URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Octombrie 2024, 15:45

Concert „In Memoriam”, în premieră în acompaniamentul orgii Bazilicii Romano-Catolice din Oradea

Concert „In Memoriam”, în premieră în acompaniamentul orgii Bazilicii Romano-Catolice din Oradea Imagine din Catedrala Romano-Catolică din Oradea, din timpul unui alt concert al Filarmonicii orădene (foto: Life in frames)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În preajma Zilei Morților, Filarmonica de Stat susține joi un concert „In Memoriam”, atât ca tribut adus celor trecuți la veșnicie, cât și ca omagiu adus compozitorului G. Faure, la 100 de ani de la moartea sa.

Recviemul acestuia va fi interpretat în premieră în acompaniamentul orgii de la Bazilica Romano-Catolică din Palatul Baroc, instrument construit în 1782 la ordinul Împărătesei Maria Tereza și care a trecut printr-un meticulos proces de restaurare.

„Requiemul reprezintă liturghia din tradiția Bisericii Catolice oficiată pentru odihna persoanelor decedate. Muzica a preluat această liturghie și a transformat-o într-un gen clasic, însă păstrându-i caracterul specific și ideea sugerată de biserică. O altă semnificație a lucrării este omagierea lui Gabriel Fauré. Compozitorul a decedat la 4 noiembrie 1924, împlinindu-se așadar o sută de ani de la moartea sa”, a transmis Sergiu Suci, comunicatorul Filarmonicii Oradea, instituție ce organizează evenimentul.

Din programul serii de joi mai fac parte lucrările: Simfonia 29 in La Major, KV 201, de W.A. Mozart, și Salve Regina, de G.B. Pergolesi.

Evenimentul vocal-simfonic va fi susținut de Corul, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și soliștii Veronica Anușca, soprană, Kristófi János, organist, George Proca, bariton, conduși de dirijorul Alexey Mikhaylenko.

„Prin forța ei fantastică, muzica creează conexiuni de neimaginat, poate face legătura între văzut și nevăzut, între viață și ceea ce urmează după moarte. Și atunci, ne putem imagina că ceea ce ascultăm noi pot asculta și cei care ne sunt dragi și ne lipsesc. Prin muzică se creează o punte între cele două lumi și simțim că suntem din nou lângă cei plecați dincolo”, au transmis organizatorii.

Biletele, care costă 30 și 50 de lei, s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON