URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2022, 08:03

Christoph, orădeanul: Mutat la Oradea, neamţul Christoph Horrix vede cu alţi ochi plusurile şi minusurile oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prin geamul biroului său de pe strada Crinului, Christoph Horrix se salută, aproape zilnic, cu un bărbat care trece prin faţă. "Uneori vine la uşă şi, pentru că ştie puţină engleză, vorbim despre câtă gălăgie se face când sunt golite pubelele de gunoi. A fost agent de securitate la Lotus, dar habar nu am cum îl cheamă şi nici el nu ştie cum mă numesc. Cât am locuit în Berlin sau Düsseldorf, nu am avut asemenea întâlniri"... 

Neamţ get-beget, de aproape doi ani Christoph s-a mutat în Oradea şi observă atent oraşul. I-ar plăcea să-i vadă şi pe orădeni că au acelaşi interes şi nu doar că traversează străzile urbei.

Prima impresie: wow!

În urmă cu doi ani, Christoph Horrix şi soţia lui, Monika, o fizioterapeută originară din Oradea, locuiau în Germania, unde s-au şi cunoscut, dar au decis să se mute în oraşul de pe Crişul Repede, pentru a fi aproape de părinţii ei. 

"În 2017, când am fost prima oară în Oradea, am zis: Wow! Un oraş atât de aproape de graniţă, în care se vorbesc mai multe limbi, cu moşteniri culturale diferite şi una dintre cele mai mari «fântâni» de Jugendstil (n.r. Art Nouveau) pe care am văzut-o vreodată. Mi-am spus că ar putea fi un loc interesant, ceea ce s-a şi confirmat", spune Christoph.

Născut în Germania la începutul deceniului ’60, a fost de mic dornic să "investigheze" tot ce mişcă în jurul său. Şi în Oradea, umblă doar pe jos sau cu bicicleta, oprind adesea ca să fotografieze copaci, umbre, porţi sau alte detalii care-i atrag atenţia. Neamţul observă amănunte pe care, probabil, mulţi dintre locuitorii oraşului nu le văd, pentru că păşesc pe străzi preocupaţi doar de gândurile lor.

Modele din Germania

De îndată ce s-a mutat în Oradea, Christoph a observat că oraşul nu este pregătit pentru a primi străini, care adesea nu ştiu încotro să o apuce. "Dacă eu, un european de aproape 60 de ani, cu experienţă în multe domenii şi care vorbesc mai multe limbi, m-am descurcat greu, mă întreb ce face un student din Nigeria sau Etiopia".

Îşi aduce aminte cum în Mannheim, oraş din sud-vestul Germaniei unde a locuit, toată lumea ştia că, într-o anumită duminică, primarul îi invită pe nou-veniţi într-o grădină publică, pentru a face cunoştinţă cu comunitatea. "Acolo află cum îşi pot găsi un medic, ce şcoli sunt, tot ce au nevoie ca să se integreze", explică bărbatul. 

Tot de la Mannheim, Christoph crede că orădenii ar putea copia modelul de îngrijire a arborilor şi spaţiilor verzi. "În urmă cu mai mulţi ani, autorităţile din Mannheim au vrut să taie toţi copacii, spunând că întreţinerea zonelor verzi este prea costisitoare. Oamenii n-au fost de acord şi s-au oferit să ia în îngrijire copacii. Au început să-i ude periodic, cu apă plătită de ei, ceea ce i-a făcut şi pe vecini să socializeze mai mult. Dar asta a dus şi la reducerea infracţionalităţii pe străzi: dacă toţi bătrânii sunt acolo, în jurul copacilor, văd rapid orice persoană suspectă", spune el.

Oraş pentru maşini

De altfel, lipsa copacilor din zona centrală a Oradiei este un minus pe care Christoph îl vede în oraş. "Piaţa Unirii poate fi folosită doar iarna, dacă nu e udă şi alunecoasă. Vara nu rezistă nimeni acolo!". 

La fel, l-au dezamăgit gunoaiele care sunt la tot pasul pe dealurile urbei, dar şi faptul că orădenii nu par preocupaţi de aerul pe care îl respiră. "Pe orice bulevard, vei vedea că aproape toate maşinile au doar şofer şi niciun pasager. La fel, dacă mergi în jurul şcolilor, vei găsi părinţi care aşteaptă copiii, cu motorul maşinii pornit", zice Christoph. 

Adesea, îi abordează pe aceştia şi le spune că, dacă se gândesc la viitorul copiilor lor, ar trebui să reducă emisiile de noxe: "Trebuie să ştii cum să le vorbeşti. Eu le spun că par persoane inteligente, dar care fac un gest negândit. Majoritatea se scuză şi îmi zic că nici nu şi-au dat seama de greşeala făcută".

Christoph crede că autorităţile locale ar trebui să descurajeze mersul cu maşina. "Primăria face investiţii pentru un oraş bun pentru maşini, dar ce facem pentru cei care nu au maşini şi ce-o să facem dacă numărul maşinilor tot creşte, dar oamenii care le conduc nu au şi o viaţă plăcută?". 

Neamţul mai spune că ar vrea ca orădenii să ia atitudine, atunci când văd gesturi nepotrivite, precum aruncarea de gunoaie pe străzi. "Foarte mulţi privesc în altă parte, nu-i interesează. Dar dacă vrei un oraş frumos şi să faci parte din această comunitate, trebuie să nu întorci privirea". 

Festival... meseriaş

În cei peste 40 de ani de activitate profesională în Germania, Christoph a fost profesor, angajat în instituţii de recrutare a forţei de muncă, editor de reviste şi antreprenor. În Oradea, a devenit consultant pentru comunicare interculturală, sprijinind companii sau simpli cetăţeni străini dornici să se acomodeze cu viaţa oraşului. 

I-ar plăcea să facă mai multe şi vorbeşte cu mare plăcere de un festival de muzică pe care l-a plănuit, cu ani în urmă, în colaborare cu companiile dintr-un parc industrial german. Fiecare fabrică a găzduit un concert al unei trupe de elevi, iar astfel mii de tineri au mers, de bunăvoie, în parcul industrial, prilej cu care au aflat şi ce se produce acolo ori ce tehnologii se folosesc. Urmarea a fost că toate acele companii, care nu găseau forţă de muncă, au avut, după festival, zeci de ucenici din rândul elevilor dornici să înveţe meserii. "Am propus aceeaşi idee şi la Oradea. Deocamdată, însă, în parcul industrial doar predau germana", spune Christoph, râzând. 

"Mobilier pe străzi"

Voluntar şi gratuit, a predat germana şi la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, pentru copii şi adolescenţi, un program pe care şi-ar dori să-l reia. "În România, ca în Germania, se spune frecvent că tinerii sunt viitorul, în ei trebuie să investim, dar nu se întâmplă asta. Daţi-le infrastructură, daţi-le oportunităţi să-şi descopere aptitudinile", zice el.

Christoph aşteaptă cu entuziasm să vadă dacă în această vară, prima care ar putea fi fără restricţii Covid-19 de când locuieşte el în Oradea, viaţa culturală a oraşului va înflori, iar orădenii vor demonstra că sunt preocupaţi şi de calitatea traiului lor. "Sunt curios să văd dacă, după pandemie, vom fi nişte bucăţi de mobilier pe străzi sau vom comunica, vom interacţiona cu oamenii cu care rezonăm şi pentru iniţiativele cu care rezonăm. Nimeni nu trebuie să rateze ceva ce i se pare interesant", spune bărbatul. Pentru că viaţa înseamnă nu doar confort şi bucurie în propria locuinţă, ci în toată comunitatea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
In sinteza.
Domnu are dreptate, puncteaza. Surprinzator, pentru mine, desi e nascut la doi pasi de Darmstadt, cu colonia de artisti Jugendstil, vede orasul ca o fantana a stilului. Paradoxal, orasul nu are o fantana istorica, spune multe. Cat despre eterna diatriba dintre nativi si vinituri, gentrificarea e un proces “natural” peste tot, se creste valoarea locului, desi in cazul nostru a crescut doar valoarea imobiliara nu si cea sociala.
Postat 01 Mai 2022, 08:54 de CalinWn
Voturile negative
Promovezi egalitatea intre oameni si iei downvote. Ce sa mai zici atunci, norocul ca aia 13 sunt un procent nesemnificativ statistic, raportat la cititori, probabil cei ce plang dupa ruble. Bravo mai, alungati orice investitor si orice bun platnic de la bugetul local si puteti apoi face un imn "welcome back, filip" sau "in mang we trust". Nu o dau aia cu financialu, dar cunosc cel putin 100 de.persoane stabilite azi in oradea ale caror impozite pe venit se calculeaza in 6 cufre, salariati, care isi cheltuie banii in oradea, care isi cumpara locuinte si platesc impozite. Nu mai vorbim de angajatori. Dar e bine sa ne plangem cu studii ls Relatii Internationale sau alte facultati de unde ajung sa intrebe "ceapa va pun?", Astia is pilonul uneinsocietati bolnave de subzistență. Sper sa ajunga costurile vietii in Oradea atata de sus incat asemenea oameni, daca intr-adevar locuiesc aici, sa nu isi mai permita si sa plece in comunele/orasele udemeriste sau pesediste, la saracie si regresie masiva.
Postat 30 Aprilie 2022, 16:12 de poiu
Scuze
... sunt de luat in seama...
Postat 30 Aprilie 2022, 13:59 de marginan
E bine asa
Chiar daca este insurat cu Monika si nu cu Monica, este de luat in seama sugestiile critice ale unei persoane avizate si prezumtiv bine intentionate.
Postat 30 Aprilie 2022, 13:57 de marginan
Poiu
Pe #oradeanbihor toată ziua și noaptea il auzi ca ce orășean e el, din păcate genul asta de oameni nu contribuie la viata pașnică pe noi vrem sa o avem și dezvoltarea care trebuie făcută. El și-a făcut casa , îl doare-n cot sta la curte, lui nu-i mai trebuie nimic. Ăștia sunt genul de oameni care in anii '90 si-au făcut case cu 10-15 camere și acum nu au bani sa le întrețină, în anii aia , ăștia se lăudau ca își vinde casa și cineva face hotel și el vinde la preț bun :::::))))) eram copil in anii '90 și râdeam de ei ca nici dracu nu o sa le cumpere casele cu 15 camere sa facă hotel, hotelurile au un standard, ei au fost niște hoți care au furat cărămizi de la CAP , fostele grajduri , sau fabrica de unde au lucrat ca să-și facă casă . Ăștia se plâng de impozite mari ::::)))) pai cum asa de mari când eu am plătit 360ron pe apartament și masina, adică 15 pachete de țigări pe an. De mic copil aveam vecini ca el , și nici dracu nu a cumparat o casa pe care el o consideră VILĂ, sa facă hotel. Ăștia au crezut ca filmul DALLAS e pt ei ::::::))))))))
Postat 30 Aprilie 2022, 00:25 de Sandu2100
Chiar asa conteaza?
Daca esti nascut sau nu Oradean? Eu cred ca mai presus e sa fii om, sa faci ceva bun pt orasul tau/care te-a "adoptat". Sa fii un exemplu prin fapte si nu prin vorbe. Multe "vinituri" contribuie azi la bugetul local mult peste multi nascuti in oraș. Si viceversa. Ala venit din afara cumpara locuinta aici, isi cheltuie banii in Oradea nu doar pe taxe si pe alte facilitati. La fel ca si cel nascut aici. Problema ar trebui transata fara a tine seama de locul nasterii si mai mult accent pe ce facem in oras. Bizoni in trafic sunt si nativii si cei veniti, la fel din ambele categorii ai si inculti si culti, depravati sau civilizati. Parca ne departam de mitici, numai la aia exista "din bucuresti sau din capitala"(intentionat litera mica din cauza disprețului pe care i-l port) si "cei din provincie", facand abstractie ca bucuresteni get beget sunt mai putin de un sfert. Asa ca lasam războaiele deoparte si avem grija de oras, cate putin fiecare. Hai la pedalat!
Postat 29 Aprilie 2022, 22:04 de poiu
Oradeanbihor
Țăranii ca tine se bat cu pumnul în piept ca au primit flotant, și apoi se plâng de taxe mari.
Postat 29 Aprilie 2022, 19:02 de Sandu2100
@ sandu
Nici daca te mai nasti de 10 ori nu o să ai fața de orășean, cu atât mai puțin de orădean. Poți să scoți țăranul din satul lui dar satul din mintea unora, bădărani ca tine, nici o dată! Știu că ești complexat dar dacă nu te poti adapta, există tratament de specialiatate.
Postat 29 Aprilie 2022, 16:32 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Veniturile ca tine se laudă ca-s orășeni, eu sunt născut și crescut în Oradea . Încearcă sa .erai înapoi la Fâșca de unde ai venit
Postat 29 Aprilie 2022, 15:20 de Sandu2100
@ sandu
Tot ce ai descris e comportamentul tipic de needucat, vinitura precum esti si tu, bucuros de betoane si beculete colorate in centru. Tin minte in copilarie cum aparea cate un taran la oras, se facea stapan pe o bucatica de teren in fata blocului pentru masina si taia tot ce era verde in jur, eventual turna niste ulei uzat la radacina cum faci si tu. Deci te-ai descris perfect!
Postat 29 Aprilie 2022, 10:15 de oradeanbihor
creierul din beton vrea doar bani si taxe / oamenii cu suflet vor flori si natura protejata, simt estetic, culoare, armonie
felicitari pentru articol, stimata doamna Totorean! atatea solutii simple, inteligente si de bun simt a dat neamtul, incat suntem curiosi ce reactii va starni! 2 probleme sensibile: PARCUL - tineti minte, dl birta a zis ca el nu mai merge in parc, ca i-au crescut copiii, mai penibil de atat doar catu a fost cand a zis ca nu stie cat costa painea - si ce sa vezi, wc-ul din parcul bratianu este deschis, dar e zilnic infundat, plin de panze de paianjen si geamuri sparte mai departe. bancile din parcul Balcescu ar trebui urgent schimbate si plantati arbusti ornamentali, pomi si flori este tot. (o observatie - parcul 22 decembrie devine din ce in ce mai curat si aranjat, ceea ce e o minune!) si 2. FLORILE - am fost duminica la Nyiregyhaza cu familia - cautati va rog pe google sa vedeti cum arata primaria lor acum, toata inconjurata de flori si bun gust, si faceti o comparatie cu a noastra si toata zona centrala, inconjurata de stalpi de spanzuratoare si betoane peste betoane roata-nprejur. Asta spune multe despre politica creierului de beton a primarului orasului, nu credeti?
Postat 29 Aprilie 2022, 10:07 de roger
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
De fapt el spune ca avem cetățeni iresponsabili ca tine
Postat 29 Aprilie 2022, 10:01 de Sandu2100
Oradeanbihor
Servus atacantule:::))) din păcate el da exemplu de oameni ca tine care stau cu mâinile în jeburi ca poate le roade micuțul unghiile, nu avem copaci pt ca unii ca tine pun ulei uzat la rădăcină, tu ești ala care arunca mizerie pe jos în ciuda primarului , zona centrala e plina de mașini pt ca tu dai ture in centru sa vadă lumea ca ai mașină::::)))) apropos ai parcare în centru
Postat 29 Aprilie 2022, 09:59 de Sandu2100
Dacă Timișoara a dat cu oiștea în gard cu Fritz, șofer pe la serviciul de transporturi ai președenției germane ... ri
... de de să nu-l mediatizeze și Oradea pe Cristoph, ghid ocazional pentru cine-l cere și fost profesor fără angajament în Deutschland? Oricum, e relevant când spune că Piața Unirii, spre exemplu, este utilizabilă doar iarna, când nu-i o așa umiditate, de aluneci și poți să-ți rupi picioarele ... și cum iarna e umiditate mai tot timpul !?! De fapt de spune neamțul? Că Oradea e genul de urbe foarte frumoasă la prima vedere, având un număr impresionant de clădiri "jugendstil" care-i împiedică pe edilii zilelor noastre să "dezvolte durabil" locul cu blocuri noi, un fel de oraș care se comportă precum un "domn cu sula-n straiță". Observația lui "Fritz de Oradea" este corectă și chiar profundă.
Postat 29 Aprilie 2022, 09:48 de KP
3 × Why?
INTREBARE: 1. De ce nu avem copaci in centru? Pentru ca ia taiat primaria. 2. De ce ia taiat primaria? Asa au spus ca e bine, niste baieti destpeti! 2.De ce a asculat primaria de "baietii destepti"? Pentru ca "baietii destepti" conduce primaria. Alta intrebare: Why?1. De ce e plin de masini la scolile din centru? Pentru ca "baietii destepti" locuiesc pe deal sau in Sanmartin sau in Cihei si vor sa-si duca odraslele la scoli bune in centru. Why?2.De ce nu isi duc copiii la scolile din zona unde locuiesc? Pentru ca sunt prea slabe pentru "valoarea" lor. Why?3.De ce nu respecta legea, care le cere sa isi dea copiii la scoala din zona de resedinta? Pentru ca legea e pentru fraieri! Alta intrebare: 1.De ce e plina zona centrala de masini? Pentru ca institutiile publice sunt in centru iar angajatii lor vin cu masina la serviciu! 2.De ce vin cu masina? Pentru ca si sefu' care sta la cateva strazi distanta, vine tot cu masina! 3.De ce vine sefu' cu masina? Pentru ca i se rupe de ce zice neamtu' sau de poluare sau de oradenii care circula cu tramvaiul!
Postat 29 Aprilie 2022, 09:32 de oradeanbihor
Willkommen Herr Horrix
Aportul pe care il poate aduce oamenii noi, cu un nivel de educatie peste medie, cu o experineta dobandita in alta tara de la care noi ne dorim sa copiem cateva sisteme si valori sau orice om indiferent de religie, culoare care doreste sa locuiasca si sa munceasca in oras este fantastica. Orasele se dezvolta atragand oameni. Orasele de calitate atrag oameni de calitate.
Postat 29 Aprilie 2022, 09:02 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON