URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Iunie 2022, 10:35

Ce face un turist în Oradea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce face Oradea turistică? Din perspectiva clasică a formelor de turism, în Oradea găsim turismul istoric (mai degrabă istorico-arhitectural): avem o cetate, arhitectură (cu accent pe Art Nouveau) și avem muzee. Dacă mărim puțin imaginea, ajungem la turismul balnear - cu Băile Felix și Băile 1 Mai - și la turismul de agrement, cu celebrul aquapark orădean.

Orașul nostru a devenit atât de popular în ultimii ani pentru că a încercat să scoată în evidență ce are mai bun de oferit: centrul istoric. A devenit un oraș-muzeu.

Într-un city-break, un turist trebuie să-și satisfacă nevoile vizuale (să vadă ceva ce poate posta pe Instagram), de cunoaștere (experiențe istorico-culturale, adică muzeul, teatrul etc.), gustative (locuri bune de mâncat), sociale (locuri unde poți bea ceva, poți participa la evenimente, unde dansezi) și nevoia de a nu face nimic, acel „dolce far niente”, să te oprești și să te reconectezi cu prezentul.

Oferă Oradea experiențe vizuale? Din plin. De cunoaștere? Clar... Gustative? Oioi! Și... lista se cam încheie. 

Nu trebuie să punem Oradea lângă capitale europene. În primul rând, pentru că vor veni turiștii cu așteptări de Viena și ar putea fi dezamăgiți. Apoi, pentru că în Amsterdam, după ce ieși de la Van Gogh, stai întins pe iarbă în parc, contemplând și savurând o cafea cu oamenii din jur. Pe când, la noi, Parcul 1 Decembrie este o glumă. 

Singurul loc central unde poți găsi o fărâmă din acea atmosferă este Parcul Libertății, cu lunca Crișului. De socializat și dansat, cam pauză. Se organizează anual evenimente, cum e Toamna Orădeană (Festifall), dar nu avem evenimente care vin dinspre comunitate.

Restaurarea unei clădiri, deschiderea unui muzeu durează 2-3 ani, dar să dezvolți social și cultural un oraș e un proces mai lung. Cei responsabili nu trebuie să ignore această parte vitală a turismului într-un oraș european.

Eu mi-am propus să mă implic și am început cu eOradea, o inițiativă prin care vreau să centralizăm digital ce poate oferi orașul. Dar Oradea trebuie să ofere mai multe...

Alex Trandafir
Ghid de turism

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Buddha
Chiar ieri , un cetatean revoltat de lipsa toaletelor publice, a pozat de pe celalalt mal un oradean care urina undeva pe promenada si, cu simt civic, l-a denuntat pe platforma Oradea City Report. Problema s-a rezolvat repede: "Politia locala va intensifica masurile de control si monitorizare". Deci,se poate...
Postat 09 Iunie 2022, 12:07 de excalibur
O budă găsim si noi?
Dacă ieși la o plimbare mai lungă, pe jos sau cu bicicleta ori pur și simplu ai o "nevoie", ai de ales intre o tufă în văzul lumii sau o cafea ori un suc plătite degeaba la vreo dugheană in centru, doar ca sa îti satisfaci nevoile. Cum facem? Punem indicatoare cu semnul WC in directia barurilor?
Postat 09 Iunie 2022, 11:44 de oradeanbihor
Felicitari Ebihoreanul si Alex Trandafir
...Pt ca implicati persoane (mai ales precum tanarul Alex Trandafir) carora chiar le pasa de Oradea, la modul sincer! Bravo Bihoreanul si Alex Trandafir. Ar trebui sa faceti cat mai multe articole in colaborare cu tinerii...cum vad ei Oradea acum, in viitor etc.
Postat 09 Iunie 2022, 10:51 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON