URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2023, 08:01

CAP pe stil nou: Un beiușean a fondat cea mai mare cooperativă agricolă din Bihor. Vezi cu ce rezultate! (FOTO)

CAP pe stil nou: Un beiușean a fondat cea mai mare cooperativă agricolă din Bihor. Vezi cu ce rezultate! (FOTO) UN ȚĂRAN. Până să ajungă om „realizat”, Dumitru Gal (foto) a muncit ani la rând fără sâmbete și duminici libere. Afacerea a căpătat proporții, dar el continuă să lucreze alături de angajați, pe plantații, în hala de procesare ori umblând după contracte. „M-am născut țăran și am rămas țăran, atâta numai că-s adeptul metodelor moderne de lucru”, zice el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În copilărie umbla cu oile, la 18 ani era muncitor cu cârca, iar la nici 40 a ajuns nu doar proprietarul celei de-a treia firme de distribuție a fructelor de pădure din România, ci și președintele celei mai mari cooperative agricole din Bihor. 

Dumitru Gal, un self made man din Binș, a învins prejudecățile agricultorilor mai în vârstă, cărora cuvântul cooperativă nu le evocă nimic bun, și i-a mobilizat și pe alții mai tineri prin exemplul personal: munca tenace și organizată aduce prosperitate.

BIHOREANUL vă prezintă o poveste despre cum își poate depăși un om condiția, iar succesul personal poate fi molipsitor și pentru cei din jurul său...

„Cei care stau la bârfe...”

Patru săptămâni a tot insistat reporterul BIHOREANULUI până să-l întâlnească pe Dumitru Gal și să-i afle povestea, după ce un mare lanț de supermarketuri a anunțat că a încheiat contracte cu 10 cooperative din țară pentru aprovizionarea cu fructe de pădure, între ele fiind și una din Beiuș, Grădina Noastră. 

Bărbatul, care este președintele cooperativei, ba era plecat prin țară pentru contractări ori ca să viziteze plantații, ba avea întâlniri cu furnizori sau primea inspecții din partea beneficiarilor, ba se afla la cursuri de pilotaj, căci e pasionat de motoare și vrea, după ce și-a luat un bolid unic în județ, să-și ia cândva și un elicopter. 

Până la urmă, când întâlnirea s-a produs, a deconspirat reporterului încă un motiv: „Nu vreau să creadă lumea că mă laud. Și așa mă vorbesc unii prin târg că am Lamborghini. Dar cei care stau la bârfe pe terase nu se întreabă și cât muncesc...”.

Singur cu lupii

La 39 de ani, Dumi, cum îi zic prietenii, ba și angajații, conduce o adevărată întreprindere, de care depinde soarta a sute de oameni, și lucrează din zori până seara târziu. 

E obișnuit însă de mic. În copilărie îngrijea 50 de oi ale familiei, plus încă 300 ale altor săteni din Vălani de Pomezeu, locul său de baștină. „Mă trezeam cu soarele și mă culcam cu luna, dar nimic nu-mi plăcea mai mult decât să umblu cu oile pe dealuri”. 

A fost cioban până la 13 ani, când a trecut printr-o experiență care l-a maturizat. Într-o toamnă era cu turma dincolo de cătunul Lacu Sărat spre Roșia, când din pădure au dat iama lupii. „Au sărit și câinii la ei, și eu cu parul, dar tot au sfârtecat o mulțime de oi”, își amintește Dumi.

„Nici dacă mor”

Liceul l-a făcut la Ștei, să iasă electromecanic auto. „Începea să se lucreze pământul cu utilaje și era clar că va fi nevoie de oameni calificați. N-am fost cel mai bun la carte”, recunoaște el, dar a învățat o lecție de viață. „Un profesor m-a ascultat o dată și, pentru că eram nepregătit, le-a zis colegilor: «Ăsta o să vă ia gunoiul din fața ușii». Adică nu voi fi bun de altceva. Mi-am zis că nici dacă mor n-o să mă las”.

După școală s-a angajat, ca mulți alții din zona Beiușului, la o firmă de-a fraților Micula, numai pentru câteva luni, căci și-a dat seama că așa nu va progresa. Și-a găsit alt job, la firma unor italieni unde avea să-și facă ucenicia pentru viitoarea afacere pe cont propriu. „Colectau ciuperci de la cei care le culegeau de prin păduri și le exportau în Italia”.

Patronii l-au remarcat că era harnic: „O dată aveam de descărcat un TIR. Unii colegi se tot opreau să fumeze, alții mai mult vorbeau. Eu îmi vedeam de treabă și șefii au observat asta”. Urmarea? Pentru că era și isteț, au început să-i dea sarcini importante. „Mă trimiteau prin țară pentru achiziții, iar când nu erau ciuperci la noi, și prin Serbia, Polonia, Turcia”. 

Între timp, fiindcă tot făcea afaceri, a urmat și o facultate de management în Oradea. „Am învățat lucruri care acum îmi sunt de folos”, spune Dumi.

În afaceri, pe datorie 

După o vreme și-a dat seama că poate lucra pe cont propriu, așa că și-a făcut firma sa. Avea 27 de ani și, din respect pentru foștii patroni, nu i-a concurat, ci colecta fructe de pădure.

A început cu o dubă cumpărată pe datorie și cu marfă pe încredere de la un cunoscut care apoi i-a devenit nu doar prieten, ci și membru al cooperativei, Nicolae Vaida (foto). „Avea o plantație de afini în Budureasa, dar nu avea cui să vândă. La ideea unei verișoare care livra pătrunjel și mentă unui supermarket din Oradea, l-am convins pe manager să preia și fructele de pădure”. 

Încet-încet, bărbatul și-a creat o rețea de furnizori, iar firma sa, Divin Garden, a ajuns anul trecut al treilea distribuitor de fructe de pădure din țară. Dacă în primul an, 2012, avusese o cifră de afaceri de 180.000 euro, în 2022, după zece ani, a atins 16 milioane euro!

„Vom face lucruri mari” 

Secretul reușitei? Nu a înșelat niciodată cultivatorii, ci le-a preluat recoltele și le-a plătit prețuri cinstite și la timp, iar profiturile le-a tot reinvestit. 

Anul 2019 a fost unul de cotitură: s-a extins de la comerț la producție. „Cererea tot creștea pe piață”, așa că a cumpărat o plantație de afini de 1,2 hectare, iar apoi terenuri în zona Beiușului, unele nearate din 1998, până a ajuns în prezent la 42 de hectare cultivate cu afine, zmeură, coacăze, mure, cătină și căpșuni. La anul le va adăuga încă 14 hectare.

Mai mult, a angajat un tehnolog școlit în Italia, o clujeancă. „Am avut 20 de ani propria plantație, dar Dumi m-a convins să vin aici zicând că vom face lucruri mari”, spune Gabriela Vlad (foto), responsabilă de tot ce înseamnă producție, de la alegerea celor mai productive soiuri, care dau fructe aproape tot anul, până la plantări, fertilizări, întreținere și recoltare. 

Cu tehnologie 

Dumitru a băgat în dezvoltare toate câștigurile. Și-a dotat ferma cu un mic parc fotovoltaic, care acoperă o treime din consumul liniei de procesare a fructelor de pădure - cea mai modernă din Europa de Est, după cum spune - și a ajuns la peste 100 de angajați, cu carte de muncă și salarii decente. 

„Avem transport gratuit, tichete de masă și salariu de la 3.000 lei. Ajungem și la 4.000 lei în mână, după cât lucrăm”, zice una dintre muncitoare, Baronita Covaci (foto). Ce-i drept, angajații nici nu pot trage chiulul: cum unii mai obișnuiau să stea pe Facebook, în hală semnalul de internet a fost tăiat.

Echipate cu halate de unică folosință și mănuși, 70 de angajate sortează fructele bob cu bob, reținându-le doar pe cele de calitate, și le pun în caserole, restul procesării fiind automatizat. Fructele sunt sterilizate trecând prin tunele de ionizare, ca să reziste în magazine fără chimicale, apoi sunt cântărite. „Fiecare caserolă are un cod QR corespunzător fiecărui post de lucru. Dacă se greșește undeva, știm unde și remediem imediat”, explică Dumi.

La sfârșit, producția ia calea magazinelor, unde ajunge în cel mult 24 de ore de la recoltare. „Avem două TIR-uri și 12 dube frigorifice, aproape toate mereu în mișcare”. 

La comun 

Tot pentru mai multă competitivitate, Dumi a inițiat anul acesta înființarea unei cooperative în care membrii au drepturi și profituri proporționale cu contribuția fiecăruia. „Am pus la comun experiența, logistica, angajații, producția, capacitatea de procesare și de desfacere, și fiecare membru câștigă după cât contribuie”, spune președintele cooperativei Grădina Noastră. 

A învins reticențele unora mai în vârstă, care n-au uitat de vechile CAP-uri comuniste, unde nimic nu le aparținea, și a cooptat și producători tineri, așa încât în toamnă cooperativa a ajuns la 40 de membri, care lucrează în total peste 100 de hectare.

„Avantajele în cooperativă sunt foarte mari. Dacă nu se făcea, nici nu mă mai puteam dezvolta”, spune Ioan Cornea (foto), care deține 2,5 hectare cu zmeură în Curățele și vrea să mai cultive încă 10 cu afine și căpșuni. „Niciun producător mai mic nu are timp și de plantație, și de recoltare, și de ambalare, și de desfacere”.

Mai ieftin

Dacă înainte de înființarea cooperativei producția fiecărui membru era doar preluată de firma lui Dumitru Gal, la prețuri în care erau incluse cheltuielile acesteia pentru procesare și distribuție, în cadrul cooperativei membrii au câteva avantaje în plus.

„Prin cooperativă se asigură membrilor consultanță gratuită pentru alegerea soiurilor, metode de întreținere și, tot gratis, ajutor la extinderea plantațiilor. În plus, chiar dacă din prețul de predare a producției se scade și acest cost, la recoltare se asigură și forța de muncă, greu de găsit și de păstrat, iar asta pentru că firma, care și ea este membră în cooperativă, are la dispoziție angajații cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată”, explică antreprenorul. Practic, cultivatorii nu mai au grija să caute zilieri, ceea ce consumă timp și bani.

„Visul meu este să dezvolt cooperativa până devine cea mai mare din țară și din Europa de Est”, spune cu ambiție președintele, convins că este loc de creștere ani întregi de-acum înainte. Dacă nu se înșală, va prospera nu doar el, ci și ceilalți „tovarăși”...


GREU DE UNIT
Cicatrici din comunism

Spre deosebire de fostele Cooperative Agricole de Producție comuniste, cărora oamenii au fost forțați să-și cedeze pământurile, animalele și uneltele, cooperativele înființate prin libera asociere au apărut de nici două decenii, după adoptarea Legii 566/2004. 

Fiecare cooperator, indiferent că este persoană fizică sau juridică, își păstrează proprietatea asupra terenurilor și mijloacelor de producție, dar le folosesc, integral sau parțial, în comun, pentru câștiguri proporționale cu aportul fiecăruia. 

Diferența între relațiile din cadrul unei cooperative și cele dintre firme este că în cooperative sunt favorizați din start membrii acestora. Statutul Cooperativei Grădina Noastră prevede, de pildă, că „nu poate efectua operațiuni de colectare, procesare și vânzare a produselor pentru non-membri care să însumeze mai mult de 30% din cifra de afaceri”. Pe scurt, orice membru are prioritate la valorificarea producției.

În Bihor sunt înregistrate 24 de cooperative specializate în diverse activități, de la creșterea animalelor și procesarea cărnii până la producția de fructe și legume, dar  aproximativ jumătate sunt inactive și majoritatea au numărul minim de membri, adică cel mult 5.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Un om deosebit și un exemplu de urmat!!!
Te salut cu un respect deosebit! Nu știu cat de des am spus-o dar am preferat să las ca lucrul acesta să se vadă de la sine, Mereu te-am văzut ca pe un exemplu demn de urmat. În toată perioada cat am lucrat pentru tine mi-ai fost mai mult prieten decât șef Ai căutat să mă înveți lucruri pe care alții se fereau să mă învețe Ai încercat să-mi deschizi ochii să pot vedea mai mult decât aparentele pe care le am în față M-ai învățat că în viață este important să rămâi demn și statornic în principiile sănătoase chiar și atunci când toți cei din jur te desconsidera. M-ai învățat lucruri pentru care voi fi mereu recunoscător! Iar acum când văd că munca ta este apreciată la adevărata ei valoare și ai reușit să ajungi acolo unde tu știai că vei ajunge de la bun început, nu pot decât să fiu mândru că te cunosc și că am avut această mare șansă să pot sta în preajma unui om ca tine Meriți tot ce ți se întâmplă și cu siguranță meriți să fii unde ești, pentru că ai reușit să ajungi aici cu ambiția unui tânăr ce-a avut un vis măreț, cu devotamentul și stăruința unui neînfricat Și munca titanică pe care ai depus-o! Mult succes în continuare În ,,toate”planurile pe care le ai. spun asta pentru că te cunosc și cu siguranță știu că ambiția pe care o ai nu se va opri aici!
Postat 30 Noiembrie 2023, 17:34 de Moris
Dar din dar se face rai!!
Și la noi la biserică la ANL din Beius a venit cu ideea să schimbăm sonorizarea Până la urmă a făcut o el singur ca era suma foarte mare și nu se strângeau bani ăia nici în 3 ani și după tot el singur a făcut sonorizarea și la Biserica din deal Beiuș Așa ceva mai rar și Dumnezeu să îi dea sănătate și multă putere de muncă Un mare mare om merita apreciat
Postat 30 Noiembrie 2023, 17:33 de catamusic
Bine faci și bine primești
Ma bucur enorm pentru el chiar dacă numa din auzite îl cunosc și apreciez munca lui care a depus o și de jos plecam toți și nu uitam Știu ca susține foarte mult echipe de fotbal tot ce ține sport,hanbal, tenis și box este prezent și participa peste tot Vorbește lumea ca la băiatul ăsta orice sportiv profesor elev merge niciodată nu pleca cu mâna goală La biserici,mănăstiri, azile de bătrâni și case de copii merge zilnic cu fructe Dacă ar fi 10 sa fim uniți și sa ajutam ca și el ar fi un mare mare câștig pentru comunitate Dumnezeu să i ajute în continuare???? Mult mult succes cu respect
Postat 30 Noiembrie 2023, 17:03 de crisancatalin
Bravo Dumi
ho conosciuto Dumitru al Macfrut di Rimini 2023 dove si è fermato al mio stand Biofresh https://www.freshplaza.it/article/9352722/biofresh-leader-europeo-per-sistemi-di-gestione-ozono-ed-etilene-presenta-diverse-novita/ mi ha convinto subito a visitare il suo stabilimento in Romania perchè voleva avere le migliori tecnologie come i suoi colleghi in Italia che utilizzano l'ozono sui piccoli frutti. Voleva poter proporre anche lui al consumatore un prodotto più fresco e salubre senza impiego di chimica in post raccolta. La forza di Dumi è che una persona diretta e sincera che da fiducia e si contorna di persone capaci. Complimenti anche per la bella famiglia che ho avuto il piacere di conoscere Top
Postat 30 Noiembrie 2023, 16:53 de luciano
felicitari domle
si proprietarul Lamborghini a fost tot un taran, facator de tractoare, pe care Ferrari l-a batjocorit. Sunt bune si jignirile astea daca te trezesc la realitate si te motiveaza sa te schimbi! Ma gandesc la colegii mei de scoala, si cei mediocrii la note, odata ce si-au gasit motivatia, cu o etica buna a muncii si asumandu-si riscuri financiare majore au ajuns patroni care o duc mai bine ca profesionisti angajati ai altor multinationale si corporatii.
Postat 30 Noiembrie 2023, 01:01 de unu
Școala multa
Școala multă te depărtează de abilitățile practice și de luarea deciziilor. Marii patroni nu au școală multă ci au însușit abilități de-a lungul timpului de un fel sau altul. Lipsa de școală nu înseamnă lipsă de cunoștințe, cunoștințe generale și specifice se obțin și în afara școlii. Școala multă, de nișă, te depărtează inevitabil de afaceri ca concept dar te ghidează către meserii in care nu poți să ai performanțe decât cu studiu intens: medic, inginer, profesor etc. La orice ai un oarecare succes dacă muncești. Nu toți sunt predestinați pt afaceri cum nu toți sunt predestinați spre meserii de top. Și unii și alții reușesc in viața EXCLUSIV cu ajutorul lui Dumnezeu. Cel mai ușor se depărtează de El cei cu bani mulți. Uiți de unde ai plecat, uiți că în stânga și dreapta ta sunt oameni cu nevoi, cu probleme și cel mai grav, uiți că dacă nu era El puteai fi mort demult (boală, accident etc), uiți să-i mulțumești și începe mandria. Pt toate vom da socoteală și unii și unii și alții. Nimic n-avem de la noi. Viața noastră e cu termen de valabilitate. Mare atenție!
Postat 29 Noiembrie 2023, 13:57 de georgemarian
Cu timpul evoluam dacă investim timp în ceea ce facem✌️
Viata ne oferă multe lucruri frumoase și ne învață să câștigăm timp și oameni sa accesam multe informații de la fiecare și sa învățăm tot ce este nou in tehnologie și creație!! Mult succes și la mai multe proiecte cu produse de calitate ✌️
Postat 29 Noiembrie 2023, 10:28 de Sharpcata92
Poate ca n-a fost el bun la invatatura
Nici nu avea cum sa fie daca in copilarie era tot timpul la oi, dar ulterior a mers pe ceea ce stia el sa faca si i-a iesit. Bravo lui. Sunt multi care nu au facut multa scoala dar au reusit sa dezvolte afaceri bune, cum sunt de exemplu ciobanii. Este proverbial ca unii ciobani au sau aveau si elicopter. Din cate am citit pe aici si patronul unei mari companii de constructii din judet a fost sofer inainte sa se privatizeze. Este el controversat dar totusi. Sau alt fost sofer devenit ulterior patronul unei mari firme de transport.
Postat 29 Noiembrie 2023, 09:43 de Riviera
Dacă partidele politice, serviciile și instituțiile de forță ale Statului Român, nu i-ar fi protejat pe "germenii" Micula ...
... astăzi toată aria geografică a Beiușului și Șteiului, cu zonele mai mult sau mai puțin de proximitate, ar fi fost astăzi un model cu mulți astfel de antreprenori, în agricultură și nu numai. Bihorul ar fi arătat altfel iar economia locurilor ar fi bătut toată competiția județelor vecine.
Postat 29 Noiembrie 2023, 09:12 de KP
Seriozitate, vointa, tenacitate
Sunt curios ce ar zice acum profesorul acela care l-a jignit in timpul liceului :)
Postat 29 Noiembrie 2023, 09:02 de Timi
Remarcabil!
Felicitari! Tot respectul!
Postat 29 Noiembrie 2023, 08:08 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON