URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2024, 19:31

Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi

Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi (Sursa foto: Organizatia Salvați Copiii)
Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi (Sursa foto: Organizatia Salvați Copiii)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia Salvaţi Copii atrage atenţia asupra creşterii alarmante a utilizării internetului în rândul copiilor şi adolescenţilor, în special în vizionarea de clipuri video, care determină o expunere mai mare în faţa pericolelor, inclusiv hărţuirea online, arată un studiu realizat în ianuarie de asociaţie. Organizaţia a lansat în acest sens şi un ghid practic pentru părinţi în încercarea de a-i învăţa pe aceştia să-şi protejeze copiii în mediul online.

Potrivit datelor obţinute în urma unui sondaj efectuat de ONG, şi transmise presei marţi prin intermediul unui comunicat, în luna ianuarie 2024, vizionarea de conţinut video şi jocurile domină activităţile copiilor pe internet.

În acelaşi timp, utilizarea reţelelor sociale devine tot mai semnificativă, cele mai accesate platforme fiind TikTok şi Instagram.

"Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat", se arată în comunicat.

Statisticile mai arată că această activitate se intensifică odată cu înaintarea în vârstă, adolescenţii petrecând o perioadă considerabilă de timp online, 34% dintre ei fiind conectaţi între 4-6 ore pe zi şi 14% chiar depăşind 6 ore pe zi.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copii, îngrijorările părinţilor sunt îndreptate în principal către expunerea copiilor la conţinut nepotrivit şi riscul de a fi contactaţi de persoane necunoscute sau de a deveni victime ale infracţiunilor pe internet.

Cu toate acestea, cercetările arată o discrepanţă între percepţia părinţilor şi realitatea comportamentului online al micuților. De exemplu, un număr semnificativ de copii recunosc că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, fenomen în creştere comparativ cu anii precedenţi.

"Doar 9% dintre părinţi declară că ştiu faptul că copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situaţie neplăcută online, procentul fiind mai mare (13%) în cazul părinţilor ai căror copii au vârsta între 13 şi 15 ani şi mai mic (7%) în cazul părinţilor ai căror copii au între 16-17 ani. (...) Doi din cinci copii spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021", mai arată comunicatul.

Fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte una dintre cele mai mari ameninţări pentru copiii în mediul virtual. Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu un adult despre acel incident.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat ghidul "Copilul tău este în siguranţă pe internet?", o resursă practică destinată părinţilor pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine pericolele online la care se expun micuții lor. 

"Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea şi conştientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispoziţie o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet şi o linie de raportare a conţinuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autorităţile competente. Eforturile noastre comune sunt esenţiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noştri. Este esenţial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online", a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON