URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Mai 2024, 21:00

Conferințele Dilema încep joi în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion se dă startul celei de a treia ediții a Conferințelor Dilema la Oradea.

Cu invitați speciali și cu un program asortat temei alese, "Virtuțile bunei guvernări", vreme de trei seri, primele două la Sinagoga Neologă Sion și cea de a treia la Muzeul Țării Crişurilor, se va dezbate tema bunei guvernări, fără a se vorbi despre partide și candidați, despre actualul Guvern sau actuala Opoziție, ci despre cum privim în perspectivă largă buna guvernare.

Iată mai jos programul integral, cu mici rezumate ale fiecărui eveniment din serile Conferințelor Dilema la Oradea, făcute chiar de invitați. 

Joi 16 mai, Sinagoga Neologă

ora 19.00, Sever Voinescu

Umanism și bună guvernare

Suntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru?

ora 20.30, Daniel David

Despre "mindsetul" leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie.

Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură "psihobiologică", cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vineri 17 mai, Sinagoga Neologă Sion

ora 19.00, Valeriu Stoica

Buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti

În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice. Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări.

ora 20.30, Emil Hurezeanu

Reversul sau Eșecul Europei

Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație ,"Virtutea în Politică și Buna Guvernare"?

Sâmbătă 18 mai, Muzeul Țării Crișurilor

ora 17.00, Umor, prostie și fake news din '89 până azi

Conferință spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu și Doru Antonesi

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

______

Un proiect inițiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei în colaborare cu Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea

Partener strategic: UniCredit Bank

Parteneri: Oradea Heritage și Muzeul Țării Crișurilor

Partener cultural: revista Familia

Oradea,

15 mai 2024

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON