URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2024, 10:05

"Copilăria în Gulag": povestea copiilor basarabeni deportați în lagărele sovietice ajunge la Muzeul Orașului Oradea

'Copilăria în Gulag': povestea copiilor basarabeni deportați în lagărele sovietice ajunge la Muzeul Orașului Oradea Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a Moldovei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia foto-documentară "Copilăria în Gulag", ce surprinde viaţa copiilor basarabeni în perioada represiunilor totalitar-comuniste, va ajunge marţi, 16 ianuarie, la Oradea. Vernisajul va avea loc la ora 12, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. 

În cadrul evenimentului a cărui curator este conf. univ. dr. Ludmila D. Cojocaru, de la Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice, filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal şi dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la secţia Muzeul Oraşului Oradea.

Fotografiile ce vor fi expuse au fost realizate în perioadele 1940-1941 şi 1944-1953 şi reflectă viaţa copiilor basarabeni condamnaţi la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare şi separare forţată de propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, după cum au transmis reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor printr-un comunicat de presă.

Proiectul reuneşte aproximativ 180 de imagini, însoţite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeului Ţinutului Edineţ, Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria şi din arhivele comunităţilor memoriei, precum şi din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

"Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 şi 1951 din RSS Moldovenească au fost deportaţi circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinşi de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii dintre aceştia au murit în drum spre locul exilului, alţii au venit pe lume chiar în trenul cu deportaţi. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, a condiţiilor vitrege din instituţiile de plasament pentru copiii "duşmanilor poporului", iar o parte dintre ei s-au născut departe de casa părinţilor şi a bunicilor – în aşa-numitele "aşezări speciale pentru deportaţi" sau în locurile de recluziune a mamelor lor", se arată în comunicatul MŢC.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, alături de Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice, filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, şi Ambasada Republicii Lituania.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 1 martie 2024, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON