190 de vehicule pline cu haine, anvelope ori mobilier second-hand, care ar fi urmat să intre în țară prin Borș II și să ajungă la firme ori asociaţii din România, inclusiv din Oradea, nu au fost lăsate să intre pe teritoriul ţării în urma controalelor făcute în 2023 de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor la punctul de trecere a frontierei. Comisarii au găsit obiecte murdare, rupte ori chiar cu viermi.
Datele au fost făcute publice, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de şeful CJPC Bihor, comisarul-şef adjunct Giani Bura, care a prezentat bilanţul pentru anul precedent.
Acesta a declarat că, de anul trecut, comisarii CJPC Bihor au o nouă activitate, în urma semnării unui protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră şi Garda de Mediu. „Toate comisariatele care se află în judeţele de graniţă au primit sarcina de a verifica vehiculele care transportă materiale textile, anvelope, mobilier second-hand, la solicitarea celor două instituţii. Noi ne deplasăm la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II atunci când suntem chemaţi", a explicat şeful CJPC Bihor.
Comisarii verifică dacă şoferii vehiculelor au actele care atestă că obiectele second-hand au fost curăţate şi dezinfectate şi apoi verifică și încărcătura.
În 2023, aceştia au efectuat 213 acţiuni de control la Punctul de Trecere a Frontierei Borş II, iar în 190 de cazuri vehiculele nu au fost lăsate să intre în ţară.
"În unele cazuri, din rândul transporturilor care au fost lăsate să intre în ţară, am constatat prin verificarea unor obiecte prin sondaj că nu există probleme. Totuşi, am aplicat sigilii ale CJPC Bihor pentru ca atunci când ajung în judeţele de destinaţie să fie controlate amănunţit de colegii noştri", a mai explicat acesta.
În timpul unor controale, comisarii au descoperit nereguli grave. De pildă, în 14 decembrie 2023, aceştia au găsit într-un camion o mulţime de haine murdare, încălţăminte pătate şi pături cu viermi. Acestea erau destinate unor ONG-uri din ţară, printre care s-a numărat şi Asociaţia Filantropia din Oradea. "În vehicule majoritatea produselor erau trimise cu titlu de donaţie din străinătate. Pentru persoanele care au nevoie de ajutor cred că ar fi fost neplăcut să primească aşa ceva", a mai spus comisarul-şef ajunct.
Valoarea totală a bunurilor care nu au fost lăsate să intre în ţară a fost de circa 6 milioane de lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.