La doi ani după ce ideea noului Spital de Boli Infecțioase din Oradea a fost lansată, în plină pandemie, autoritățile fac primul pas concret pentru ca acesta să fie realizat.
Primăria a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, lansarea licitației pentru proiectarea și construirea unității, din fonduri europene, valoarea investiției fiind estimată la aproape 392 milioane lei (fără TVA), mai precis 391.822.181,77 lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor în sistemul electronic de achiziții publice este 12 octombrie 2022, ora 15:00.
Peste 200 de paturi
Noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare din strada Vlădeasa, fiind gândit, după cum afirmă Primăria, astfel încât „să corespundă tuturor cerințelor secolului XXI”.
Construcția se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcție de necesități. La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.
Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi și ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Județean Oradea, va avea și un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare și un bloc operator.
Totodată, spitalul va avea și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite (boli infecțioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare și spații pentru deservirea funcției educaționale, adică sală de conferințe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenți etc.
Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete și săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum și o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât și din holul spitalului.
Prin PNRR
Noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticării (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).
Accesul auto principal se va realiza din strada Vlădeasa, pe ambele laturi ale spitalului. Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare pentru biciclete, distribuite într-un parcaj subteran și parcaje la sol.
Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp.
Ideea construirii noului spital de boli infecțioase și pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020 și, potrivit municipalității, proiectul urmează să fie depus spre finanțare prin PNRR – Componenta 12 Sănătate în momentul deschiderii acestei axe de finanțare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.