URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2022, 09:51

Ce vor orădenii. Puteți vota cele 38 de proiecte rămase în cursa pentru finanțări de câte 100.000 de lei (FOTO)

Ce vor orădenii. Puteți vota cele 38 de proiecte rămase în cursa pentru finanțări de câte 100.000 de lei (FOTO) Printre proiectele de bugetare participativă propuse în Oradea în acest an se numără amenajarea unei plaje în zona Crișului Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A început votarea celor 38 de proiecte cerute de orădeni care au rămas în cursa pentru finanțări de câte 100.000 lei oferite de municipalitate. Orădenii îşi pot vota opţiunile pe platforma activ.oradea.ro până pe 4 septembrie.

38 din 72

În total, în actualul ciclu de bugetare participativă, orădenii au depus 72 de proiecte. Aproape jumătate dintre ele au fost însă respinse de comisia de validare formată din reprezentanţi ai municipalităţii şi societăţii civile.

"Cele mai multe proiecte au fost respinse pentru că depăşeau cu mult bugetul maxim de 100.000 lei prevăzut de regulament. Orădenii nu au ştiut de reducerea de buget şi faptul că se aşteptau proiecte cât mai apropiate de zona în care trăiesc inițiatorii şi unde ştiu cel mai bine ce anume lipseşte", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Potrivit directorului, au mai fost respinse proiectele care aveau un caracter prea general şi nu se refereau la o anumită zonă, precum şi cele care nu ar putea fi implementate pentru că Primăria avea deja aprobate alte investiţii pe amplasament.

Cu vot pe categorii...

Potrivit calendarului campaniei de bugetare participativă, votarea online se va desfăşura până pe 4 septembrie. "Pentru a vota online, cetăţenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de Facebook", a transmis Primăria printr-un comunicat.

Vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab (foto), unul dintre puţinii orădeni care s-au implicat în procesul de elaborare a regulamentului de votare a proiectelor de bugetare participativă, a cerut ca voturile să se desfăşoare pe categorii, ca şi până acum, astfel încât din fiecare domeniu, de la infrastructură şi spaţii verzi la spaţii publice şi digitalizare, să existe câte o investiţie.

Spre deosebire de alte propuneri, aceasta nu a trecut însă de Consiliul Local.

Totuși, până la urmă, pe site-ul dedicat, proiectele sunt clasate pe categorii. "Astăzi am votat în fiecare categorie câte un proiect. Dacă Primăria a modificat regulamentul ar fi bine să anunţe ca să nu existe discuţii ulterior", a declarat Şvab pentru BIHOREANUL.

... dar cu clasament la "comun"

Eduard Florea a explicat însă că municipalitatea desfăşoară procesul de votare în conformitate cu regulamentul aprobat de consilierii locali. Proiectele au fost împărțite pe categorii, cetățenii pot vota câte unul din fiecare categorie, însă, în final, proiectele câștigătoare nu vor fi alese astfel încât să reprezinte neapărat fiecare categorie, ci vor fi alese în funcție de popularitate.

"Selecţia finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetăţenii, care vor avea loc în cartiere în perioada 5 – 25 septembrie, prin cumularea voturilor online şi a voturilor exprimate. Proiectele vor primi finanţare în limita bugetului alocat", a spus directorul. În acest an, bugetul total alocat de Primăria Oradea este de 1,5 milioane lei.

Municipalitatea a renunţat de anul acesta la ideea alegerii câte unui proiect din fiecare categorie, pentru că au existat cazuri ca un proiect cu foarte puţine voturi să ajungă să fie implementat doar pentru simpla prezentare, pentru că nu a avut concurenţă, în timp ce alte proiecte cu număr mare de voturi, dar la altă categorie, să nu mai prindă finanţare.

Parcări pentru biciclete şi panouri informative

Pe domeniul "Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale" au fost depuse şase proiecte în valoare totală de circa 550.000 lei.

Orădenii au cerut înierbarea liniei de tramvai pe tronsonul delimitat de strada Transilvaniei şi Podul CFR, acoperirea cu un material elastic a trecerilor la nivel cu linia de tramvai pentru a veni în ajutorul persoanelor care duc sau folosesc un cărucior (foto jos) şi montarea de panouri informative privind istoria unor locuri sau imobile din oraş pentru încurajarea turismului.

Pe acest domeniu s-a mai propus amenajarea unei parcări pentru biciclete în zona Velenţa – Grădinarilor şi implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor cu containere subterane pentru asociaţia de proprietari Perla din strada Spartacus.

Plajă pe Silvaş şi sisteme de irigat pentru parcuri

În ceea ce priveşte "amenajarea de spaţii verzi şi locuri de joacă" au fost depuse opt proiecte cu un buget estimat de 720.000 lei.

Orădenii au cerut extinderea parcului Silvaş în aval de poziţia actuală până în zona podului CFR şi totodată amenajarea unei plaje cu vestiare, grupuri sanitare şi spaţii protejate pentru personalul sanitar de siguranţă (fotografia principală), plantarea a 500 de arbori din specii autohtone pe principalele artere din oraş, modernizarea şi extinderea zonei sportive din zona Sovata 60 în spatele blocului C2 şi implementarea unui sistem de irigare a parcurilor orădene prin colectarea apei de ploaie în rezervoare subterane, astfel încât apa furnizată de CAO să fie folosită doar în perioadele de secetă.

Printre proiectele rămase în cursă se mai numără: amenajarea unui parc pentru animalele de companie în zona blocurilor ANL din strada Balog Istvan de lângă şoseaua de centură, reamenajarea locului de joacă şi relaxare din zona străzilor Carpaţi - Demostene Botez - Constantin Brâncuşi (foto jos), reabilitarea celui din zona străzii Lăpuşului din Ioşia şi amenajarea unui spaţiu de recreere pentru adulţi şi copii cu terenuri de sport şi cişmele în noul cartier Ceyrat.

Se cer radare pe Cantemir

În ceea ce priveşte domeniul "mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei" au rămas în cursă şase proiecte cu un buget estimat de 373.000 lei.

Proiectele vizează amenajarea de treceri de pietoni cu praguri pentru limitarea vitezei în zona Ceyrat (foto jos), amplasarea de radare fixe pe traseul Nufărul – Dimitrie Cantemir, permiterea circulaţiei bicicletelor şi trotinetelor pe contrasensul străzilor cu sens unic mai late de trei metri cum ar fi Primăriei, Traian Moşoiu, Roman Ciorogariu, Mihai Eminescu şi altele.

Orădenii au mai propus amenajarea unei parcări pentru biciclete smart monitorizate cu camere video în cartierul Prima din strada Oneştilor, a unei parcări pentru biciclete în zona blocurilor R 14 şi R14 din zona străzii Nufărului şi amenajarea de staţii pentru maşini electrice în parcările blocurilor din zona străzii Sovata 35.

Mini-Oradea şi pontoane pe Criş

Domeniul privind "amenajarea de spaţii publice" a atras, în schimb, doar cinci proiecte cu o valoare totală de 490.000 lei.

Propunerile orădenilor vizează amenajarea unui ponton de lemn pe Crişul Repede în zona străzii Principatelor Unite pentru supravegherea faunei din zonă, acoperirea băncilor din parcurile Barcăului şi Salca cu panouri fotovoltaice pentru alimentarea telefoanelor mobile şi iluminarea acestora pe timp de noapte şi implementarea unui sistem cu platforme de gunoi îngropate supravegheate cu camere video în zona Prima Residence din Nufărul.

Orădenii au mai cerut amenajarea de pontoane pe tronsonul Crişului Repede delimitat de podurile Sfântul Ladislau şi Densusianu, respectiv amenajarea în Parcul 1 Decembrie a unui amplasament cu machete ale clădirilor reprezentative din oraş care să se numească "Oradea în miniatură" (foto cu titlu de exemplu jos).

Un ucrainean propune...

Domeniul "infrastructură culturală" a atras patru proiecte cu o valoare totală estimată la 378.000 lei.

Pictorul ucrainean Alexei Shkurat, care a realizat peste 400 de proiecte artistice în Ucraina, stabilit la Oradea începând din aprilie, a propus, sprijinit de ONG-urile reunite în jurul Centrului de primire şi asistenţă a refugiaţilor Bihor, realizarea unei picturi murale colective, cu implicarea orădenilor, pe zidul de pe malul Crişului Repede din zona podului Sfântul Ladislau sau orice alt loc disponibil.

Pictura ar putea reprezenta printre altele: cel mai mare vultur din Europa care trăieşte în România, chipul actriţei Anna Széles născută la Oradea, unul dintre primele tramvaie care au circulat în oraş, Cetatea Oradea ca simbol al invincibilităţii oraşului, cele două teatre din Oradea şi Odessa, proiectate de aceiaşi arhitecţi sau pe Regele Ladislau, întemeietorul Oradiei.

Un proiect similar a fost propus pentru peretele clădirii de lângă parcarea din strada Tudor Vladimirescu sau pe zidurile imobilelor situate de-a lungul pistei pentru biciclete de pe malul pârâului Peţa (foto jos).

Atenţie, văcuţe pe Corso

Orădenii au mai cerut amenajarea în Cetatea Oradea a două camere de evadare (escape rooms) cu specific de secol XVII, când fortificaţia a fost reconstruită, şi perioada comunistă, când a intrat într-un con de umbră, pentru a creşte atractivitatea monumentului istoric şi oferirea de activităţi relaxante pentru turişti (foto jos).

Domeniul cultural mai cuprinde o idee privind amenajarea unei expoziţii CowParade prin amplasarea de văcuţe realizate de artiştii locali în principalele puncte de atracţie turistică din oraş, acestea urmând să fie ulterior vândute la licitaţie.

Piste pentru biciclete

Tot patru propuneri, de această dată în valoare de 330.000 lei, a atras şi domeniul "sănătate şi sport", unde populaţia a cerut extinderea pistelor pentru biciclete din oraş astfel încât să fie conectate la staţiunea Băile Felix, platforma industrială şi şcolile din oraş.

Alte două propuneri au mai vizat amenajarea de mese de tenis şi terenuri de "beach volley" pe malul Crişului Repede în zona străzii Sovata sau în principalele parcuri orădene, iar cea de-a patra se referă la amenajarea în zonele aglomerate din oraş de pereţi verzi acoperiţi cu muşchi care atrag poluanţii, noxele şi praful. Plantele ar putea fi cumpărate de la oricare dintre grădinile botanice din ţară.

Accesul la digitalizare

În domeniul digitalizării, orădenii au propus cinci proiecte cu o valoare estimată de 470.000 lei.

Acestea se referă la realizarea unei aplicaţii digitale care să cuprindă toate evenimentele culturale şi sportive organizate în municipiu pentru a veni în întâmpinarea orădenilor şi turiştilor (foto jos), amplasarea de plăcuţe cu coduri QR pe statuile orădene pentru diseminarea de informaţii, nu doar despre lucrarea artistică, dar şi despre biografia personajului, precum şi digitalizarea Primăriei astfel încât orădeanul să poată obţine toate documentele online.

Printre propuneri s-a mai numărat digitalizarea Grădinii Zoologice, astfel încât prin scanarea unui cod QR de pe biletul de intrare, vizitatorii să primească sugestii cu privire la traseele de urmat şi informaţii despre animalele de vizitat (foto jos) şi dezvoltarea la nivel local a unui hub de inovare în care orădenii să poată propune diferite proiecte, iar municipalitatea să le reorienteze către mediul de afaceri, cel universitar ori neguvernamental pentru identificarea de parteneri în vederea implementării lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
pe primaria niciodata nu i-a pasat opinia oradeniilor, conteaza numai sa curge banii prin firmele sale
Si aceasta alegere e numai una din practiciile vazute la unguri, sa creata oradenii ca pe primaria ii intereseaza opinia cetateniilor... Ii intereseaza stiti tu unde... aproape toate proiecte propuse care au fost si utile au fost eliminate din start, gen masina cu care am putea muta copaci in loc sa taiem fara niciun rost ca sa faca o pista de alergare de 0.5m latime ASFALTATA. Sunt destule proiecte si din anii trecuti care nici macar n-au inceput si nici nu vor, pe care au facut fara cap, vezi iluminarea treceriilor de pietoni, de ex au iluminat treceri pe Seleusului, unde nici pana acuma n-a fost probleme cu vizibilitate (vitezomanii nu din vizibilitate nu vad pietonii) ca e un drum lat, in Nufarul n-au iluminat niciuna, ex pe C. Noica sunt 2 treceri periculoase, e o strada unde se parcheaza pe ambele parti, chiar si dupe in fata trecerii, iluminatul pe strada e aproape inexistenta, dar ei au zis ca nu e periculoasa. Nici trecerea mutata in intersectie la McDonald's nu o sa fie periculoasa in opinia lor... si daca fac ceva util pentru cetateni, ori fac cu viteza melcului, gen parcul din Grigorescu tot nu e gata care are ca termen 6 luni dar au inceput acuma 2 ani si ceva... sau daca fac ceva nu ocupa nimeni cu intretinerea, sa faci comunicat ca au spalat acoperisul pasajului pe Magheru dupa 2 ani de la inaugurare e orice ras... ca in tot oras nu e un WC public functionala, ca nu e o prioritate a primariei proiectul respectiv ca nu curg banii inapoi din ele, ca orice renovare a blocuriilor sunt scoase la licitatie cu sume mici, ca nu intereseaza pe ei, ca nu e o firma de casa care se ocupa cu renovarea blocuriilor si daca scoate una doua bloc la licitatie pun blocurile de pe bulevard ca aia conteaza cum arata, nu blocurile unde a cazut si tencuiala...
Postat 07 Iulie 2022, 08:35 de cititor_
@Szaby_Oradea
What? pe SSC discutati si cele rele? Sunt acolo useri gen status, ovidiu, etc cei care tot contrazic cu orice... sunt multi pe care o cunosc care a "parasit" forumul ca n-a mai avut chef de discutiile ca sigur au avut motiv de ce au facut asa, "ca e mai bine daca nu se fac nimic?", ca tot ce face Bolo e ok, ca e sfant, ca linia noua de tramvai nu e stramb, e o iluzie optica numai, tramvaiul nu danseaza pe linia la o viteza de 20km/h, ca stie mai bine din Cluj decat un vatman care a mers pe aceea linie de min 3 luni inainte de inaugurare, ca orice lucrare din oras sunt de mantuiala, ca nu au distrus pe corso ca sa aiba motiv de a reface din bani multi, ca in loc de beton sub asfalt pe trotuar se toarna numai pietris, ca se fac exproprieri la gramada fara nici-un folos normala, numai sa dea un teren unui apropriat, fac investitii din bani multi si dupa cateva ani ori refac ori fac altceva in locul lui, deci sunt bani aruncat numai sa aiba firmele ce sa faca. Si mai bine te las forumul acolo decat sa dai cu parerea ce ar fi mult mai ok de facut ca oricum nu e o comunitate care sa ajuta cu petitii la primarie, mai degraba vin ei cu scuze in locul primariei. Hai ma, pentru unii e senzational ca se construieste un Kaufland langa casa unde locuieste in Velenta, altii vrea lucrari de calitate... Si acuma discutati ca nu e de folos pentru nimic aplicatia OSC, ca petitiile sunt mereu nerezolvate, la drumuri nu conteaza ce zice omul, numai sa fie sifonat banii prin asfaltari inutile, la OTL mereu nu raspunde nimeni, dar asta poti sa povestesti cu prietenii ce e in orasul asta, numai pe forumul aceea din cauza unii utilizatori...
Postat 07 Iulie 2022, 08:17 de cititor_
Cum zicea tatucul stalin....
... contează cine numără voturile, nu alegătorii! In urma cu 2/3 ani au iesit pe primele locuri niste proiecte votate masiv de oradeni. Birtinezul, care avea alte planuri, le-a respins. De ce? Pt. ca asa a vrut! P.S. De la Birtin la Cotroceni. In 2024 birtinezul presedinte!
Postat 06 Iulie 2022, 13:45 de pinonel
Bonus: exemplu de proiect respins aiurea
Ar fi acesta: iun proiect simplu, ieftin dar util pt oradeni: https://activ.oradea.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/366/page/1 _______ proiectul pe scurt asa cum e titlul "INTALNIRI REGULATE IN CARTIERE: ECHIPA PRIMARIE SI CETATENII (ANUALE, IN FIECARE APRILIE-MAI A UNUI AN)" iar Primaria il respinge cum ca: Motivația: NEELIGIBIL - Conform Capitolului 6, Punctul a - 3 din Regulamentul procesului de bugetare participativa in Municipiul Oradea (proiectul să se refere doar la lucrări publice constand in dotări, modernizări, reparatii ale bunurilor proprietate publică a municipiului). Propunerea vizează realizarea unor întâlniri publice și nu constă într-o invesțitie/lucrare astfel cum prevede regulamentul bugetării participative. În plus, executivul Primăriei organizează întâlniri periodice cu cetățenii orașului. __________In prima parte a raspunsului, primaria are dreptate, ok. Dar sa vi sapoi sa minti ca "executivul Primăriei organizează întâlniri periodice cu cetățenii orașului. " CE INTALNIRI?????? Si in plus, daca astia din primarie erau corecti, puteau zice ca tocmai pt ca ideea e buna si poate fi realizata cu COSTURI MINIME SPRE ZERO, or sa o puna totusi pe o lista secundara, pt ca ideea e chiar buna in oras. In Elvetia o fac de sute de ani deja!!!!!
Postat 06 Iulie 2022, 12:14 de Szaby_Oradea
Completare
Eduard Florea zice: "Cele mai multe proiecte au fost respinse pentru că depăşeau cu mult bugetul maxim de 100.000 lei prevăzut de regulament. Orădenii nu au ştiut de reducerea de buget şi faptul că se aşteptau proiecte cât mai apropiate de zona în care trăiesc inițiatorii şi unde ştiu cel mai bine ce anume lipseşte" ...... BA TOCMAI, ca regulamentul a fost clar. Problema e ca unele proiecte, care vizeaza deci mai multe zone, NU SE POT INCADRA in 20.0000 EUR. Bineinteles ca primaria e fericita pt ca la urma urmei, ei ii va ramane mai putine proiecte de implementat, si si cele care vor ramane vor fi totusi ieftin de facut. CORECT ERA CA, toti banii ramasi sa fie folositi pt proeicte care, chiar daca nu s-au calificat, ar ajuta totusi orasul....
Postat 06 Iulie 2022, 12:09 de Szaby_Oradea
SKYSCRAPERCITY ORADEA
Rog cmoderatorul Ebihoreanul, sa nu stearga acest comment: Le adresez tuturor oradenilor carora chiar le pasa de orasul lor, sa se inscrie GRATIS, in comunitatea dedicata orasului Oradea si zonei metropolitane de pe Skyscrapercity: https://www.skyscrapercity.com/forums/oradea-metro-area.4031/ ....E doar un loc in care discutam liber cele bune si cele rele despre oras. Eu, care sunt plecat de ceva vreme din Oradea, dar revin regulat de acolo, mereu urmaresc forumul, pt ca se pun si poze reale si discutiile sunt concrete.
Postat 06 Iulie 2022, 12:05 de Szaby_Oradea
@ DAN SIMA: un articol superficial si slabist
Corect era ca autorul (Dl. Sima) sa acorde un spatiu editorial minim tuturor proiectelor, daca tot a dorit sa scrie articolul. Dar dansul trateaza superficial temele. Spre deosebire de el, eu am analizat TOATE proiectele, atat cele ramase cat si cele descalificate. Putem observ ca:_______1) LA CAPITOLUL DIGITALIZARE, dl Sima se multumeste doar sa mentioneze ca "precum şi digitalizarea Primăriei astfel încât orădeanul să poată obţine toate documentele online.", cand defapt proiectul respectiv nu doar ca e util in adevaratul sens al cuvantului pt anul 2022, ci foloseste o solutie IT romaneasca de TOP. In schimb, acorda si pune poza pt QR codes la statui si la ZOO, si scrie multe cuvinte pt o aplicatie de unde sa aflam de evenimente. De la Ebihoreanul si FB si Twitter, orice oradean CARE CHIAR E INTERESAT DE CEVA, e la curent cu eveimentele din oras._______2)Ce e mai grav: ca sa fi fost cuprinzator, articolul trebuia - macar pe scurt sa mentioneze si proiectele respinse de primarie, unele justificat, altele mai putin - macar pt faptul ca sunt cititori ai Ebihoreanul care nu intra pe site-ul primariei: https://activ.oradea.ro/ . Acolo sunt proiecte care chiar merita sa ajunga in atentia oradenilor, precum: Pasaj Pietonal zona Leroy Merlin, parcari pt biciclete in oras, masina de mutat arbori ca sa nu mai fie taiati, ingropare cabluri la reabilitarea oricarei strazi ETC ETC. Doar lansand in spatiul public ideile bune vom putea crea "presiune" asupra primariei, D-le Sima. Dvs. nu v-ati saturat de piste de biciclete care incep si se termina nicaieri, sau care merg pe trotuar unde deja sunt masini parcate aiurea, plus pietoni?
Postat 06 Iulie 2022, 12:01 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON