URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2022, 16:17

Ce taxe cresc de la 1 august: Se scumpesc țigările și alcoolul, munca part-time este supraimpozitată

Ce taxe cresc de la 1 august: Se scumpesc țigările și alcoolul, munca part-time este supraimpozitată Foto: DreamsTime
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima zi a lunii august înseamnă și aplicarea unor măsuri din Ordonanța 16/2022, care a modificat și completat Codul Fiscal.

Printre altele, începând de luni, crește acciza la țigări și alcool, se supraimpozitează munca part-time și cresc impozitele pe venituri din jocuri de noroc, scrie hotnews.ro.

La țigarete, acciza crește de la 563,97 la 594,97 (calculată pentru o mie de țigarete), ceea ce înseamnă că țigările se vor scumpi. La bere, acciza crește cu circa 20%, ceea ce se va reflecta în prețul produsului.

Una dintre cele mai controversate schimbări este cea privind munca part-time. Potrivit documentului oficial, angajații care au unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale (pensii și sănătate) la nivelul salariului minim garantat în plată. Excepție de la această măsură fac elevii și studenții până în 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Cei mai afectați sunt oamenii de la curățenie și mentenanță, contabilii juniori, bonele sau mamele care încearcă să revină în câmpul muncii cât timp trimit copiii la grădiniță.

OUG 16/2022 mai prevede că se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc la 3% pentru veniturile de până la 10.000 de lei, pentru venituri între 10.000 și 66.750 lei inclusiv - 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei, iar peste 66.750 lei  impozitul va fi de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei.

O altă noutate care intră în vigoare de la 1 august este că salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții, agricultură și industrie alimentară este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități.

Această modificare trebuie citită în paralel cu o alta care a intrat în vigoare pe 18 iulie, și anume că criteriul pentru cifra de afaceri se ia în calcul pentru anul curent. „Astfel, în unele luni, unii angajatori vor putea să aplice facilitățile, iar în altele nu. Așadar, la același brut, de la o lună la alta, unii vor avea ba mai mulți, ba mai puțini bani în mână”, a mai scris hotnews.ro.

Facilitățile din aceste sectoare sunt scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inteligența "guvernului meu" a atins cote nebănuite.
Un angajat part-time care primește într-o lună 1.000 lei la 40 de ore lucrate de la angajator, va fi impozitat cu 1.450 lei lunar. Probabil că mintea celor de la PNL+PSD+UDMR, care formează coaliția aflată la putere ... trăiește în metavers. Nu au reușit să impoziteze corect "pensiile speciale", dar le-a ieșit o metodă de calculul fără precedent pentru oamenii de serviciu care spală podeaua în Palatul Victoriei sau Cotroceni.
Postat 01 August 2022, 09:21 de KP
Țara lu' Ghinion...
...unde se dovedește că și norocul are ghinionul lui. Iar de azi ghinionul va fi și mai mare. Cum taxele si impozitele sunt ghinionul nostru cel de toate zilele, ministerului finanțelor i s-ar potrivi, cel mai bine, numele de ministerul ghinioanelor. Ca să nu ziceți că nu ați știut de ce se colectează așa puțin la buget. Ghinion!
Postat 01 August 2022, 08:02 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON