Peste 639 milioane lei, adică echivalentul a circa 128 milioane euro, este suma uriașă pentru care Consiliul Județean Bihor a depus o cerere de finanțare din fonduri europene în scopul construirii, modernizării și reabilitării a 73 kilometri de drumuri județene.
Potrivit unei informări a administrației județene, aceasta a depus marți, 1 august, cererea de finanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, pentru un proiect intitulat „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN-T din Județul Bihor”, care cuprinde o rețea de 73 kilometri de drumuri.
Este vorba despre varianta ocolitoare Oșorhei (construirea a 5,8 km) și drumul județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (reabilitarea a 12,7 km), centura Nojorid (construirea a 8,3 km), centura Sântandrei (construirea a 5 km), centura Biharia (construirea a 5,6 km) și legătura cu localitatea Paleu (construirea a 3,1 km), drumul Padiș – Ic Ponor (modernizarea a 9,8 km) și DJ 795 Salonta – Tinca (reabilitarea a 23 km).
„Valoarea totală a cererii de finanțare este de 639,047 milioane lei, echivalentul a aproximativ 128 milioane euro. Din această sumă, fondurile europene nerambursabile reprezintă 291.871 milioane lei, echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro”, precizează comunicatul administrației județene.
La trei dintre aceste drumuri se lucrează deja.
„Lucrările sunt în curs de derulare la trei centuri (n.r. – Oșorhei, Nojorid și Sântandrei) și la legătura dintre Tinca și Salonta (n.r. – DJ 795). Câștigătorul contractului pentru construirea centurii Biharia va fi desemnat săptămâna viitoare, iar lucrările ar trebui să înceapă în septembrie, anul acesta. Licitația pentru selectarea unui constructor pentru drumul Padiș - Ic Ponor urmează să fie demarată luna viitoare. Centurile din zona metropolitană și legătura dintre Tinca și Salonta se vor finaliza până la sfârșitul anului viitor. Drumul Padiș - Ic Ponor, ce va lega județele Alba, Cluj și Bihor, prin Apuseni, va începe anul viitor și se va termina în 2026”, a precizat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.
Următoarea etapă pentru accesarea sumelor solicitate presupune evaluarea proiectelor depuse, iar semnarea contractului de finanțare ar urma să aibă loc în toamna acestui an.
Proiectele au fost depuse în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, Obiectivul specific: 3.2. Dezvoltarea și creșterea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente la schimbările climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității transfrontaliere.
„Această rețea de drumuri va conecta localitățile județului Bihor cu rețeaua națională de drumuri și autostrăzi, fiind cel mai important proiect derulat pe drumurile județene în ultimii ani. Lungimea totală a rețelei de drumuri județene modernizate va depăși 1.000 de km”, a mai subliniat președintele CJ Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.