URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 08 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă i-ai întreba pe orădeni ce și-ar dori cel mai mult pentru starea lor de bine, pe primele locuri sigur nu ar fi pasajele sau renovarea clădirilor istorice. Nici măcar terminalul cargo sau cel intermodal. Ca să nu mai spun că nici apariția unor noi firme nu provoacă prea mare entuziasm printre concetățeni. În schimb, la unison și-ar dori ca toate blocurile să fie cât mai repede izolate termic...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
05 Iulie 2024, 19:31

Campioni mondiali și europeni vor fi prezenți duminică la Competiția Naţională de Alergare Montană Master de la Stâna de Vale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o săptămână după ce a organizat „Budureasa Mountain Running”, comuna bihoreană va fi gazda unei alte competiţii. De această dată este vorba despre Campionatul Național de Alergare Montană Master, care în acest an va avea loc duminică, 7 iulie, la Stâna de Vale.

Este pentru prima dată când în judeţul Bihor se va organiza o astfel de competiţie. Aceasta se datorează valorosului atlet master beiuşean Marcel Laza, cel care a reuşit să aducă în Bihor competiţia.

Evenimentul este organizat de Federația Română de Atletism, prin Comisia Atleților Master, Primăria Comunei Budureasa, Asociația Club Atletic Beiuș (preşedinte Marcel-Florin Laza) și Asociația Progress Oradea (preşedinte Karmen Chimerel). De altfel, ultimii doi, Marcel Laza şi Karmen Chimerel, au anunţat competiţia în cadrul unei conferinţe de presă pe care au organizat-o la Cetatea Oradea.

„Pentru mine e o mare bucurie că se ţine acest campionat în judeţul Bihor, la Stâna de Vale, în comuna Budureasa. Să sperăm că vor fi cât mai mulţi participanţi, din punct de vedere organizatoric ne-am pregătit foarte bine, aşteptăm cât mai multă lume alături de noi. Marcel Laza este un maestru al acestor întreceri, pentru că a participat la foarte multe competiţii internaţionale, Campionate Mondiale şi Europene şi ne reprezintă cu cinste”, a spus Karmen Chimerel, în deschiderea conferinţei de presă.

Concurs de anduranţă

Conform lui Marcel Laza, Campionatul Național de Alergare Montană Master este un concurs de anduranță pe distanța de 33 de kilometri destinat atleților de peste 35 de ani, dar vor putea participa și iubitorii de alergare montană care încă nu au împlinit această vârstă. Cei din urmă vor intra într-o altă clasificare, nu în clasamentul național.

De altfel, după cum au anunţat organizatorii, în cadrul competiției vor fi mai multe probe.

Vor fi două curse, una scurtă, programată pe o distanţă de 11,5 km, cu o diferenţă de nivel de 500 de metri, iar cea de-a doua cursă, lungă, de 33 km, cu o diferenţă de nivel de 1.500 de metri. Startul ambelor curse se va da dimineaţa la ora 9, fiind astfel un start comun.

Pe traseu vor fi cinci puncte de hidratare, unde sportivii se vor putea alimenta cu apă, energizante, dulciuri şi alte produse.

„Sunt aşteptaţi aproximativ 70 de sportivi care vor concura în cadrul Campionatului Naţional, dar vor fi şi alţii, mai tineri, care vor să facă mişcare şi care vor alerga şi ei în aceleaşi probe, dar în afara Campionatului Naţional. Categoriile de vârstă premiate la Naţionale vor fi cele de +35 ani, +40 ani, +45 ani, +50 ani, +55 ani, +60 ani, +65 ani, +70 ani şi +75 ani. Concurenţii îşi vor putea ridica kit-urile sâmbătă, 6 iulie, între orele 18 - 21, dar şi duminică, în ziua concursului, între orele 7 - 8:30”, a precizat preşedintele Asociației Club Atletic Beiuș, Marcel Laza.

Acesta a ţinut să menţioneze şi că „sportivii trebuie să aibă asupra lor, obligatoriu, telefon mobil funcţionabil, adidaşi tip 3, foiţă de ploaie şi folie termică”.

Concurenţi din toată ţara

Se anunţă concurenţi din toată ţara: din Tulcea, Constanţa, Iaşi, Bacău, Baia Mare, Craiova, Timişoara sau Cluj Napoca. Din judeţul Bihor, se ştiu deocamdată cinci concurenţi care vor lua startul: Marcel Laza, Anca Iuga, Istvan Szokolszky, Cristian Pituţ şi Marius Fora.

Între participanţi se numără şi sportivi de talie internaţională, precum: Nicoleta Sasu, campioană mondială la alergare montană în Austria; Nicoleta Cîrlan, campioană mondială la semimaraton; Vasile Hârjoc, campion mondial la alergare montană pe distanţă lungă; Petre Dragomir, vicecampion european şi mondial în acest an în Portugalia; echipa de M50 (din care face parte şi Marcel Laza), campioană mondială la cros în Finlanda.

Peste 30 de voluntari vor fi implicaţi în organizarea evenimentului, iar din partea Federaţiei Române de Atletism vor veni antrenorii federali Gabriel Brănişteanu şi Valeriu Rosetnic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5975 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON