URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2023, 12:33

„Cântecul dorului nesfârşit”: Interpreta Viorica Flintașu își lansează la Oradea autobiografia și susține un recital de colinde alături de artiști renumiți

„Cântecul dorului nesfârşit”: Interpreta Viorica Flintașu își lansează la Oradea autobiografia și susține un recital de colinde alături de artiști renumiți Foto: YouTube / Folkloric music from Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viorica Flintașu își lansează la Oradea o nouă carte, „Cântecul dorului nesfârşit”, o autobiografie completă, despre o viață dedicată cântecului popular bihorean. Evenimentul va avea loc marți, 12 decembrie, la ora 17, la Muzeului Țării Crișurilor.

Reprezentantă de seamă a muzicii populare românești, Viorica Flintașu și-a făcut debutul la doar 16 ani pe scena Casei de Cultură din Ștei și și-a dedicat viața horelor și doinelor bihorene.

După ce rememorează, în primele capitole, anii copilăriei artistei petrecuți în Săliște de Beiuș, alături de regretatul său frate, poetul Gheorghe Pituț, plecat la alte „stele fixe” mult prea devreme, cartea dezvoltă creația și viața autoarei, care a evoluat pe scene din țară și străinătate, a primit numeroase distincții, dar mai ales aprecieri și admirație. Volumul cuprinde, spre final, și câteva hore și cântece.

Volumul, apărut la Editura Muzeului Ţării Crişurilor Oradea în anul 2023, „este o autobiografie completă din toate punctele de vedere, 371 de pagini menite să ilustreze o viață de om, cu tristețile și bucuriile ei, dar mai ales să imortalizeze anii puși în slujba cântecului popular bihorean”, se arată într-un comunicat remis de organizatori.

Evenimentul include și un recital de colinde susținut de Viorica Flintașu împreună cu Florica Bradu, Florica Zaha, Maria Sidea, Irina Mihoc, Antonela Ferche Buțiu, Dana Ionela Jurjuț, Radu Potoran, Ciprian Mocan și Andrei Corb.

Moderator va fi dr. Vasile Todinca, cercetător I la Muzeul Țării Crișurilor, iar prezentarea cărții va fi făcută de istoricul prof. univ. dr. Blaga Mihoc, Liviu Florin Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, și de lector univ. dr. Ioan Laza.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
”Soare luminos„
Am reuși să găsesc pe YouTube, cu mare satisfacție, cântecul cu titlul de mai sus, care, de fapt este un colind din perioada precreștină legat de celebrarea Solstițiului de iarnă, când ziua este cea mai scurtă, iar noaptea, pe cale de consecință, era cea mai lungă. Preocupați de posibilitatea ca zorii de ziua să nu mai apară, oamenii in această noapte trebuiau să rămână treji pentru a veghe ca focul din vatră să nu se stingă, pentru ca dacă se produce stingerea cataclismică a soarelui să există cu ce să-i fie repornită combustia. Apariția zorilor de ziuă era si este invocată cu incantații care au dăinuit până acum, sub forma coruptă „florile dalbe„, care inițial au fost „zorile-s dalbe„. De fapt, se pare că denumirea sărbătorii acesteia era relaționată cu buturuga ce trebuia introdusă in vatră pentru a menține focul aprins, buturuga care in albaneză se numește chercion, de aici derivând numele de Crăciun dat de precreștini, preluat de protoromâni pentru a denumi sărbătoarea nașterii domnului. Nicăieri in lume nu se folosește această denumire decât la români și unguri, care recunosc că este un împrumut din limba română.
Postat 10 Decembrie 2023, 19:14 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON