Cea mai mare investiţie a Oradiei programată pentru acest an este noul grup energetic al CET, care trebuie finalizat până la 31 decembrie 2024.
"Ca să nu pierdem banii"
Primăria Oradea va lucra şi anul acesta sub presiunea termenelor strânse pentru finalizarea lucrărilor.
"Pe primul loc în topul investiţiilor (n.r. municipalităţii orădene în acest an) se află noua unitate de producţie energie în cogenerare de înaltă eficienţă, care va fi amenajată în curtea CET-ului", a declarat primarul Florin Birta, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia lansării în dezbatere a proiectului de buget local.
Potrivit edilului, "unitatea de producţie are termen de finalizare a proiectului (n.r. prin care este finanțată) anul acesta", fapt pentru care "va fi o presiune pe finalizarea lucrărilor, ca să nu pierdem banii".
Investiția beneficiază de 117 milioane lei de la bugetul de stat, prin programul Termoficare, însă valoarea totală a lucrărilor este mult mai mare.
Consiliul Local Oradea a majorat în aprilie 2023 devizul general al lucrărilor la 157,8 milioane lei, sumă reprezentând contribuţia bugetului de stat şi cea a bugetului local, pentru a atrage la licitație cât mai mulți constructori.
Investiţie încă în licitaţie
Chiar şi aşa, la licitaţia publică organizată în vara anului trecut municipalitatea a reuşit să atragă un singur ofertant, asocierea reprezentată de compania Loial Impex SRL, din care mai fac parte asociaţii Modlproiect ASD şi Engul, cu subcontractanţii Corsem Impex şi Construcţii Bihor.
Termenul de execuţie este cu atât mai strâns cu cât licitaţia pentru atribuirea lucrărilor este şi acum în curs de adjudecare. "Au fost solicitate clarificări pentru documente finale. Sperăm că până în 15 februarie va fi închis contractul pentru proiectare şi execuţie şi undeva cel târziu în iunie să începem lucrările", a declarat primarul Florin Birta.
"Termenul de execuţie a lucrărilor, stabilit în cadrul licitaţiei, este de 18 luni, dar noi va trebui să le închidem până la finalul anului acesta pentru că acesta este termenul limită prevăzut în contractul de finanţare", a explicat pentru BIHOREANUL directorul societăţii Termoficare, Călin Ungur. Toate lucrările amânate pentru anul viitor vor trebui finanţate de la bugetul local...
Cu motoare termice şi cazane de apă fierbinte
Cea mai mare investiţie a Oradiei pentru anul 2024 vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.
Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.
Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluarea, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.
Vechiul grup energetic va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW, şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.
După finalizarea lucrărilor, noile utilaje vor fi pornite pe rând, în funcţie de necesităţi, deservind necesarul de apă caldă şi căldură a Oradiei împreună cu noua turbină pe gaz pusă în funcţiune de municipalitatea orădeană în 2016 cu finanţare europeană.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.