URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2022, 15:01

Ce „comori” ascunde Crișul Repede? Dezvăluirile, într-un film documentar despre viața sălbatică a râului care traversează Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii trebuie să știe că sunt norocoși pentru că locuiesc într-un oraș străbătut de un râu cu viață sălbatică, iar asociația Aqua Crisius le demonstrează ce „aglomerație” este în cursul de apă, într-un film documentar anume realizat și dedicat speciilor de viețuitoare din Crișul Repede.

Lung de aproape 12 minute, filmul a fost realizat în cadrul proiectului „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea, printr-un program dedicat ONG-urilor, și a fost publicat recent pe pagina de Facebook a asociației Aqua Crisius. În doar câteva zile, a atras mii de vizualizări, semn că orădenii sunt interesați de subiect.

Printre altele, curioșii pot vedea în imaginile surprinse pești din diferite specii, un rac dintr-o specie invazivă, păsări precum pescărașul albastru ori corcodelul mic, broaște verzi, reptile precum țestoasele ori șarpele de apă, care viețuiește la rândul lui în Criș și care este complet inofensiv, după cum spun specialiștii care au realizat filmul.

Orădenii mai pot vedea și două mamifere adesea „vânate” cu aparatele foto pe Crișul Repede: castorul și vidra.

„Ne-am dorit să realizăm un film documentar care să pună în valoare biodiversitatea acvatică asociată Crișului Repede, depășind zona peștilor, unde este expertiza noastră, pentru că Crișul Repede înseamnă mai mult decât atât”, a declarat pentru BIHOREANUL Andrei Togor, președintele Aqua Crisius.

„Trebuie să fim conștienți că în aproximativ trei kilometri, distanța Crișului Repede de la podul Dacia la Densușianu, avem o bogăție destul de importantă. Puține alte orașe se pot mândri cu asemenea diversitate”, a mai spus Togor.

În Crișul Repede, trăiesc 35 de specii de pești, un număr impresionant, dat fiind că pe toate râurile din toată Transilvania viețuiesc 70 de specii. De altfel, peștii din Crișul Repede sunt subiectul unei cărți pe care Aqua Crisius o va lansa la începutul anului viitor, realizată tot în cadrul acestui proiect.

De asemenea, bugetul asigurat de Primărie a mai permis asociației să țină workshop-uri despre viața acvatică a Crișului Repede pentru elevii de la două școli din Oradea și să realizeze patru panouri informative, care urmează să fie amplasate pe malurile râului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON