URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2022, 13:29

Cătunul prospețimii: Producători de legume și fructe se întâlnesc săptămânal, în unica piață volantă din Oradea (FOTO)

Cătunul prospețimii: Producători de legume și fructe se întâlnesc săptămânal, în unica piață volantă din Oradea (FOTO) ÎNTÂLNIRI SĂPTĂMÂNALE. Piaţa de la Cătun se organizează o dată pe săptămână, joia, de la ora 18
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare joi seară, din curtea unei case cochete de pe strada Nicolae Jiga, zeci de orădeni ies cu sacoşele pline. De câteva luni, Asociaţia Cătunul Verde organizează aici o piaţă volantă - o piaţă în aer liber, dedicată exclusiv producătorilor - care are săptămână de săptămână tot mai mult succes. 

În viitor, însă, ar putea să nu mai fie singura piaţă volantă din oraş. Grupul PSD din Consiliul Local va propune Primăriei să organizeze asemenea târguri şase zile pe săptămână, în diferite cartiere. 

Pseudo-producători

Des întâlnite în străinătate, dar şi în alte oraşe din România, pieţele volante sunt târguri în aer liber, fără construcţii, care adună producători locali. De regulă, în ele comercianţii au doar mese şi umbrele.

Piaţa de la Cătun, cum se numeşte târgul săptămânal organizat în curtea asociaţiei Cătunul Verde (str. Nicolae Jiga nr. 62), a fost înfiinţată tocmai pentru că Oradea nu avea un loc dedicat producătorilor. "Eu merg foarte des prin pieţe, dar m-am săturat de comercianţi care mă mint pe faţă că ei sunt producători", spune Georgeta Szabo (foto), liderul ONG-ului, care derulează programe de educaţie ecologică pentru copii, dar nu numai. Aşa a decis să transforme curtea asociaţiei în locul unde producătorii locali se pot întâlni cu clienţii.

Fără taxă 

În fiecare joi, de la ora 18, la Piaţa de la Cătun se adună 10-15 producători de legume, fructe, flori, produse lactate sau alte bunătăţi, care îşi întind mesele şi îşi expun marfa. "Participarea nu îi costă nimic, dar trebuie să ne arate certificatul de producător", explică Geta. 

Promovată doar pe Facebook şi din vorbă în vorbă, piaţa adună tot mai mulţi clienţi. "Este pentru prima oară când vin, am aflat de pe internet. Mă bucur foarte mult, uitaţi ce produse proaspete am luat, numai la producători le poţi găsi. În fiecare joi voi fi prezentă", spune Ileana Gale, care locuieşte în apropiere de sediul Cătunului. 

Producătorii sunt şi ei încântaţi. "Eu am masă şi în piaţa Rogerius, dar acolo masa e mică, taxa e mare. Nu sunt sprijiniţi producătorii", se plânge Ovidiu Gros (foto), un profesor din Oradea care, împreună cu soţia, la rându-i profesoară, cultivă legume şi fructe în grădina moştenită de la părinţi. 

Eva Negruţ, care vinde legume din grădina ei din Alparea, nici nu şi-a pus problema să meargă în pieţele tradiţionale. "Nu-mi place anturajul de-acolo, vânzătorii. Dar aici sunt oameni plăcuţi, şi producătorii, şi clienţii", zice femeia. 

Să fie mai multe! 

Piaţa de la Cătun ar putea să nu mai fie singura piaţă volantă din oraş. Consilierii locali PSD vor înainta Primăriei un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unor asemenea pieţe, în diferite cartiere. "Pieţele volante susţin aceste lanţuri scurte alimentare, de vânzare directă a produselor agricole locale şi de promovare a alimentaţiei sănătoase şi a producţiei agricole sustenabile", susţine consilierul Liviu Sabău Popa (foto).

Propunerea social-democraţilor este ca, în fiecare zi, de luni până sâmbătă, între orele 14 şi 20, pieţele volante să fie organizate tot altundeva: pe platoul de la Sala Sporturilor din Ioşia, în piaţeta de lângă McDrive în Nufărul, în Cetate şi în Piaţa Unirii, pe platoul de deasupra pieţei Rogerius şi în cartierul Grigorescu.

Primăria ar trebui să le asigure producătorilor mobilierul necesar, dar şi utilităţile, şi în primele şase luni să nu impună taxă. Tot Primăria ar fi responsabilă şi de mutarea zilnică şi de curăţenie.

Mai bine centre de colectare 

Dacă va aproba sau nu Consiliul Local o asemenea decizie rămâne de văzut. Liviu Andrica (foto), directorul Administraţiei Publice Oradea, cel care are în subordine şi pieţele din municipiu, nu crede în succesul propunerii. "În pieţele din oraş, cu excepţia celei din Nufărul, avem producători: 199 în Rogerius, 224 la Piaţa Cetate, 53 în Decebal. Eu nu cred că vor mai fi şi alţii dispuşi să umple aceste pieţe volante. În general, producătorii nu au timp să vândă, ei au de muncă în grădină", spune Andrica. 

Directorul crede că mai mare folos pentru producători şi cumpărători deopotrivă ar fi modelul pe care îl aplică autorităţile din oraşul maghiar Micherechi, unde de mulţi ani funcţionează un centru de colectare a legumelor şi fructelor. "Un centru care să colecteze de la producători ceapă, castraveţi, morcovi, brânză, orice, şi care apoi le distribuie în şcoli, grădiniţe, spitale, şi de unde cetăţeanul poate şi să cumpere. Centrul să fie administrat de Consiliul Judeţean sau de Primăria Oradea, să aibă depozit şi camere de frig, unde să păstreze produsele proaspete", explică şeful ADP. 

Într-un asemenea centru, însă, cumpărătorul n-are ocazia să-l cunoască pe producător şi să-i vadă mâinile muncite în grădină... 


Vocea străzii

Ce părere aveți despre propunerea de a înființa piețe volante în Oradea?

Foarte bună! În Geneva, unde locuim, în fiecare luni și joi este piață lângă o școală. După ora 14, nici nu se mai cunoaște, este curat și strada deblocată.

Ionela Pere

De-acord cu piețele volante, dacă vor vinde acolo numai producători, fără comercianți sau samsari, de care ne-am săturat.

Ilie Dumitru

O piață volantă ar ajuta dacă ar fi ocupată de adevărații producători. Acum, cei care muncesc pământul abia răzbat, cei care vând se îmbogățesc.

Mircea Orz

Dacă și aici producătorii vor fi suprataxați, în continuare orădenii vor cumpăra marfă proaspătă de la bișnițari, din Polonia și Ungaria.

Dorel Gurzau

De acord, dacă un angajat al Primăriei va verifica marfa și se va asigura că se vând numai produse din grădina producătorului.

Petru Caba

Oradea are cele mai puține piețe la mia de locuitori din România, iar autoritățile, în loc să construiască, le desființează. Avem nevoie de piețe.

Petre Deaconu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
mai
este si la Biharia langa drum o piata unde eu am vazut doar oameni cu produsele lor de sezon din gradina si camara. Sunt ok.
Postat 08 Iunie 2022, 16:19 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON