URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 02 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
19 Mai 2024, 18:01

Cartierul Nufărul I din Oradea ar urma să fie reabilitat prin trei proiecte europene în valoare de 40 milioane euro

Cartierul Nufărul I din Oradea ar urma să fie reabilitat prin trei proiecte europene în valoare de 40 milioane euro foto: Primăria Oradea
Cartierul Nufărul I din Oradea ar urma să fie reabilitat prin trei proiecte europene în valoare de 40 milioane euro foto: Primăria Oradea
Cartierul Nufărul I din Oradea ar urma să fie reabilitat prin trei proiecte europene în valoare de 40 milioane euro foto: Primăria Oradea
Cartierul Nufărul I din Oradea ar urma să fie reabilitat prin trei proiecte europene în valoare de 40 milioane euro foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a depus vineri spre finanțare, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 - 2027, trei proiecte în valoare totală de 40 milioane euro, care vizează regenerarea urbană a cartierului Nufărul I.

„Etalon de regenerare urbană”

Înainte de a fi depuse la finanțator, cele trei proiecte, împărțite pe etape, au fost aprobate vineri de Consiliul Local, în ședință online, convocată de îndată.

„Sunt trei proiecte cu valoare totală de circa 40 milioane euro, bani care vor fi investiți în cartierul Nufărul I. Din această sumă, un procent de 65% îl constituie lucrările eligibile, diferența urmând să fie suportată de la bugetul local”, le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Potrivit edilului, la finalizarea lucrărilor, zona Nufărul „va fi un etalon de regenerare urbană pentru un cartier din țară”.

Cele trei proiecte de regenerare urbană, care vizează fiecare câte o porțiune din cartierul Nufărul I, au fost adoptate cu votul consilierilor PNL și UDMR. Reprezentanții PSD s-au abținut de la vot.

„Ne vom abține”

Consilierul local Adrian Madar a justificat poziția consilierilor PSD făcând trimitere la un articol din BIHOREANUL. Acesta a invocat „informațiile din presă care spuneau că la baza autorizațiilor de mediu a apărut tăierea unui număr de arbori mai mare decât cel din documentațiile deja aprobate”.

Astfel, Madar l-a întrebat pe Florin Birta dacă „vor fi sau nu tăiați mai mulți arbori?”.

Primarul de Oradea a răspuns că numărul exact de arbori care vor fi tăiați și înlocuiți cu ocazia lucrărilor abia acum urmează să fie stabilit.

„Toți arborii din zona Nufărul I vor fi verificați, inclusiv din punct de vedere biologic. Nu vrem ca incidente ca cel de anul trecut, când o furtună s-a abătut asupra municipiului, să pună în pericol viața cetățenilor orașului Oradea”, a spus primarul.

Birta a arătat că municipalitatea va încerca să se limiteze la numărul tăierilor prevăzute în studiile de fezabilitate, dar a precizat că varianta finală va fi definitivată prin proiectele tehnice.

Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Madar. „Noi ne vom abține de la vot”, a spus social-democratul.

Cu finanțare prealocată...

Lucrările din cartierul Nufărul I, în valoare totală de circa 40 milioane euro, au fost împărțite în trei etape. Prima etapă, și cea mai mare, vizează regenerarea urbană a unei suprafețe de circa 8,83 hectare, delimitată de străzile Constantin Noica, Peneș Curcanu și Bumbacului.

Cea de-a doua etapă vizează o suprafață de 7,33 hectare dintre străzile Onisifor Ghibu, Aleea Zidarilor, Aleea Forajului și Bumbacului.

Ceva mai mare, etapa a treia prevede lucrări care ar urma să fie făcute pe o suprafață de 7,78 hectare dintre străzile Peneș Curcanu, Bumbacului, Morii și Onisifor Ghibu.

Printre altele, Primăria vrea să lărgească zonele pietonale, să elimine din parcările de pe carosabil și să construiască parcări supra și subterane, cea mai mare fiind una cu 1.000 de locuri care va fi săpată sub parcul de lângă Colegiul Onisifor Ghibu.

De asemenea, între blocuri ar trebui să apară zone de picnic și pentru sport, locuri de plimbare cu animalele de companie și altele unde seniorii Oradiei să socializeze.

Lucrările vor avea un termen de execuție de trei ani. „Oradea are fonduri prealocate pentru proiectele de regenerare urbană, așa că lucrările au finanțarea asigurată”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Asta, pentru că pe axa de finanțare pe care a aplicat primăria, municipiile au sume rezervate pentru proiecte, câtă vreme respectă condițiile de eligibilitate: să fi făcut un studiu de fezabilitate, să fi fost dezbatut în CL, să facă licitație ș.a.

Totuși, efortul financiar al orașului va fi unul consistent. Procentul de 35% pe care îl reprezintă cheltuielile neeligibile din proiect va ridica la circa 14 milioane euro cofinanțarea pe care va trebui să o asigure bugetul local.

Regenerare cu indignare

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul a stârnit de-a lungul timpului nemulțumirea unor riverani.

Printre altele, locuitorii zonei s-au opus tăierii a 80 de arbori pentru amenajarea unui drum pe amplasamentul unei aleii pietonale din Aleea Onisifor Ghibu, proiect la care municipalitatea a și renunțat.

La fel, unii s-au pronunțat împotriva construirii parcării cu o mie de locuri de teamă că va afecta fundația blocurilor din jur, iar alții au reclamat numărul mare, de circa 2.400 de arbori din 4.900 de arbori existenți, care ar urma să fie tăiați ca fiind bolnavi sau bătrâni ori pur și simplu pentru că stau în calea lucrărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Petre93
Circul îl provoci tu.
Postat 20 Mai 2024, 12:20 de Sandu2100
@ moderatot
Cat il mai tolerati pe sandu2100. Vedeti ce face aici, cum ataca pe tosta lumea. Numai PSD in stanga si dreapta. Va place circul pe care il provoaca?
Postat 20 Mai 2024, 12:18 de Petre93
Drop/sandu
Acum o luna a prezentat chiar Birta proiectul in care spunea ca de la 800 vor tsia 2400. Ce argumente tot ceri , ti-am scris jos cum e cu termoficarea, exemple de spatiu verde betonat. Tu jegule vii cu PSD si argumente? Parca te laudsi ca ai luat avionul, vai ocupat esti ca toata ziua stai aici si improsti aberatii si minciuni. O stii pe Tonya Sisu?
Postat 20 Mai 2024, 12:17 de Petre93
sanduivanov aka vasi13
PSD a spus 2400 nu si altcineva, deci PSD minte ca de obicei
Postat 20 Mai 2024, 12:04 de Sandu2100
Ce idioti...
Demolatorii birtinezi au trecut la taiat copacii!!!!Ce face taranul cind ajunge la oras?Demoleaza tot!Taie copacii!Indatoreaza orasul!Si se desparte de nevasta si copii si isi cauta alta!Viata la oras e frumoasa!
Postat 20 Mai 2024, 11:54 de grigore
sandu ciurucu
Tu esti aici sa distragi oamenii de la subiect, sa provoci scandal prin minciuni si devierea de la subiect. Niciodata nu vii cu argumente , argumente pe care le invoci tot timpul. Argumentul e ca esti doar o trompeta propagandista platita de APTOR.
Postat 20 Mai 2024, 11:24 de sanduivanov
sandu ciurucu
Tu cunosti ce e ala argument? Argumentul e scris clar ca vor fi taiati 2400 copaci. Mai treci pe la scoala analfabet functional. Tu la toate opiniile cu dovezi in fata , ceri argumente. Esti un handicapat mintal, vrei argument? Asta e argumentul handicapul tau mintal. Asa ca nu cere argumente
Postat 20 Mai 2024, 11:22 de sanduivanov
Din articol
" Primarul de Oradea a răspuns că numărul exact de arbori care vor fi tăiați și înlocuiți cu ocazia lucrărilor abia acum urmează să fie stabilit " sunt aici pt că TU minti și nu ai argumente.
Postat 20 Mai 2024, 11:19 de Sandu2100
sandu ciurucu
Auzi la sandu2100 copiatoru, ca vrajeli, in proiect spune ca taie 2400 copaci, si el spune ca e vrajeli. Cat de oligofren poti fi sa sustii asta sandule. La voi in PNL, minciuna e baza, voi numai pe minciuna va consolitati propaganda. Apropo tu la 5 minute raspunzi zi si noapte la orice mesaj. Asta e jobul tau, mai scria cineva ca ai zeci de conturi pe facebook si repeti aceleasi lucruri. Non stop esti prezent aici. Tu in numele cu vorbesti , ca numai la persoana a treia vorbesti. Bine nu stii tu ce e persoana a treia la cum vorbesti, repeti intr-un acelasi lucru cu partidele, la tine totul se rezuma la partid nu la oameni.
Postat 20 Mai 2024, 10:52 de sanduivanov
PSD-ul și USD își bat joc de Orădeni
Vin cu vrăjeli ca se defrisaza Nufărul, ca afectează fundația blocurilor :::::)))) dragilor neterminati voi credeți ca dacă prostiți oamenii o sa câștigați, Orădeni se întreabă dacă la cum mințiți asa o sa și faceți pt cetățeni, de minciună sunteți.
Postat 20 Mai 2024, 10:14 de Sandu2100
Imbecilii imbecililor
Auzi la ei, copaci batrani, nu stiam ca un copac la 30-40 de ani e batran. Daca un copac are 15 metri il taiem ca sa nu cada la furtuna, auzi la ei, pai il toaletezi si in faci de 8-10 metri. Nu plantezi copaci in beton ca pe Independentei, si specii pitice care niciodata nu vor oferii umbra. Imbecilii astia vor numai gazon scump cu irigatie care costa intretinerea ei, si in 2-3 ani nu va mai fi functional. Bine ca planeta se incalzeste si in loc de umbra vara, o sa ne coacem in betoane si copacii minune plantati in ghivece, ca astia costa vreo 5000 lei, e rentabil, sa toaletezi un copac costa cativa lei, deci nu rentabil. Cand vezi orase ca Debrecen, Timisoara, Iasi ce copaci au pe fiecare strada, si inca in 2-3 randuri , sau Bucurestiul e de 100 de ori mai verde ca Oradea . Apropo si blocurile vor fi demolate si refacute sa arate ca in pozele alea, pozele din proiectele voastre niciodata nu arata ca proiectul final. Imbecilii astia cred ca lumea va sta la soare ca in piata Unirii intre blocuri pe porfir vara la umbra a 3 bete de copac sau tufa ce e. Si blocurile sa fie expuuse de razele soarelui sa se transforme in cuptor. Auiz la model pentru toata tara, ce cuvinte pompoase. Mai bine reabilitau termic blocurile, asa ca lasati in pace spatiile verzi. Faceti parcarile alea in locul punctelor termice sau la Ghibu si gata. DE UNDE DISPERAREA ASTA DE A TAIA TOTI COPACII IN ORAS, ASA E CAND TARANOIUL SE MUTA LA ORAS, SI RAMANE CU METEHNELE DE LA SAT SA AI TOLTIS IN CURTE SI GRAJD, SI UITE CA ASTIA CONDUC SI CL SI CJ. Mai ales parintii lui Birta mari furnizori de materii prime la santiere si betoane, averea fam Birta din betoane e facuta. Sper sa intarti in Rogerius in zonele vechi de blocuri pline de copaci unde e o placere vara, e umbra peste tot sa le aratai si la ai ce e regenerarea, asa de la 30 grade in bloc la 38 grade sa simti ca esti regenerat. Modelul pietei Unirii sa fie aplicat in tot orasul. Ca asa esti bine vazut in sat, daca ai "toltis" in curte sa moara de ciuda vecinii
Postat 20 Mai 2024, 09:16 de sanduivanov
Reabilitarea promisă într-un viitor incert ...
... va avea în vedere, în spatele a ceea ce spun edilii, prelungirea în linie aproape dreaptă a străzii Iancu de Hunedoara până în str. Războieni. Asta presupune exproprierea a peste 25 de case cu curți, dar și crearea unui șantier care va bloca traseul de acum din Nufărul, pe la str. Tăbăcarilor, timp de peste 3 ani de la începerea șantierului. Norocul riveranilor e că acest proiect este sortit eșecului din start, pentru că în actialul ciclul bugetar european nu mai sunt bani nealocați, iar în cel viitor din 2028 nu vor fi bani decât pe sistemul unui nou PNRR, cu maxim 25% nerambursabili și minim 75% credite bancare, ceea ce Oradea nu va accesa, pentru că amortismentele lucrărilor din prezent vor înghiții până și indemnizațiile "mâinilor moarte" ale consilierilor locali. Altfel spus, compesațiile pentru "neterminați" vor fi acoperite doar prin dublarea unor tarife, taxe și impozite locale. Așadar, calitatea vieții oamenilor este în continuă scădere, pentru că niște edili cu mintea dusă nu sint în stare să așeze lucrurile pe capitole de nevoi și priorități ... aceștia fiind ahtiați să toarne pe mai departe cât mai mult beton și asfalt, mai ales acolo unde nu ar fi cazul.
Postat 20 Mai 2024, 08:51 de KP
Dar mult lsudatul Nufar geotermal
Acum avem modulele termale in bloc. Mult laudatele care nevspuneau ca apa calda va fi instant ca vor reduce pierderile. Acum cu ele stau timp dublu cu robintul la maxim sa vina apa calda, platesc mai mult intretinere. Apoi dupa ce vine apa calda la bsie, dupa 5 minute vine rece apoi iar calda de parca ar fi la boiler. Alta minciuna, alt proiect impotriva locuitorilor, nu aduce nimic bun omului de rand.
Postat 20 Mai 2024, 07:49 de Petre93
Nu e reabilitare, e crima.
Asta nu e reabilitare , e distrugere. Sa vii sa tai 2500 copaci mari din 4000 total.care tin umbra si temp scazuta vara si sa-i inlocuiesti cu copaci in ghivece de beton si mini copaci ca in randarile alea mincinoase, e o mare crima! Noi vrem umbra de la copacii actuali, nu gazon verde, ala nu tine umbra. Caz concret, au demolat fostul McNeil in Nufaru ca fac parc, apoi au taiat 12 copaci si au turnat asfalt in locul lor si au pus o banca pe platoul asfaltat. Ce parc e ala bai neterminatilor de la coada vacii??? Birta declara cu gura lui ca spatiile verzi dintre blocuri in Nufaru sunt inutile de mici. Deci inseamna ca le taiem, ca asa se pot chelti bani cu nemiluita sa planteze boscheti si sa puna porfir . Noi vrem umbra si aer curat. In final din 2500 vor taia 3500 ca asa a fost sa fie.
Postat 20 Mai 2024, 07:32 de Petre93
Totuși, mi se par mulți bani pt spații verzi, parcări și trotuare
O fi din fonduri europene, dar nu puteau fi cheltuiți cu cap? Sunt atâtea lucruri de făcut, și noi ne ținem să mutăm parcările în subteran? În continuare vor fi aceleași blocuri gri, din epoca comunistă în jur. Același peisaj când ne ridicăm privirea în sus puțin.
Postat 20 Mai 2024, 06:59 de Vio_427
E plin orasul de astfel de exemple
Ultimul observat azi pe str.paganini un castan cu x verde decapitat total recent de animalele de la rer. Scuze animalele nu diatrug copacii, probabil ceva bipezi au fost cu drujba.
Postat 19 Mai 2024, 19:27 de Traian
Copacii nu vor fi taiati doar o sa-i toaleteze, un pic, dobitocii de la rerNu-i taie
Toti stim ce insemana toaletare rer, doar primarul se face ca nu stie. E ca si cum ai merge la frizer si-ti faca freza si te decapiteaza. Copacii maturi decapitati la 1.70 si ramasi fara nici ramura. Sunt curios cine e inginerul rer care cu mana lui criminala semneaza asa ceva. E plin orasul de trunchiuri de copaci maturi decapitate, spre bucuria PMO, care se stie ca uraste tot ce nu aduce parandarat.
Postat 19 Mai 2024, 19:24 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6263 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON