci nu putea fi dat Parohiei. 

Ulterior, însă, în 2015 şi 2018, când prin alte două procese şi Pratosem, şi Primăria Căpâlna au cerut corectarea titlului de proprietate eliberat Parohiei, nu s-a mai ţinut cont de hotărârile anterioare. Motivul? Pratosem n-avea cum să emită pretenţii la un teren care nu i-a aparţinut, iar Primăriei i s-a imputat că n-a depus niciun act care să ateste că, la momentul eliberării titlului de proprietate, suprafaţa era în domeniul privat al statului şi în administrarea ADS. Deci "nu putea face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate". 

În ultima hotărâre, Tribunalul Bihor a stabilit, în schimb, că soluţia ar fi ca cele două părţi aflate în litigiu să-şi stabilească, fiecare, limitele proprietăţii. "Cele două intimate sunt coproprietare asupra întregului topografic în cote părţi, astfel că până la ieşirea din indiviziune nu se poate stabili în ce limite acest teren este inclus în titlul de proprietate al bisericii", se arată în hotărârea prin care instanţa a recomandat firmei şi Parohiei "să identifice soluţii alternative" şi să tranşeze litigiul amiabil.

... şi anchetele

Dar, pentru că judecătorii nu au anulat titlurile de proprietate, Parohia a întocmit o documentaţie cadastrală în baza căreia, în 2021, după un al patrulea proces, a devenit proprietar cu acte în regulă inclusiv pe terenul cu construcţii al fermei.

Abia atunci, verificând actele din proces, avocaţii Pratosem au descoperit că terenul firmei a fost "furat" cu un document, de fapt, măsluit. Concret, documentaţia cadastrală includea un plan de situaţie al suprafeţei ocupate de construcţii pe care Primăria ar fi pus menţiunea "conform cu punerea în posesie". Atât doar că, în realitate, documentul nu era conform cu punerea în posesie a Parohiei, care primise doar păşunea, iar viza administraţiei locale purta o semnătură falsificată a primarului. 

Pe de altă parte, în titlul de proprietate scria că terenul era "arabil", aşa că, printr-un interpus, Sorin Pojega (clopotarul bisericii), Parohia l-a declarat ca atare pentru a încasa subvenţii APIA.

Fapta nu există 

Revoltat, Aurel Codoban a depus o plângere penală la DNA, pentru acuzaţii de fals, uz de fals şi fraudarea fondurilor europene (subvenţia APIA). Degeaba. După un an, fără să fi făcut nicio verificare a documentului cadastral Otilia Ungurşi avizului Primăriei, procurorii s-au limitat să cerceteze doar suspiciunile de fraudă cu fonduri europene. Şi, cum documentele verificate de ei arătau că parohia declarase categoria "corectă" a terenului la APIA, adică cea conformă cu titlul de proprietate şi cu adeverinţele emise de Primărie, au clasat cazul cu concluzia că... "fapta nu există".

Totuşi, pentru suspiciunile de fals, DNA a transmis cazul Parchetului Beiuş. Noua anchetă încă e în derulare, însă o expertiză grafologică a confirmat că semnătura primarului pe planul de situaţie ce încorpora în proprietatea Parohiei şi terenurile de sub fermă era contrafăcută. "Dacă ancheta va confirma, în final, că înscrisul este fals, este posibilă revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acelui document", spune avocata Otilia Ungur (foto), care reprezintă Pratosem.

S-a greşit... 

Primarul comunei Căpâlna, Gheorghe Vid (foto), susţine că nu ştie cine a semnat în locul lui planul de situaţie de care Parohia s-a folosit pentru a pune mâna pe terenurile firmei.

"Pot spune doar că, din punctul de vedere al Primăriei, niciodată Parohia nu a fost pusă în posesie pe terenul de sub fermă, care nu a aparţinut Primăriei şi, deci, nu a putut face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate". 

Edilul susţine că a încercat să rezolve situaţia făcând Parohiei 4 oferte pentru schimb de teren, dar degeaba: "Ultima discuţie era programată anul acesta în aprilie, dar parohul nu s-a mai prezentat".

Culmea e că, în urmă cu doi ani, în august 2022, până şi parohul Vasile Dobra a recunoscut, printr-o convenţie scrisă (vezi mai jos), că terenul de sub fermă era al statului şi a fost de acord să renunţe la el, în schimbul unei alte suprafeţe. Dar şi-a schimbat atitudinea, încurajat poate şi de faptul că, între timp, DNA clasase dosarul şi, deci, n-avea motiv să cedeze. 

Acum, contactat de BIHOREANUL, preotul pretinde că a semnat un acord cu Primăria şi cu firma pentru a primi alt teren în schimbul celui necuvenit "sub imperiul unei presiuni extreme" a administratorului Pratosem, deşi actul fusese întocmit într-un birou avocaţial de faţă cu primarul, cu topograful Primăriei şi cu propriul său avocat. Cu ce a fost "ameninţat"? "Cu ancheta DNA", zice parohul, chit că demersurile juridice sunt un drept al oricui şi, în fond, o anchetă penală nu-l putea afecta decât dacă ar fi încălcat legea.

Lupta continuă...

De ce se încăpăţânează Parohia să se judece două decenii pentru un teren pe care nu-l poate folosi şi nici vinde? Preotul Dobra susţine că o face "pentru biserică", respingând acuze ale primarului şi ale firmei că ar spera să obţină un teren mai valoros în schimb. "Eu lupt pentru proprietatea bisericii, nu pentru mine. Nu eu am făcut plângeri şi denunţuri penale. Totuşi, dacă se doreşte un dialog, sunt de acord, dar nu cu presiuni", pretinde parohul.

Nici administratorul Pratosem nu se lasă. A pornit trei noi procese, chiar dacă, până acum, toate litigiile l-au costat de trei ori valoarea terenului care, culmea, deocamdată este al statului, aşa că pentru lămurirea situaţiei lui juridice ar fi trebuit să facă eforturi în primul rând slujbaşii ADS. Aceştia, însă, nu par interesaţi de problemă. "ADS ne-a transmis că problema este a Primăriei Căpâlna, care o poate rezolva pe cale administrativă", zice Codoban. Doar să vrea şi parohul, căci... încurcate sunt căile Domnului!


COMUNA CU CHIRIE

Biserică latifundiară, preot arendaş

De când preotul Vasile Dobra a preluat Parohia Ortodoxă Căpâlna, aceasta s-a înstăpânit pe proprietăţi întinse. În 2012, de pildă, a obţinut ambele cimitire din localitate, precum şi un teren de aproape 6.000 mp de sub şcoală

De atunci, sătenii plătesc Parohiei taxe anuale pentru închirierea mormintelor, iar Primăria îi achită lunar o chirie de 900 lei pentru folosirea terenului aferent şcolii, după cum spune primarul Gheorghe Vid. 

Pe persoană fizică, preotul Dobra a declarat 23 hectare de teren, luate în arendă de la săteni, iar de anul trecut chiar şi de la Primăria comunei, pentru toate aceste suprafeţe încasând subvenţii APIA, al căror cuantum a depăşit, din 2015 încoace, 212.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Articol partinitor!
Parohia si pamantul sunt acolo de sute de ani (pamantul dintotdeauna), aia cu pajistile au venit odata cu comunismul, fie in veci blestemat! Ca popa e hapsan si avar, o fi, nu stiu, sa-l judece episcopul. Ca s-au comis si inca se mai comit ilegalitati in chestiunea punerii in posesie, stim toti.
Postat 20 Iulie 2024, 09:23 de pinonel
scortosul pli
Vai de tine imbecil semianalfabet, in afara de insulte nu esti bun de nimic Esti la fel de idiot si "moral" ca ca si proxenetul si incestuosul Abrahan, mare patriarh al religiei hrestine si sotia lui Sara incestuoasa, adulterina si prostituata. La fel ca si Lot, nepotul lui Abraham, cel care a trait si a facut copii cu fetele lui. Abraham asta si Lot se targuiau cu D-zeu, iar D-zeu ii lasa sa traisca in imoralitate! Intr-o alta ordine de idei, afla incultule imoral, semianalfabet, ca zona de Univers in care se afla Pamantul are o varsta de aproximativ 9.5 miliarde de ani, nu 5694, cat sustine biblia. Studiaza lucrarile oamenilor de stiinta: Mircea Eliade - Istoria credintelor religioase, Victor Kernbach - Mituri esentiale, Victor Kernbach - Dicitionar generl de mitologie, mitul bibic, vedele idiene, Mahabharata, legendele Olipmului, miturile populatiilor nordice, De la Zamolxis la Gingis Han de Mircea Eliade, Mitologie Romana de Mircea Vulcanescu, etc. Invata prostule, nu insulta! N-ai citit o carte in viata ta, insa, pretinzi ca esti cunoscatorul adevarului suprem, cunoscatorul Creatiei.
Postat 20 Iulie 2024, 09:09 de TheSolarConnection
indositul stiitific.
Nu ai demonstrat nimc ca nu ai competentele necesare pentru a demonstra ceea ce sustii. BigBang-u(adica marea explozie a NIMICULUI) a intrat la apa in ultima vreme, doar indositii o mai sustin cu vehementa. Ceea ce e de remarcat ca Giordano Bruno in tot martirajul lui nu s-a dezis de Dumnezeu, s-a deziz de oamenii care si-au impus "intelepciunea" lor cu violenta asa cum fac azi indositii ca sa incerce sa ne impuna denaturarea ca ceva natural, bun si de dorit. Cat despre restul afirmatiilor(o insiruire aiuristica de sentinte inculte, de propaganda indosita ieftina) sunt tipice culturii maimutaresti din care se trag cei aparauti din explozia Nimicului! Cat despre Dumnezeu, El este duh si nu are nevoie nici de nourasi, nici de capsule spatiale cu care sa pluteasca, zboare de colo colo ca un jandarm in slujba oamenilor care isi doresc sa traiasca dupa zminteala lor dar la final in bunatatea lui Dumnezeu s-ai ierte pe toti ca de aia-i bun si intelet(CE MINTI RATACITE). Ce teorii prostesti care arata cat de putina si cunoastere de Dumnezeu au indositii si cum ar vrea i sa-l manipuleze dupa scranteala lor pe Dumnezeu. Da, indositii isi doresc cu ardoare relatii si cu extraterestrii(ce relatii, de indoseala?) doar ca din indoseala nu iese nimic care sa perpetueze omenirea care omenire sa intre in relatii cu extraterestrii, punct mort!
Postat 19 Iulie 2024, 23:22 de scortosul
@Excalibur: cel putin o parte e corecta
"Dupa mine, cel mai probabil, creatorul sau creatorii ne-au supravegheat o vreme, dupa care, nu stim din ce motive, ne-au cam lasat de capul nostru. Altfel nu putem explica ceea ce (ni) se intimpla. Cum zicea Aldous Huxley — 'Maybe this world is another planet's hell' " Altfel e cam aiurea sa ti-l inchipui pe Doamne-Doamne plutind pe un norisor intre un satelit de comunicatii si un satelit de spionaj si privind impasibil cum o racheta balistica loveste un spital de copii. si nu doar una. Oricum as nuanta afirmatia "Daca nu exista, n-am pierdut nimic, dar daca exista, am pierdut totul". Adica as prefera "Daca nu exista, n-am pierdut nimic, dar daca exista, tot n-am pierdut nimic, dimpotriva". Explicatia ar fi urmatoarea: sa zicem ca in viata aceasta n-ai crezut in Dumnezeu. Dar daca totusi Dumnezeu exista, in marea lui intelepciune si bunatate oricum te va ierta.
Postat 19 Iulie 2024, 22:11 de AltiusCitiusCrisius
Big Bang-ul si hipercivilizatiile extraterestre
Foarte posibil ca, in urmatoarele decenii, oamenii sa reia legaturile cu civilizatii extraterestre humanoide, din cele care au colonizat Pamantul sau cu altele. In aceste conditii, imaginile religioase salbatice, aberatiile mistice nu se vor mai pastra nici macar prin traditii. Big Bang-ul si o interventie extraterestra sau mai multe astfel de interventii sunt ipoteze realiste, rationale. La cum arata si cat de mare este Universul (infinit din punctul nostru de vedere), este posibil sa fi existat mai multe Big Bang-uri. Sunt trilioane de galaxii in Universul obesrvabil. Pas cu pas, generatie dupa generatie se vor descoperi mai multe, asta in cazul in care intre timp, nu se va stabili/restabili contacatul cu alte civilizatii extraterestre.
Postat 19 Iulie 2024, 19:22 de TheSolarConnection
TheSolarConnection
"Biggie, o ai mica nu intra sa faci scandal". Eu zic sa-ti iei medicamentele. Poate nu e prea tarziu.
Postat 19 Iulie 2024, 19:16 de Biggie
YOUTUBE: Niascharian - Taina, taina spiritualitatii romanesti, full movie HD
Descoperiti-va strabunii si spiritualitatea.Un film documentar de exceptie, realizat de catre cercetatori romani si straini. Veti intelege ce sunt si cum s-au format religiile. Veti vedea si veti intelege cum judeo hrestinismul si-a insusit sarbatorile si simbolurile strabunilor geto-daci, in special, si a europenilor, in gneral, cu scopul de a-i induce in eroare, de a le inlocui religia, prin sistemul lor mistic, fara nici o legatura cu realitatea. De a le impune proprii zei. Zei inexistenti in realitate. Despre cum au incercat islamistii sa-si impuna dominatia si zeii asupra europenilor, stau marturie numeroasele invazii otomane. Incercarea de islamizare a europenilor este si azi preocuparea nr 1 a islamistilor. Se intampla sub ochi nostri.
Postat 19 Iulie 2024, 19:05 de TheSolarConnection
Daca nu exista, n-am pierdut nimic, dar daca exista, am pierdut totul
Sa pornim de la o intrebare simpla: ce a fost mai intii, oul sau gaina? Sa fie totul hazard biologic, evolutie pe teiria lui Darwin? Putin probabil. Apoi , sa ne ocupam de ochiul uman: conuri,bastonase,fovea centralis, un aparat optic extrem de evoluat, cu o gama dinamica neegalata. Apoi imaginea ajunge la creier, rasturnata. Creierul o proceseaza si creeaza ceea ce vedem. Pe ce principiu a evoluat ochiul pina la forma actuala? Inteligent design. Dupa mine, cel mai probabil, creatorul sau creatorii ne-au supravegheat o vreme, dupa care, nu stim din ce motive, ne-au cam lasat de capul nostru. Altfel nu putem explica ceea ce (ni) se intimpla. Cum zicea Aldous Huxley — 'Maybe this world is another planet's hell'
Postat 19 Iulie 2024, 18:55 de excalibur
Biggie, o ai mica nu inta sa faci scandal
Sovinule extremist, uita-te la comentarii, in ordine cronologica, nu intra iar sa faci scandal. Individul a inceput sa insulte, fara ca cineva sa i se adreseze, asa cum faci si tu. A inceput sa insulte, sa faca scandal. Adevarul cu privire la minciuna religioasa trebuie spus, altminteri e cenzura. Romania, nu este si nu trebuie sa fie o dictatura religioasa un stat fundamentalist religios asa cum sunt altele. Ar insemna intoarcere societatii in bestialitate. Eu nu pot sa accept minciuna si inselatoria. La fel ca si mine sunt si alti oameni. Eu ce scriu aici este argumentat cu exemple si citate din biblie. In fata acestui adevar evident, indivizi ca si asta, in lipsa argumentelor insulta. Acum iti dau un titlu, de pe YOUTUBE, pt a intelege ce sunt religiile si cum s-au format. Posibil ca l-ai mai vazut, si sovin cume esti, ti s-a urcat sangele la cap. E problema ta. Acesta este filmul documentar de pe YOUTUBE: Niascharian - Taina, taina spiritualitatii romanesti, full movie HD. Descoperiti-va strabunii si spiritualitatea.Un film documentar de exceptie, realizat de catre cercetatori romani si straini.
Postat 19 Iulie 2024, 18:44 de TheSolarConnection
TheSolarConnection
"semianalfabetule incult, imbecil incult, atat te duce capul, in lipsa argumentelor insulti." Tu nu insulti? Cine e cel care este intolerant cu credinta altuia? Ce vrei sa demonstrezi cu injuriile si cu atitudinea asta agresiva?
Postat 19 Iulie 2024, 18:07 de Biggie
scortosul
Exact asta faci semianalfabetule incult. Cand ti-am demonstrat ca religia, in cazul tau " judeo-hrestinimul", este o blasfemie la adresa Creatiei, insulti. Big Bang-ul si o interventie extraterestra sau mai multe astfel de interventii sunt ipoteze realiste, rationale. Ce poate sa faca un imbecil incult ca si tine? In lipsa argumentelor insulti. Demonstrat, mitul biblic este o aberatie, la fel cum sunt si aberatiile sexuale. Lucru demonstrat. Pune mana pe carte si invata, nu insulta. Nu-i considera pe cei care nu sunt de acord cu aberatiile tale mistice, dusmanii tai. Atat te duce capul, si asta ai invatat de la zeul tau inexistent. Imbecili ca si tine au aruncat vreascuri uscate pe rugul pe care Giordano Bruno a fost omorat pt ca le-a demonstrat misticilor religiosi ca nu au dreptate, ca mint. Ulterior misticii religiosi au ajuns sa-si dea in cap si sa se separe pt ciolan, pt putere. Esenta in ceea ce au crezut si fac incontinuare este aceeasi. Banii, influenta, puterea. Zei inexistenti pt prostirea ignorantilor. Lupta pt putere, pt bani i-a adus pe mistici in situatia sa-si dea in cap. "Marea scisma" din 1054 a fost un eveniment care a intrerupt recunoasterea reciproca intre biserica Romei (hrestinismul apusean) si biserica greaca (hrestinismul de traditie bizantina). Anul in care s-a petrecut este 1054, desi tensiunile datau de multa vreme intre hrestinatatea latina si cea greaca. Nenumaratele razboaie purtate intre hrestini, fara ca zeul lor sa intervina intre ei sunt inca un exemplu in legatura cu minciuna care sta la baza acestei religii. Nu "sa coboare" intre ei, ci sa le inspire ganduri de pace, de buna intelegere "pt el". Ulterior s-au scindat si mai mult. Secte si sectanti dilii, in goana dupa avere, au venit cu alte aberatii. De ce s-au intamplat si se intampla asta, fara ca zeul Jeshua sa intervina ? Pt ca zeul asta nu exista. Pt ca biblia este o aberatie scrisa de catre oameni slabatici fara nici o legatura cu realitatea, cu ratiounea. Niste prostii, aberatii pe care un om modern nu are cum sa le accepte. Nu pot sa accept minciuna. Si ca si mine sunt destui altii.
Postat 19 Iulie 2024, 17:29 de TheSolarConnection
aka indositii
daca toti oamenii de stiinta isirati de indosit ar invia ar avea saracii o mare problema in a da mana cu ei, sigur in toatat stiinta lor ar avea ceva greturi/jene in a relationa cu el. Faptul ca cercetezi creatia nu inseamna ca automat accepti mizeria umanoida indosita si esti in stangist progresist. Incet cu plavrageala, ramai la fund ca acolo e locul potrivit pentru indositi!
Postat 19 Iulie 2024, 17:08 de scortosul
Stiinta vs mistici
Dupa ce au luptat secole de-a randul impotriva stiintelor sarlatanii mistici isi insusec informatii si tehnologii moderne, pe care le folosesc pt a-si continua activitatea retrograda. Ei folosesc lumnina electrica, incalzire termica, statii de amplificare, internet, ecrane TV, etc dar nu recunosc faptul ca inventaorii acestor tehnologii sunt adevaratii sfinti ai Umanitatii. Dimpotriva, parzaitii mistici ne indeamna sa ne inchinam inainte sfintilor salbatici imaginati, inventati de ei sau de oameni salbatici. Saralatanii mistici si sclavii lor, imbecilii ignoranti, actioneaza asa cum i-a "invatat" Jeshua, cel zeificat ulterior ca Isus Hristos: "Cine nu aduna cu mine risipeste"! Cine nu e cu mine, e impotriva mea!
Postat 19 Iulie 2024, 16:51 de TheSolarConnection
aKa indositii
aka indositii cred ca ei sunt reprezentatii evolutiei societatii umane cand de fapt ei reprezinta involutia si disparitia umanitatii. Nu eu jignesc, faptele si trairea lor injosesc umanitatea. Ramai la fund ca te faci de ras! Si totusi ca sa stiti si voi Biblia incrajaeasa sa: "cercetati toate lucrurile si luati ceea ce este bun din ele". Din gunoi si putrezeala nu poti lua nimic pretios, doar duhoare!
Postat 19 Iulie 2024, 16:48 de scortosul
Indositul varsatoriu
Saracu Giordano Bruno, daca ar fi stiut ca indositii il vor invoca la nesfarsit sigur se dezicea de tot ce a spus. Macar atata ar trebui sa stie indositii ca biserica catolica delungul veacurilor a fost luata pe persoana fizica a papilor, papi care au fost curvari, pedofili, ucigasi, hoti, criminali si ce mai vor indositii doar ca nu aveau nimic cu slujirea lui Dumnezeu si credinta in Isus, Cristosul lui Dumnezeu. Indositii palavragii cred ca un om ca Giordano Bruno i-ar infia ca sa scape de ucigasii papali, sigur nu! Incet cu larma, stati la fund!
Postat 19 Iulie 2024, 16:11 de scortosul
TheSolarConnection
Imposibil de citit acest text. Incearca sa fii mai scurt. Si nu injura!
Postat 19 Iulie 2024, 16:03 de Biggie
Imbecilul ignorant
Pe un astfel de imbecil ingnoarant sectant, adorator al zeilor de import, l-a facut ma-sa cu tac-su (cu bunicul imbecilului), dupa modelul biblicului Lot. (...) SANCTA SIMPLICITA! SFANTA PROSTIE! a grait Giordano Bruno, de pe rugul aprins, in timp ce imbecili mistici ca si asta, mai aruncau un vreasc uscat, sa arda mai repede "ereticul". Cine a fost Giordano Bruno si de ce l-au omorat misticii religiosi ? Va invit sa va informati cine a fost acest om de stiinta, adevarat sfant al umanitatii. Pitagora sau zeii religiilor ? Neindoielnic, teorema lui Pitagora va ramane neschimbata si peste o mie de ani, in ciuda faptului ca n-a fost considerat divin, "fiu al Domnului" sau alte asemenea. Peste o mie de ani se va mai vorbi despre zeii de import despre care se vorbeste azi (propaganda religioasa desantata), facuta de catre sarlatanii mistici si de catre imbecili ignoranti ? Imbecilii ignoranti sunt mina de aur pt sarlatanii mistici profitori. Foarte posibil ca, in urmatoarele decenii, oamenii sa reia legaturile cu civilizatii extraterestre humanoide, din cele care au colonizat Pamantul sau cu altele. In aceste conditii, imaginile religioase salbatice nu se vor mai pastra nici macar prin traditii.. Agresivitatea cu care actioneaza misticii din aceasta perioada a istorie, indica inceputul sfarsitului lor. Victoria ratiunii umane nu poate fi oprita de catre sarlatanii mistici sau de catre imbecilii ignoranti.
Postat 19 Iulie 2024, 14:20 de TheSolarConnection
Or fi popii flamanzi dar...
Or fi popii flamanzi dupa cele lumesti dar si cand vad indositii la comentarii ma apuca greta! Mai indositilor, toata greata pentru voi, mai stati la.... fund si nu iesiti in public!
Postat 19 Iulie 2024, 11:48 de scortosul
"Rugaciune pe furaciune"
Un alt articol mai vechi al Bihoreanului "Rugaciune pe furaciune" la Manastirea Sf. Cruci din Oradea: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nu-rata-noul-bihoreanul-tiparit--86284.html
Postat 19 Iulie 2024, 10:23 de AltiusCitiusCrisius
Sfantul Intabularie...
Domnul acesta paroh are stofa de episcop sau chiar mitropolit
Postat 19 Iulie 2024, 10:16 de AltiusCitiusCrisius
Paraziti mistici cu zei de import
Nu-i satura nimeni.
Postat 19 Iulie 2024, 08:10 de TheSolarConnection
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON