URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2024, 19:31

Consiliul Județean Bihor a semnat contractul cu constructorii care vor lărgi DN 19 la ieșirea din Oradea spre Biharia (FOTO)

Consiliul Județean Bihor a semnat contractul cu constructorii care vor lărgi DN 19 la ieșirea din Oradea spre Biharia (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat contractul cu reprezentanții firmelor de construcții care au câștigat licitația pentru lărgirea la patru benzi a DN 19 la ieșirea din Oradea spre Biharia, pe aproape 4 kilometri.

Proiectul prevede lărgirea drumului pe o distanță de 3,7 km, din dreptul benzinăriei Socar, continuând spre girația din zona supermarketului Remarkt/Jumbo, până la intersecția cu centura Biharia, aflată în execuție.

Contractul a fost adjudecat de asocierea dintre firmele Asfamixt (Oradea) și SC OPR Asfalt (Timișoara), contra sumei de 36,634 milioane lei, cu TVA inclusă. Durata de execuție este de 9 luni, din care 3 luni pentru proiectare și avizare, iar 6 luni pentru lucrările propriu-zise.

„Din Oradea până la intrarea în Biharia vom avea patru benzi, iar din sensul giratoriu de unde pleacă centura Biharia vor fi două benzi pe sens, drumul actual și centura”, arată președintele CJ Bihor.

Potrivit lui Bolojan, șantierul va începe cu relocarea utilităților, iar cel mai târziu în primăvară vor porni și lucrările propriu-zise, pentru ca în toamna anului viitor acestea să fie finalizate.

Un proiect similar este în implementare și pentru lărgirea de la două la patru benzi a DN 79, pe un tronson de 1,6 kilometri, de la Aeroport până la intersecția cu drumul comunal către Livada de Bihor, unde se vor racorda trei drumuri: DN 79, DC 77 spre Livada de Bihor și noua centură dintre Oradea și Nojorid. Aici, contractul a fost câștigat de firma Dumexim (Oradea), contra sumei de 23,460 milioane lei, cu tot cu TVA, termenul de execuție fiind tot de 9 luni, iar lucrările urmând să înceapă după deschiderea centurii Nojorid.

Ambele proiecte sunt realizate de CJ Bihor în parteneriat cu CNAIR, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP
Ai schimbat stilul dupa alegeri ::::))))) nu mai ești in gură cu betoane, taiat de copaci, lucrari inutile, etc, acum te axezi pe "" banii contribuabililor """ in timp ce restul propagandei PSD se ascund după perdea:::::))))
Postat 03 August 2024, 11:28 de Sandu2100
Sando ... cred că ești pe lângă subiect.
De unde să ai tu habar cum se împart banii în țara asta? Habarnism liberal total e să amesteci taxele și impozitele locale, făcând tot felul de studii și expropieri, cu cele încasate la nivel național din taxele de drum plătite către CNAIR și care au clar rolul direct al dezvoltării infrastructurii drumurilor naționale și autostrăzilor. De unde să ai tu habar, dacă nici pe bicicleta nu ai voie să urci. Pe motive medicale, evident.
Postat 03 August 2024, 10:02 de KP
KP
Cred ca rupi cămașa dupa tine când vezi un articol de genul ::::)))
Postat 02 August 2024, 18:27 de Sandu2100
Vorba aceea ... "a semnat ca primarul".
Fiind drum național, sarcina realizării este a Ministerului Transporturilor, prin CNAIR ca executant și ordonator secundar de credite. Consiliul județean Bihor se bagă precum "musca-n lapte" și nu poate impune nomic în lucrările pe DN-uri, pentru că CNAIR poate oricând să spună că nu ai intrat banii de la UE. Așa că, un contract în care se bagă CJ Bihor ca și co-semnatar, arată că, o CNAIR care nu finanțează corespunzător lucrările convenite are ca și garant consiliul județean. Adică, cu riscurile ca tot contribuabilul bihorean să susțină cu bani ceea ce nu face CNAIR în țara asta. Practic, Bolojan riscă banii bihorenilor pe neperformanțele Guvernului României. Că aceste lucrări sunt de bun augur nu contestă nimeni ... dar, Bolojane, de ce pui banii noștri garanție pentru ca niște "neterminați" să-ți ridice statuie și imagine de cârmaci serios? Nu ți-aș da pe mână, după câte te cunosc, nici măcar o un chioșc de ziare ca să-l arvunezi și să-i riști falimentul ... cu atât mai puțin bugetul unui județ. E clar de ce nu vrei să faci tandem cu prezidențiabilul Ciucă în campania electorală. Pentru că îți e frică. Dacă nu ești o clipă pe fază pron Bihor, o să se trezească cineva care să-ți impute amestecul bugetului județean, pentru finanțarea de către o UAT a obligațiilor Guvernului ... ceea ce este total nelegal după lege și se pedepsește cu închisoarea. Într-o țară normală la cap ... nu în România care are acum o gaură de 44 miliarde, pe care nici Europa nu mai vrea să o acopere fără alți bani scoși din privatizarea a ceea ce e profitabil încă.
Postat 02 August 2024, 06:30 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON