URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2023, 09:41

Codul lui Cseke

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în 2009-2011 a condus Sănătatea, cu meritul descentralizării prin transferarea în grija autorităţilor locale a spitalelor pe care Ministerul oricum nu le putea gestiona, bihoreanul Cseke Attila are şanse mari să-şi lege numele şi de Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Înregistrat la Senat luna aceasta, proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, pe scurt Codul urbanistic, ar eficientiza şi ar simplifica, în cazul legiferării, toate procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în aceste domenii, codificând şi sistematizând 17 legi diferite aflate acum în vigoare. Una dintre consecinţe este că documentaţiile de urbanism şi de autorizare a construcţiilor nu vor mai fi plimbate de la o instituţie la alta, iar termenul de emitere a actelor va fi redus la maximum 65 de zile. 

De asemenea, va fi creată o platformă digitală naţională pentru emiterea actelor, printr-un "ghişeu" unic naţional al construcţiilor, şi nu vor mai exista suprapuneri ori contradicţii între bazele de date ale diverselor instituţii, ceea ce va facilita şi simplifica procedurile pentru obiectivele majore de investiţii. Nu-i puţin lucru, dacă ne amintim că avizarea proiectului Drumului Expres Oradea - Arad durează de doi ani şi că, în general, în România documentaţiile sunt mai cronofage decât lucrările propriu-zise.

Un alt câştig uriaş de pe urma Codului urbanistic va fi obligaţia dezvoltatorilor imobiliari care edifică mai mult de 500 de apartamente de a realiza şi infrastructura edilitară, educaţională şi sanitară în noile cartiere sau, dacă nu, de a plăti o taxă de echipare edilitară, pentru ca această infrastructură s-o facă autorităţile locale din fondurile astfel colectate. 

Pentru a descuraja lucrările de construire neautorizate, Codul urbanistic instituie o aşa numită autorizaţie de regularizare, care va "ghida" conformarea construcţiei la normele legale, contra unei taxe de 10 ori mai mari decât cea existentă, iar documentaţiile de urbanism pentru aşa numita intrare în legalitate a construcţiilor ridicate fără autorizaţie sau contrar prevederilor din autorizaţii vor fi, cum e şi normal, nule de drept. 

De asemenea, pentru asigurarea standardelor de calitate în construcţii, firmele de profil vor fi certificate, iar cele care nu îndeplinesc condiţiile nu vor putea concura, de pildă, pentru reabilitări sau construiri de clădiri publice. 

Pe de altă parte, potrivit Codului urbanistic, actele administrative cu caracter normativ ale autorităţilor publice nu vor mai putea fi atacate pe motiv de oportunitate, ci numai de nelegalitate, reclamanţii fiind obligaţi să indice concret articolele de lege presupus încălcate, fapt ce va scuti mari proiecte de procese interminabile şi cu final imprevizibil (cum, de exemplu, tot în Bihor se întâmplă în cazul centurilor Aleşd şi Sânmartin).

După ce mai bine de trei decenii în România a construit cine ce a vrut şi cum a vrut, dar s-au şi blocat proiecte imperios necesare, Codul lui Cseke ar putea pune capăt dezordinii şi ar accelera, cu adevărat, dezvoltarea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pot spune doar atât...
...bravo d-le Cseke, dacă alții nu sunt în stare de nimic, măcar un maghiar mai răsărit găsim în țara asta.
Postat 30 Mai 2023, 18:24 de Morometul
Respect, Cseke úr!
Ungurul e singurul ministru bihorean care chiar a facut ceva pt bihoreni. Imi cer scuze pt nesimtirea birtinezului care a taiat panglica la investitia lui Cseke (e vorba de upu) si nu l-a invitat pe acesta!
Postat 26 Aprilie 2023, 18:41 de pinonel
Un udmr-ist reformator, mai rar asa ceva.
Formatiune ancorata in vechi metehne, (asemeni socialistilor), dom’ ministru e o rara-avis in partid, (precum Grindeanu).
Postat 26 Aprilie 2023, 10:55 de User anonimizat
Bravo Cseke, bine faci, bine primesti
Speram sa fie si adoptat cu bine, ca dreq se ascunde in detalii! O initiativa laudabila din partea lui Cscke.
Postat 26 Aprilie 2023, 10:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON