URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2023, 17:51

Controversa burselor pentru elevi: Burse de merit doar pentru medii mai mari de 9,50, iar pentru cei cu medii mici burse de reziliență

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, din cauza unei gafe a Ministerului Educației, în acest an școlar primesc burse de merit și elevi cu medii de corigență, ministra Ligia Deca a anunțat cum vrea să modifice metodologia de acordare a acestor recompense.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, aproape 300 de elevi din Bihor primesc lunar bursa de merit, în valoare de 450 lei, deși au avut medii de corigență, unii chiar de 1 și 2, după ce Ministerul Educației a stabilit că bursele trebuie acordate elevilor care s-au clasat în primii 30% din clasa lor, fără să impună și o medie minimă și uitând că, în clasa a IX-a, elevii pot ajunge și cu medii sub 5 obținute la Evaluarea Națională.

Din următorul an școlar, această situație n-ar mai trebui să se întâmple, pentru că burse de merit ar urma să ia doar elevii cu medii peste 9,50, în timp ce colegii lor cu note mici ar putea primi burse de reziliență, care să-i stimuleze să învețe.

„Ceea ce vom face la începutul anului următor este ca, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor. Asta înseamnă ca ceea ce avem acum, 30% dintre copii primesc bursă de merit, să fie separat în două categorii, bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit și atunci să mergem pe concursuri, olimpiade, plus peste 9.50, și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, celor mai buni copii din fiecare clasă”, a declarat Ligia Deca, într-un interviu pentru Știrile Pro TV.

Edupedu.ro scrie, citând surse din Ministerul Educației, că bursa de reziliență ar urma să o primească elevii cu medii de cel puțin 7.

Pentru ambele tipuri de burse, o condiție va fi ca elevii să nu aibă absențe nemotivate.

„O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a mai spus Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: excalibur
Același lucru ... între plus (favorabil) și minus (nefavorabil), cu poziționarea către zero ca reper. A lua totul de la zero este, în orice limbaj explicativ, o "resetare" de la o situație nefavorabilă la una potențial favorabilă. O bursă nu definește plecarea de la o situație definită ca nefavorabilă ... ci un sprijin sau un merit.
Postat 26 Decembrie 2023, 07:58 de KP
Dacă vreți se poate
Mă mir că aici "ocolul silvic constituțional" nu zice nimic. Cum e cu dreptul câștigat care nu se poate pierde? Ori suntem pe constituție ori nu mai suntem! Aceasta e o generație specială de elevi corigenți cu bursă. Dacă asta zice legea, asta e! Ce facem acuma? Le tăiem drepturile sau le lăsăm până aceștia ies din sistem? Acest fel de burse sunt acordate pe același principiu cu al pensiilor speciale. Dacă puteți anula aceste burse puteți anula și pensiile speciale. Așa cum e dovedit, o lege proastă face din elevi fără merit bursieri, și din mediocri speciali.
Postat 25 Decembrie 2023, 16:13 de User anonimizat
Reziliență (psihologie)
Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.
Postat 25 Decembrie 2023, 10:59 de excalibur
Limba română - o problemă pentru mulți.
Se uzitează termeni în mod greșit. Reziliență vine de la "reset". Asta înseamnă revenirea sau resetarea unei activități. Bursă de reziliență ar însemna să-i dai bani beneficiarului ca să plece de acasă încălțat cu bascheți noi,spre exemplu. Bursa ca valoare cuantificabilă nu poate fi uzitată, ca termen lingvistic, ca fiind de "reziliență". Luați și voi dicționarul din când în când. Nu vă luați după tot prostul ajuns dascăl, că nu-i suficient. Cuvintele noi în limbaj nu înseamnă și minte destulă.
Postat 25 Decembrie 2023, 10:27 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON