Selectarea directorilor prin concurs ar trebui să garanteze că şcolile sunt conduse de dascălii cei mai pregătiţi. În realitate, ajung la butoane doar cei doriţi de politicieni, acuză o candidată din Bihor.
Învăţătoarea Domnica Pantea susţine că a fost "faultată" la concursul pentru conducerea Liceului Tehnologic Felix din Sânmartin pentru că nu este colegă de partid cu primarul PSD, Cristian Laza. În replică, edilul susţine că învăţătoarea nu a fost capabilă să ia note mai mari. Un tărăboi care a fost reclamat Ministerului Educaţiei şi care va ajunge şi în sala de judecată...
Examen la DNA
Prima rundă de examene pentru conducerea şcolilor din Bihor, desfăşurată în toamnă, s-a lăsat cu un scandal monstru. Procurorii DNA Oradea au început o anchetă, suspectând că un candidat, Sorin Cuc, a folosit la proba scrisă un pix cu cerneală care dispare, foaia fiind ulterior rescrisă de directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan. Ancheta este în derulare, iar între timp a avut loc a doua sesiune de examene, pentru funcţiile neocupate, cu un nou scandal care izbucneşte.
Învăţătoarea Domnica Pantea, fostă directoare a şcolii din Sânmartin între anii 2008 şi 2015, susţine că aceste concursuri sunt măsluite şi că ea însăşi a fost dată la o parte, pentru că nu e pe placul edilului comunei, PSD-istul Cristian Laza, iar asta fiindcă e membră de mulţi ani în PNL Bihor.
"Corăbii diferite"
În 2016, Pantea a mai avut o tentativă să redevină director, dar n-a reuşit. "Laza era deja primar şi mi-a spus că nu are nimic împotriva mea, doar că nu suntem în aceeaşi corabie. Urmarea a fost că reprezentantul primarului în comisia de concurs, Ciprian Anta, mi-a dat note foarte mici", zice Pantea.
Mai mult, o colegă din şcoală, Laura Pintea, pe care PSD a numit-o ulterior inspector şcolar general adjunct, a reclamat-o la Ministerul Educaţiei pe motiv că ar fi depus acte false în dosarul de candidatură. "M-au descalificat în baza sesizării, dar cercetarea a confirmat ulterior că nimic nu era adevărat", zice dăscăliţa. Prea târziu, concursul era deja încheiat.
La concursul din toamna anului trecut, Pantea s-a înscris din nou, însă tot fără succes: a luat 6,40 la proba scrisă, când nota minimă pentru promovare era 7. Funcţia de conducere a şcolii a rămas totuşi vacantă, pentru că nici directorul în funcţie, Bucur Potre, n-a luat examenul şi nici alţi doritori nu au fost.
"Nu m-au vrut"
În februarie, Potre nu s-a mai dus la concurs, dar Pantea da, şi de data aceasta a promovat proba scrisă cu 7,20. A avut doi contracandidaţi, pe directorul adjunct Liviu Buştea şi pe psihologa şcolii, Ramona Bocşan, care au luat note un pic mai mari: 7,40, respectiv 7,60. Diferenţa s-a făcut însă la interviu, unde Pantea a luat doar 5,60, în timp ce contracandidaţii săi, 8,70, respectiv 9,30. Aşa că Bocşan a câştigat direcţiunea, iar Buştea a rămas adjunct.
"Reprezentantul primarului a fost tot Anta, care a primit ordin să mă depuncteze. Din comisie a mai făcut parte aceeaşi Pintea şi o fostă colegă de liceu a contracandidatei mele. Trei din cinci nu m-au vrut", reclamă învăţătoarea, care a contestat componenţa comisiei, dar degeaba, singura incompatibilitate acceptată prin metodologie fiind existenţa unui proces între candidat şi un evaluator.
Pantea crede chiar că ceilalţi candidaţi ar fi ştiut dinainte subiectele de la interviu. Din 50 de variante elaborate de Ministerul Educaţiei, fiecare membru al comisiei a propus una, iar candidatul a extras un bileţel din cinci. "Sunt convinsă, colegii mei au ştiut ce vor propune cel puţin cei trei membri".
"Este o ţaţă"
Pantea a sesizat situaţia la Ministerul Educaţiei. "Cum vă explicaţi că un fost director cu 7 ani de experienţă şi rezultate bune ia la interviu notă sub psihologa şcolii, fără experienţă în management? M-au faultat pentru că primarul Laza nu mă vrea", susţine învăţătoarea.
Contactat de BIHOREANUL, Laza admite că nu o consideră pe Domnica Pantea potrivită pentru direcţiune. "A mai fost directoare şi nu se vede nimic după ea. Este o ţaţă, nici măcar colegii ei nu o vor. Este rău pe arătură cu aceste acuzaţii. N-a promovat pentru că nu e capabilă", susţine primarul din Sânmartin. Edilul afirmă că nu duce vreo vendetă politică, dovadă că, în trecut, cei doi câştigători au fost candidaţi PNL la Consiliul Local al comunei. "Nu am discutat nimic cu membrii comisiei, nici măcar cu Anta", afirmă Laza (foto).
Singura certitudine din acest scandal este că, după ani la rând în care educaţia a fost politizată, încrederea într-o competiţie corectă a ajuns minimă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.