URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2022, 15:01

Calea anti-poluare: RER Vest arată de ce este importantă reciclarea dozelor de suc ori a conservelor

Calea anti-poluare: RER Vest arată de ce este importantă reciclarea dozelor de suc ori a conservelor ARUNCAȚI CORECT. Cutiile de conserve, dozele de băuturi și alte ambalaje din aluminiu se aruncă laolaltă cu resturile din plastic, în sacul galben sau în recipientele pentru colectarea deșeurilor reciclabile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Metalul cu cea mai largă întrebuinţare, după fier, aluminiul este atât de răspândit în industria ambalajelor pentru că este şi uşor de reciclat. Doze de suc, folii, cutii de conserve, toate aceste obiecte confecţionate din aluminiu pot fi valorificate. Fireşte, cu o condiţie: să fie colectate separat. 

Uşor de prelucrat

Muncitorii RER Vest aproape că nu ridică niciun sac galben sau pubelă cu deşeuri reciclabile fără ca printre resturi să nu existe şi ambalaje din aluminiu. 

Un metal uşor şi maleabil, care se poate prelucra în foiţe foarte subţiri, aluminiul este foarte răspândit în industrie şi se foloseşte la scară largă, regăsindu-se în ambalaje (precum dozele de suc sau bere, cutii de conserve, caserole pentru mâncare) până la fabricarea unor carcase pentru calculatoare sau diferite piese pentru aparatele electrocasnice, de exemplu. Cine n-a acoperit mâncarea măcar o dată cu o folie de aluminiu, material care este şi un bun conductor termic?

Aluminiul e atât de răspândit şi pentru că este unul dintre materialele cel mai uşor de reciclat. Iar prin reciclarea unei tone de aluminiu, se evită emiterea în atmosferă a 9 tone de dioxid de carbon, o cantitate echivalentă cu a parcurgerea a 40.000 km cu maşina!

Salvăm resursele 

Produsele din aluminiu sunt şi pe lista reciclabilelor care trebuie colectate separat. Locul ambalajelor din aluminiu este în sacul galben sau în pubelele şi containerele destinate fracţiei uscate. 

Laura Dărăban"Ca oameni care producem gunoi, este responsabilitatea noastră de a ne asuma rolul în economia circulară. Dacă noi colectăm separat ambalajele din aluminiu, contribuim la conservarea resurselor şi reducem din poluarea produsă de exploatarea minereului de bauxită, necesar producerii aluminiului", explică Laura Dărăban (foto), responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. 

Conform datelor la nivel mondial, 70% din cantitatea de aluminiu extrasă de oameni şi folosită în ambalaje şi alte produse finite încă există pe piaţă şi în industrie. Aruncat în natură, acest tip de material se descompune în aproximativ 500 de ani!

La reciclat

Tot aluminiul, indiferent de formă sau ce fel de produs este, poate fi reciclat, atât timp cât e curat. "Toate dozele, foliile, ustensilele de gătit, ambalajele alimentare, tot ce este de aluminiu şi a fost clătit, se depozitează în sacul sau pubela galbenă. Aşa ajunge să fie colectat de autospecialele RER Vest, ca mai apoi să fie dus la staţia de sortare a Eco Bihor", explică Dărăban.

După ce sunt sortate şi balotate, ambalajele de acest gen sunt vândute de Eco Bihor reciclatorilor. Fabricile de reciclare a acestui material îl mărunţesc şi apoi îl topesc, iar ulterior îl comprimă în lingouri de aluminiu. 

"Durează aproximativ o lună şi jumătate ca un ambalaj din sacul galben depozitat de noi să devină un nou produs, o doxă de suc, de exemplu, pe care o putem vedea pe raftul unui supermarket", mai spune reprezentanta RER Vest. Aşadar, colectarea separată a deşeurilor chiar are rost!


CE ARUNCĂM?
Cum se colectează separat

RER Vest le aminteşte tuturor orădenilor că este obligatorie colectarea separată a deşeurilor, adică aruncarea resturilor pe categorii, astfel încât o parte cât mai mare să poată fi reciclată sau valorificată.

La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje. Aşadar, aici regăsim deşeuri precum PET-uri, ambalaje de detergent, ambalaje cum sunt cele pentru şampon şi gel de duş, caserole din plastic, pungi şi folii din plastic, ambalaje Tetra Pack (cutii de lapte, cutii de suc), cutii de conserve, doze din aluminiu, capace, ziare, reviste, produse din papetărie, caiete, cutii de carton, pliate şi legate.

Materialele feroase şi neferoase pe care orădenii le pot arunca în sacul sau pubela galbenă sunt: cutii de conserve, dopuri şi capace metalice, sprayuri alimentare sau cosmetice, tăvi alimentare metalice, folie din aluminiu, doze de băuturi, cutii din metal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON