URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2022, 17:13

CET Oradea vrea să producă hidrogen "verde" pe care să îl ardă în turbina pe gaz pentru a obţine curent electric şi încălzire

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean vrea să producă hidrogen "verde" pe care să îl ardă în turbina pe gaz pentru a obţine curent electric şi încălzire.

"Fabrica" de hidrogen

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi, într-o ședință convocată „de îndată” și derulată online, indicatorii tehnico-economici ai unei investiţii europene de 127.900.000 lei.

Proiectul vizează realizarea unei instalaţii care să descompună apa în hidrogen și oxigen, hidrogenul urmând să fie ars în turbina centralei în amestec cu gazul natural.

"Este vorba de echipamente care descompun apa cu ajutorul curentului electric în hidrogen şi oxigen. Instalaţiile vor fi compatibilizate cu echipamentele CET-ului care vor folosi hidrogen alături de gaz pentru a reduce cantitatea de combustibili fosili folosită", a explicat pentru BIHOREANUL inginerul Ioan Maghiar din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei.

Energie "verde"

După cum BIHOREANUL a mai scris, Termoficare Oradea a comandat anul acesta un studiu de fezabilitate pentru o centrală cu capacităţi de producţie şi stocare a hidrogenului obţinut prin hidroliza apei.

Procesul vizează producţia de hidrogen "verde" obţinut din surse nepoluante având în vedere că, potrivit proiectului, energia electrică necesară ar urma să fie furnizată cu ajutorul unui parc fotovoltaic.

"Nu ştiu să mai producă cineva hidrogen verde în România", declara la acea dată şeful Serviciului Tehnic din cadrul Termoficare, Lucian Pop.

Pe fonduri europene

Potrivit specialiştilor, prin modificarea arzătoarelor, turbina pe gaz a CET-ului orădean ar putea funcţiona pe gaz în amestec cu hidrogen de până la 15%.

Folosirea hidrogenului "verde" ar reduce cu circa 5% emisiile de CO2 în atmosferă, lucru care ar reduce procentual poluarea şi cantitatea de certificate de CO2 pe care Termoficare Oradea ar fi obligată să le achiziţioneze.

Conform raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, acest lucru ar putea deveni posibil cu ajutorul unei instalaţii care va cuprinde: un ansamblu electrolizor PEM în montaj containerizat, cu o putere instalată de 10 MW şi o producţie maximă de hidrogen de 2.000 Nm3 pe oră; un ansamblu de stocare a hidrogenului format din 20 de rezervoare cu o capacitate de 95m3 la 42 bar fiecare; un container pentru elementele de monitorizare, comandă şi control precum şi o instalaţie de amestec a hidrogenului cu gazul natural pentru arderea în echipamentele energetice.

Investiţia ar urma să fie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin Măsura de investiţii privind infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile prin utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Ce faci propaganda lui Putin ::))
Postat 31 August 2022, 21:08 de Sandu2100
@kp
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_hydrogen Ca sa stii si tu, exista green hydogen. Nu se refera la culoare, dar cand vezi doar rosu în fata ochilor e greu in "veata", mai ales dupa absolvirea "școli veți".
Postat 31 August 2022, 07:36 de poiu
Foarte lăudabilă lucrarea.
Păcat de nivelul lingvistic, dobândit la școala de maidan a edililor orădeni, clasa "nonsensuri și pleonasme liberale". Hidrogenul este incolor din naștere. Verde poate fi doar mintea lor crudă, de cvasi-activiști de mediu.
Postat 30 August 2022, 23:49 de KP
in mod normal
nu as fi fanul investitiei in conditii normale. De ce sa produci electricitate mai putin eficient (fotovoltaic) ca sa o consumi intern cu randament mai mic de 100% in loc sa o vinzi pentru a produce hidrogen, pe care sa il arzi ca sa produci din nou curent electric (si agent termic, si caldura/apa calda, abur). Dar nu traim in jungla, iar naturalul e alterat de piata de certificate CO2 a uniunii europene, asa ca cel mai probabil investitia merita banii, nu doar pentru termie, ci si pentru electricitate, datorita certificatelor verzi europene. Practic, transformi energia solara din nou in termica (desi ar fi solutii mai directe, fara hidrogen) si iti recuperezi mare parte din energia electrica produsa si consumata pentru Hidrogen, producand din nou electriciate in cogenerare cand il arzi. CoGenerarea e foarte buna si e motivul pentru care sistemul centralizat ar fi mai avantajos decat centralele individuale, tinand cont de niste pierderi pe retele pe care nu ai cum sa le reduci la zero oricum. ...Pana apare ceva inovatie din partea companiilor in centrale pe gaz individuale la nivel de bloc, care sa produca si electricitate in cogenerare ;) Iar cu dependenta de gazul rusesc, alternativele mai scumpe nu sunt chiar atat de scumpe cum e acum gazul.
Postat 30 August 2022, 19:13 de unu
Astia nu mai stiu cum sa tufă banii!
Daca tot ati pomenit de certificatele verzi, ce se mai aude de amenzile alea de peste 100 de milioane de euro? Primite pt. ca birtinezul a vrut sa fie broker, el, care a reusit sa falimenteze un abc de cartier!!! P.S. link spre un articol fabulos! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cet-sufocat-electrocentrale-bate-recordul-la-amenzi-vine-una-de-787-milioane-euro-126897.html
Postat 30 August 2022, 18:02 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON