Agenda de evenimente a anului 2024 reiterează festivaluri colorate şi populare, printre care FestiFall, Festivalul Medieval şi TIFF, dar calendarul cuprinde mai multe atracţii, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.
Despre oaspeţi, organizatorii nu dezvăluie încă prea multe, însă, în cazul Sounds of Oradea, dau un indiciu: lista va fi deschisă de o soprană de renume!
Cetate... pascală
Bugetul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a fost aprobat vinerea trecută şi cuprinde fonduri substanţiale pentru organizarea de evenimente: 9 milioane de lei, faţă de circa 7,5 milioane de lei în 2023.
"Ne dorim să venim cu noutăţi pentru publicul orădean şi pentru turişti", a spus directorul APTOR, Alexandru Chira (foto), într-o conferinţă de presă.
Primul eveniment din calendarul public este "Oradea ne Uneşte", o gală folclorică programată pe 20 aprilie, de Ziua eliberării Oradiei de sub ocupaţia bolşevică.
Târgul de Paşti se va desfăşura în perioada 26 aprilie - 6 mai în Cetatea Oradea şi va reuni comercianţi cu produse specifice acestei sărbători, iar fortăreaţa va fi decorată cu butaforii de sezon.
Tot în aprilie, APTOR co-finanţează concursul internaţional de atelaje de la Oşorhei şi contribuie la organizarea, în premieră, de către Filarmonică a unui concurs pentru dirijori, concertul finaliştilor fiind deschis publicului. „Conductors Orchestra este o competiție internațională de dirijori, care vor fi votați de... membrii orchestrei Filarmonicii Oradea”, precizează șeful APTOR.
Sărbătoarea cărţilor
Luna mai se anunţă plină de evenimente. În Piaţa Unirii se va da un concert de Ziua Europei, oraşul va găzdui, în premieră, Jocurile Naţionale Special Olympics (8-11 mai), dedicate tinerilor sportivi cu dizabilităţi, va avea loc o nouă ediţie a Festum Varadinum (10-12 mai) şi una a târgului de carte Gaudeamus (15-19 mai).
„Le recomand orădenilor să participe la concertul dedicat sărbătoririi Zilei Europei. Un grup impresionant de artiști români și de peste granițe vor oferi un concert impresionant în Piața Unirii”, spune Alexandru Chira.
Conferinţele "Dilema Veche" (16-18 mai) vor aduce din nou invitaţi importanţi la Sinagoga Sion, după ce în anii trecuţi aici au sosit Sever Voinescu, George Banu şi Marcel Iureş. În fine, tineri talentaţi din mai multe ţări se vor întrece în roboţi la Robotics Championship (23-26 mai).
Invitată surpriză
Prima lună de vară debutează cu jocuri şi personaje de poveste, căci pe 1 iunie va avea loc Festivalul Copiilor (foto jos, arhivă). Orădenii vor fi invitaţi să celebreze Ziua Mondială Art Nouveau (12 iunie), iar în perioada 14-16 iunie în Piaţa Unirii şi la Teatrul Regina Maria vor fi date spectacole în cadrul Festivalului Sounds of Oradea, printre care un regal cu invitați de renume și un spectacol de balet. "Vom avea un nume foarte mare, care vine în premieră la Oradea. Este vorba despre o soprană", spune Alexandru Chira, fără a dezvălui despre cine este vorba.
Pe 23 iunie va fi celebrat bicentenarul naşterii lui Avram Iancu (1824-2024), cu manifestări în Piaţa Unirii, şi se va ţine totodată o nouă ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau (24-30 iunie), în Cetate, cu târg de produse tradiţionale şi concerte.
Poveşti sub cerul liber
Festivalul Medieval din Cetate (5-7 iulie) - unul dintre cele mai populare evenimente orădene - se anunţă spectaculos, cu cavaleri, întreceri călare şi concerte, APTOR rezervând pentru el un buget de 1,5 milioane de lei.
Fanii sportului află că, în perioada 25-28 iulie, Piaţa Unirii se va transforma parţial în "plajă" şi va găzdui din nou turneul de beach volleyball. Serile de vară vor fi animate şi de proiecţii de filme în aer liber, la Oradea Summer Film (14-18 august), în parcul Cetăţii, unde vor fi instalate şi câteva food trucks. Orădenii vor fi chemaţi şi la un nou concert pop-simfonic (28 august) organizat cu ajutorul Episcopiei Greco-Catolice, în piaţa centrală.
Şi în acest an, tradiţiile comunităţilor minoritare vor fi sărbătorite. Astfel, sunt programate Zilele Culturii Maghiare (21 august), cu care alegorice în Piaţa Unirii, Zilele Culturii Iudaice (6-8 septembrie), Zilele Culturii Slovace (13-15 septembrie).
FestiFall cu buget
Filme noi, selectate la festivaluri, vor fi prezentate publicului local la o nouă ediţie a TIFF Oradea (26-29 septembrie), care ar putea aduce, ca-n alte toamne, şi actori apreciaţi în oraşul de pe Crişul Repede.
„Alături de echipa TIFF din București ne dorim să aducem o ediție completă, cu activități conexe proiecțiilor de filme, mai multe ateliere pentru copii și adulți, petreceri în locații emblematice pentru orădeni, o gală și - de ce nu? - și conceptul film&food”, spune Alexandru Chira.
În perioada 12-15 octombrie, centrul oraşului va fi plin de fervoare, căci în Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand şi pe străzile Libertăţii şi Vasile Alecsandri se va desfăşura Oradea FestiFall, cu concerte, food trucks şi artişti stradali. Bugetul acestei ediţii este mai mare ca în alţi ani: 1,65 milioane lei.
Va fi reluat Oradea Nights Festival pe 2-3 noiembrie, un eveniment dedicat tinerilor, care, la prima ediţie, a adus invitaţi ca Puya, Alina Eremia şi Killa Fonic. Pasionaţii de jazz se vor putea bucura de Ora Jazz Festival (15-17 noiembrie), în timp ce folclorul va acapara Oradea Arena, în preajma Zilei Naţionale, la "România ne uneşte" (29 noiembrie). Târgul de Crăciun este programat între 29 noiembrie şi 26 decembrie, iar deocamdată nu se poartă discuţii pentru o nouă ediţie a Oraşului Faptelor Bune cu Radio ZU.
Acesta este planul iniţial privind evenimentele din Oradea. Rămâne de văzut care vor fi surprizele...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.