Plata facturilor de încălzire, care ating record după record cu fiecare iarnă, este prioritară pentru orădeni. Raportat la luna februarie, de exemplu, gradul de încasare al facturilor Termoficare depășește 95%.
„În ultimii 7 ani tot așa a fost. Orădenii se luptă să fie cu întreținerea la zi și evită, cât pot, să li se adune două facturi neachitate, pentru că apoi le este mai greu să le plătească”, explică directorul societății Termoficare, Călin Ungur. Asociațiile de proprietari mai au șansa eșalonării plăților, dar orădenii trebuie să pună banii jos!
Cu plata în rate
Iarna le dă românilor fiori reci, pentru că facturile de întreținere se dublează. Cine a plătit într-o lună de vară în jur de 200 lei pentru un apartament cu două camere, brusc va vedea la avizier costuri de 400 lei. Facturile pe martie au fost cu 25% mai mari decât cele pe februarie, care au depășit orice record istoric, și au ajuns undeva la 200 lei pe lună pentru fiecare cameră. Numai pentru încălzire.
Tradițional, vârfurile de plată apar la facturile emise în februarie și martie, când consumul de gigacalorii necesare pentru încălzirea apartamentelor crește exploziv, pe fondul răcirii vremii, invers proporțional cu rezervele de bani ale populației, consumate în timpul sărbătorilor de iarnă.
Pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a celor circa 890 de asociații orădene cu care are relații contractuale, Termoficare le oferă posibilitatea plății eșalonate a facturilor. „Circa 150 de asociații de proprietari își plătesc încălzirea eșalonat - 60% din factură în timp de iarnă, iar diferența de 40% peste vară”, explică directorul Călin Ungur (foto).
Asociațiile - da, orădenii - ba!
Mecanismul de plată eșalonată a încălzirii, instituit de Consiliul Local Oradea încă din 2003, le permite asociațiilor să evite să acumuleze restanțe față de Termoficare, care le-ar aduce penalități de întârziere de 0,02% pe zi.
Concret, pentru fiecare factură din iarnă, asociația de proprietari poate să plătească doar 60% din valoare, diferența de 40% urmând să fie plătită peste 5 luni, într-o lună de vară, când costurile cu întreținerea apartamentelor sunt mai mici, iar capacitatea de plată a membrilor este mai mare. „Se ajunge ca diferența de la factura din martie să se plătească abia în septembrie”, explică directorul.
Culmea, facilitatea se aplică numai asociației, nu și membrilor acestora! „Mecanismul constituie un ajutor pentru asociații, ca să își poată plăti către Termoficare măcar o parte din factură în condițiile în care, sumele datorate fiind mai mari decât de obicei, probabil că unii membri vor întârzia cu plata întreținerii”, explică Marius Mladin (foto), directorul societății Imonova, care administrează 13 asociații de proprietari.
Facturi de încălzire în... iunie!
De altfel, anul acesta, toate asociațiile de proprietari, nu doar cele care au ales sistemul plății eșalonate a facturilor, vor ajunge să plătească pentru încălzire și în plină vară.
Pe 2 aprilie, Termoficare a oprit încălzirea, după ce s-au înregistrat trei nopți consecutive cu temperaturi de peste + 10 grade Celsius. Din 18 aprilie, însă, operatorul a reluat furnizarea de încălzire, pe fondul răcirii bruște a vremii.
„Noul consum de gigacalorii se va reflecta în factura pe luna mai, așa că orădenii vor avea de plată pentru încălzire și în iunie”, explică Cristian Ile (foto), administratorul a peste 20 de asociații de proprietari.
Culmea, în ciuda prețului usturător, de 397 lei pe gigacalorie, orădenii nu au protestat față de repornirea încălzirii. Potrivit consumului indicat de contoarele Termoficare, majoritatea asociațiilor de proprietari au repornit rapid încălzirea în calorifere.
Ile spune că orădenii chiar au solicitat reluarea termoficării. „Oamenii știu că, dacă vremea rece ține două săptămâni, ceea ce nu se va întâmpla, ar putea ajunge să plătească în iunie cam 100 lei în plus la un apartament cu două camere. Pentru banii aceștia, nu merită să stai în frig”, spune administratorul. Mai bine cheltui pe încălzire, decât pe medicamente de răceală...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.