URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Octombrie 2023, 08:00

Captivii șantierelor: Orădenii care locuiesc în blocurile din Centrul Civic au ajuns „prizonierii” șantierelor din jur (FOTO)

Captivii șantierelor: Orădenii care locuiesc în blocurile din Centrul Civic au ajuns „prizonierii” șantierelor din jur (FOTO) SUB ASEDIU. Stabilite până la 9 septembrie, restricțiile de circulație pe strada Griviței, în dreptul clădirii Finanțelor, se vor extinde pe termen neprevăzut. Constructorul, care abia a ajuns la nivelul montării bordurilor, obligă trecătorii să ocolească pe treptele ce duc la terasa blocurilor din vecinătate sau să se avânte prin șantier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul Centru Civic e sub asediu. Spre zona centrală, accesul este blocat de săpăturile la pasajele subterane din Piața Gojdu încă de anul trecut. 

În spate, spre șanțul Cetății, circulația a fost sistată de o lună de săpăturile pentru o nouă cale de acces între străzile Clujului și Griviței, iar situația e departe de a se termina. „Efectiv, nu mai avem pe unde să circulăm!”, se plâng locuitorii zonei.

În săpături repetate...

Anul acesta, circulația pe strada Griviței a fost îngreunată. La început, artera a fost închisă traficului auto, mai bine de o lună, pe tronsonul dintre strada 12 Octombrie și sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, pentru lucrări de termoficare. 

În primăvară s-a circulat cu greutate, apoi, din 8 august, municipalitatea a închis traficul rutier pe tronsonul din dreptul clădirii Finanțelor, pentru amenajarea unui sens giratoriu. Restricțiile trebuiau să dureze până pe 9 septembrie, dar strada n-a fost redeschisă nici acum. În schimb, constructorii s-au lungit cu săpăturile spre șanțul Cetății, pregătind amenajarea noului drum de legătură între străzile Griviței și Clujului!

Șanțul „înfundat”

Blocurile înconjurate de șantiere sunt complet „asediate”. În a doua săptămână din august constructorii au tras garduri de-a curmezișul străzii Griviței și a șanțului Cetății, au deviat circulația pe treptele ce urcă la terasa blocurilor și au început săpăturile. 

„Ne-am trezit, brusc, fără acces”, reclamă o orădeancă. Trecătorii sunt nevoiți să umble printre șanțuri, iar riveranii nu mai pot folosi mașinile. Cei care au locuri de parcare la parterul blocurilor dinspre piață s-au trezit cu ele blocate. „Nu mai pot ieși cu mașina din garaj. Și, oricum, nu am unde să o duc”, povestește un locatar.

În prima săptămână de lucrări, în șanțul Cetății nu au putut intra nici mașinile salubrității. „Am stat zile în șir cu gunoaiele neridicate”, spune un alt locuitor. Apoi, lucrurile s-au înrăutățit. Săpăturile au avariat rețelele de apă, care au lăsat blocurile din jur „pe uscat”. Trei avarii repetate provocate de constructori, uneori din neglijență, alteori din cauza absenței din schițe a traseului rețelelor, au inundat cu reclamații dispeceratul Companiei de Apă Oradea. Și exemplele ar putea continua...

„Ar fi fost bun...” 

Haosul din zonă este provocat de proasta organizare a Primăriei. Consiliul Local a aprobat încă din aprilie 2022 indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor pentru amenajarea unui drum de circa o jumătate de kilometru, care să lege Calea Clujului și strada Griviței prin șanțul Cetății. Noua cale de acces, care ar fi putut prelua traficul pe durata șantierelor din Centrul Civic, a intrat însă în lucru abia în august 2023. 

„Tronsonul de drum ar fi fost bun să îl avem finalizat, dar, dată fiind valoarea lucrărilor, nu îl puteam face prin atribuire directă pe contractul cadru de întreținere străzi, ci doar ca investiție a Primăriei, prin licitație”, declară viceprimarul Marcel Dragoș (foto).

Atribuite în luna mai firmei Dumexim pentru 2,6 milioane lei plus TVA în urma unei licitații ce a durat 5 luni, lucrările au început după alte două luni și jumătate, când zona era deja plină de șantiere. „Nu am putut da mai repede ordinul de începere pentru că în zona fostelor scări care urcau din șanțul Cetății către piață s-au făcut lucrări de descărcare arheologică. Nu am vrut să pățim ca la parcarea de la catedrală, unde am fost blocați săptămâni în șir de săpături arheologice”, explică viceprimarul. Și acestea ar fi putut fi, însă, comandate mai repede...

Se amână! 

Șansele ca traficul din zonă să fie degajat înainte de sfârșitul anului sunt minime. Din 9 septembrie constructorul trebuia să redeschidă circulația pe strada Griviței, lângă Finanțe, și să continue sub trafic lucrările pentru modernizarea șanțului Cetății, până la termenul contractual din decembrie. A depășit, însă, cu trei săptămâni data limită acceptată de Comisia de circulație.

„Firma a fost amendată de Poliția Rutieră pentru depășirea termenului limită pentru închiderea circulației și probabil va mai fi sancționată. În schimb, restricțiile vor fi prelungite. Acolo se lucrează. Nu putem lăsa oamenii printre utilaje”, spune directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto), declarându-se „nemulțumit de productivitate”.

Au dat-o pe constructori!

Până acum lucrările au avansat greu pentru că angajații Dumexim au lucrat la refacerea canalizării la adâncimi de 4 metri. „Zona mai rea a fost refăcută. De acum ar trebui ca lucrările să meargă mai repede. Constructorii au dezafectat scările din beton care urcă din șanțul Cetății, au pus conductele și au început montarea capacelor de canal și a bordurilor”, explică directorul.

În al 12-lea ceas, municipalitatea încearcă să fluidizeze cumva circulația în zonă, cerând ca lucrările să fie finalizate pe tronsoane. „Constructorul și-ar fi dorit ca întâi să termine rețeaua de canalizare dintre piață și sediul Poliției Rutiere. Noi i-am cerut să vină cu lucrarea gata, la nivel de asfalt, pe câte un tronson, pentru a evita blocarea întregului șanț al Cetății, iar orădenii să aibă acces în zonă, chiar și parțial”, spune Marchiș. 

Altfel spus, să se chinuie constructorul, cum o ști, ca să recupereze întârzierea Primăriei, căreia funcționarii nu îi găsesc nicio explicație...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
STIMULENTE :::)))))
Băgă propaganda la greu ::::)))))))
Postat 07 Octombrie 2023, 10:56 de Sandu2100
Nu sunt pasaje sunt santuri descoperite
Alea nu sunt pasaje, sunt santuri. Cat timp 90% din ele vor fi descoperite fara acoperis, sunt santuri. E impropriu sa folosim termenul de pasaj, exact cu drumul expres nu e expres.
Postat 06 Octombrie 2023, 19:42 de Mihaita
Bataie de joc.
Iar un proiect de .... benzile de viraj spre Clujului cele din fata la Gojdu, sunt atat de inguste ca daca e si autobusul nu mai e loc , ca ocupa o banda si ceva. Era loc berechet acolo sa faca 2 benzi mai late. De ce peste tot se ingusteaza strazile si benzile?
Postat 06 Octombrie 2023, 06:41 de Petre93
Asa e cand ai sef unul fara permis
Marcel Dragos mare sef pe circulatie, unul care nu are permis de conducere. Cu asta am lamurit totul. Orice dictator care conduce primaria sau consiliul judetean se inconjoara de prosti, ca pe aia ii poti controla sa faca orice . Iar efectele se vad.
Postat 05 Octombrie 2023, 20:25 de vasi13
Calitatea si promptitudinea
Doar doresc să vă avertizez, că Dumexim a câștigat execuția centurii Biharia. Să vedem noi când va fi finalizată și ce calitate va avea. Să ne ferească Domnul să câștige și lărgirea drumurilor la 2+2 benzi spre Biharia și Nojorid.
Postat 05 Octombrie 2023, 15:13 de zsizsi
incompetenta si batjocura fata de oradeni
pinocchio ( marcel dragos) e singurul oradean care nu a stiut ca se va inchide centrul civic si ca acel drum de legatura grivitei cu calea clujului trebuie facut inainte. tot pinocchio nu a stiut ca sub pamant sunt conductele de apa si ca termenul de 08.09.23 pentru reluarea circulatiei va fi defapt anul viitor.oare cum ar fi ca salariul din 08.09 sa-l incaseze la anul pentru ca nu am anticipat ceva? incompetentii si mincinosii de lux isi bat joc de oradeni pe banii nostri.
Postat 05 Octombrie 2023, 09:36 de Traian
apoi daca
apoi daca vorbim de firma de casa pnl dumexim comentariile sunt de prisos!
Postat 05 Octombrie 2023, 08:30 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON