URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2022, 22:20

Castorul buclucaș: S-a strecurat într-un bazin de la Priza de Apă Oradea, de unde l-au scos pompierii (FOTO)

Castorul buclucaș: S-a strecurat într-un bazin de la Priza de Apă Oradea, de unde l-au scos pompierii (FOTO) (sursa foto: Apele Române Crișuri / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii orădeni au avut vineri o misiune aparte. Ei au fost chemați de angajații Prizei de Apă Oradea, care au văzut un castor captiv într-un bazin de decantare din cadrul construcției hidrotehnice.

Potrivit unei informări făcute pe Facebook de Administrația Bazinală de Apă Crișuri, primii care au zărit castorul au fost câinii de pază de la Priza de Apă din Oradea, care le-au atras atenția angajaților. Castorul înota nestingherit în apa dintr-un bazin, fără a fi clar cum anume a reușit să se strecoare acolo.

„Întrucât animalul părea speriat și dezorientat, s-a cerut ajutorul echipei ISU Crișana, pentru a scoate castorul din bazinul decantor”, a transmis ABA Crișuri.

Angajații ABA au golit bazinul, astfel încât pompierii să poată intra. Cu unelte specifice, militarii au prins castorul. Nu le-a fost ușor, însă, deoarece mamiferul s-a zbătut, nepricepând că de fapt misiunea este dedicată eliberării lui în natură. După aproximativ 30 de minute, pompierii l-au capturat și i-au dat drumul în râul Crișul Repede, în aval de barajul prizei de apă.

Acțiunea s-a desfășurat sub supravegherea unui comisar de mediu, dat fiind că abilul înotător face parte dintr-o specie ocrotită de lege.

Castorii sunt rozătoare semi-acvatice, de lungime medie, și cu o greutate între 10 și 30 de kilograme. În Oradea, castorii au fost observați pe Crișul Repede începând cu anul 2019, când pescarii au sesizat că trunchiurile copacilor de pe malurile râului sunt roase și au urmele specifice lăsate de dinții castorilor.

În secolul XIX, castorii au dispărut din fauna României, dar în anul 1998 a demarat o campanie de readucere a speciei în țară. Atunci, mai mulți castori adulți și juvenili au fost eliberați pe Mureș, Olt și Ialomița. În Oradea, cel mai probabil, castorul a ajuns venind din Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Castor
Felicitãri angajatilor ABA, si pompierilor !!!!!!
Postat 15 Octombrie 2022, 18:32 de iahim
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON