Pe ritmuri de colinde, Cântecul dorului nesfârşit, cea mai recentă carte a interpretei de muzică populară Viorica Flintaşu, a fost lansată marţi seara la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în prezenţa artistei şi a altor invitaţi.
Cartea reprezintă o autobiografie completă, alcătuită din 371 de pagini care explorează viaţa artistei, dedicată cântecului popular bihorean, fotografii cu momente importante din cariera sa, dar şi cântecele interpretei.
O carieră artistică de excepţie
În sala de conferinţe a MȚC s-au adunat circa 100 de oameni: colegi de breaslă, angajaţi ai muzeului sau admiratori. Printre cei prezenţi s-au numărat Sânziana Toader Ardelean şi soţul ei Cătălin Ardelean, directorii televiziunii locale Bihor TV, Leontin Ciucur, Ioana Urs sau Florica Ruja.
Moderatorul serii a fost dr. Vasile Todinca, cercetător I la Muzeul Ţării Crişurilor. La prezidiu, alături de Viorica Flintaşu s-au mai aflat Blaga Mihoc, istoric, Liviu Buţiu, managerul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, şi lectorul univ. dr. Ioan Laza.
Istoricul Blaga Mihoc a amintit despre fratele artistei, regretatul poet Gheorghe Pituţ, căruia i-au fost dedicate pasaje importante din carte, dar şi despre familia Voricăi Flintaşu.
"Ea s-a născut şi a crescut, precum mărturiseşte, într-o familie de oameni harnici, cu părinţi devotaţi interesului celor cinci copii ai lor - un tată de o mare sensibilitate sufletească şi o ascuţime de minte rar întâlnită în lumea satului, și o mamă iubitoare, bună până la capătul firii", a spus Blaga Mihoc.
Dirijorul Liviu Buţiu a transcris pe note muzicale repertoriul Vioricăi Flintaşu pentru acest volum, iar în cadrul evenimentului a ţinut să o felicite şi să-i mulţumească pentru colaborarea avută.
"Văd această carte ca o incursiune în lumea satului. Viorica Flintaşu este un punct de referinţă al melosului popular din Bihor. Cele 136 de piese muzicale le-am scris pe portativ şi se regăsesc în această carte închinată vieţii şi în acelaşi timp unei experienţe pe care doamna Flintaşu le pune înaintea dumneavoastră", a menţionat Liviu Buţiu.
Profesorul Ioan Laza a fost cel care a editat volumul autobiografic şi a vorbit şi el despre colaborarea pe care a avut-o cu Viorica Flintaşu în scrierea lui.
"Cartea încununează o carieră artistică de excepţie. Cunosc preocupările într-ale scrisului ale doamnei Viorica Flintaşu de ani mulţi, pe când publica portretele colegilor de breaslă sau ale altor artişti români. Vreau să vă spun că nu se lucrează uşor cu doamna Flintaşu pentru că este de o exigenţă rară în creaţiile ei. Nu o dată am revenit asupra unor pasaje din carte", a adăugat Ioan Laza.
Viorica Flintaşu s-a născut în 1942 la Braşov, acolo unde familia ei originară din Sălişte de Beiuş s-a refugiat în timpul ocupaţiei maghiare. S-au întors după război toţi în satul natal din Bihor, unde şi-a petrecut copilăria, iar prima oară a urcat pe scenă la vârsta de 16 ani.
În cartea autobiografică, Viorica Flintaşu a scris despre începuturile ei artistice, dar şi despre cariera pe care a avut-o. Vizibil emoţionată, ea a mulţumit celor prezenţi pentru că şi-au făcut timp să ajungă la evenimentul de lansare a cărţi.
"Sunt deosebit de emoţionată, deşi am învăţat de-a lungul anilor să-mi stăpânesc emoţiile şi să apar pe scenă cu acel drag al cântecului. Mă aflu înconjurată de atâţia profesori şi eu am fost bibliotecară", a glumit artista, stârnind răsetul celor din sală. Ea a adăugat că este mulţumită şi bucuroasă pentru fiecare etapă profesională pe care a avut-o şi a adăugat că va continua să bucure publicul cu melodiile ei, pentru că asta ştie să facă cel mai bine.
Recital de colinde
Pe lângă prezentarea cărţii, evenimentul a inclus şi un recital de colinde susţinut de Viorica Flintaşu împreună cu invitaţii săi speciali: Florica Bradu, Florica Zaha, Maria Sidea, Irina Mihoc, Dana Ionela Jurjuţ, Ciprian Mocan, Andrei Corb şi Antonela Ferche Buţiu, precum și câţiva tineri solişti de la Şcoala Populară de Artă din Oradea.
Ei au intepretat îmbrăcaţi în costume populare, acompaniați și de câţiva curajoşi din public, colindele "Trei Păstori", "Asta-i fata ce frumoasă" şi "Noi umblăm a colinda".
Finalul evenimentului a fost un prilej bun pentru admiratori de a se fotografia alături de Viorica Flintaşu. Cei mai mulţi dintre ei au stat apoi la rând pentru a cere autografe pe cărți, iar unii i-au dăruit artistei flori.
Volumul "Cântecul dorului nesfârşit", tipărit de editura Muzeului Ţării Crişurilor, poate fi achiziţionat la preţul de 65 lei de la recepţia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.