URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iunie 2024, 18:30

Cafeneaua cu panoramă de pe dealul Ciuperca din Oradea a fost redeschisă după aproape 8 ani. Grădina publică pare abandonată (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cafeneaua cu panoramă de pe dealul Ciuperca din Oradea a fost redeschisă clienţilor după aproape 8 ani în care a fost ţinută sub lacăt, după alunecările de teren care au distrus versantul în noiembrie 2016.

Două licitaţii, un singur ofertant

Primăria a închiriat spaţiul către NationalCoop, proprietarul restaurantului Ciuperca, din vârful dealului, singura firmă care a participat la cele două licitaţii organizate pentru atribuirea spaţiilor.

"Au fost organizate două licitaţii pentru închirierea spaţiului. Prima licitaţie a fost reluată, conform legii, pentru că s-a înscris un singur ofertant. În urma celei de-a doua licitaţii din luna aprilie, la care am avut tot un singur ofertant, acesta a fost declarat câştigător", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Municipalitatea orădeană a încheiat cu societatea NationalCoop un contract de închiriere pe 5 ani începând cu data din 1 mai 2024, dar spaţiul comercial a fost deschis clienţilor abia la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru folosinţa spaţiului, societatea va plăti oraşului o chirie de 9.027 lei, plus TVA, lunar.

Având în vedere lipsa concurenţei, chiria asumată de firmă este cu doar 3 lei mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei, stabilit anul trecut de un evaluator angajat de municipalitate la 9.024 lei, plus TVA, pe lună.

Cafeneaua de pe dealul Ciuperca

Construit în anul 2016, în cadrul unui proiect european de reamenajare a Dealului Ciuperca, spaţiul comercial numit Caffe Ciuperca este situat în partea superioară versantului, la câţiva paşi de restaurantul cu acelaşi nume din vârful dealului, deţinut tot de NationalCoop.

Spaţiul comercial are o suprafaţă utilă de 157,8 metri pătraţi, care implică o sală de consumaţie, două camere cu destinaţie de depozit şi trei grupuri sanitare. În plus, acesta mai cuprinde şi o terasă parţial acoperită, cu o suprafaţă de 57,2 metri pătraţi, de unde clienţii pot admira panorama oraşului.

De altfel, NationalCoop a mai închiriat cafeneaua de la Primăria Oradea în urmă cu opt ani, dar spaţiul comercial a fost închis din motive de siguranţă, în urma alunecărilor de teren care au distrus versantul în noiembrie 2016 şi a lucrărilor de consolidare şi reamenajare a dealului care au urmat ulterior.

Cei care vor să ajungă pe terasă trebuie să scoată din buzunar pentru un cappucino 18 lei, pentru un frappe 23 lei sau pentru o limonadă 25 de lei, iar în meniu se mai găsesc diferite feluri de ginuri tonice, cocktailuri sau vinuri. 

Redeschiderea cafenelei s-a făcut fără vreun anunț public, astfel că în cele 6 zile de când au reintrat în activitate barmanul şi ospătarii nu au avut foarte mult de lucru, din lipsă de clienţi. 

Caffe Ciuperca este deschisă zilnic între 8 şi 22, iar din luna iulie va primi clienţi între orele 10 şi 24.

Părăseală

De menţionat că, în ciuda dezbaterilor intense de care a avut parte în ultimii ani, Grădina Publică Ciuperca pare uitată de autorități.

Nu există vegetație înaltă, în unele locuri buruienile s-au extins pe suprafeţe mari, băncile sunt scorojite, elementele de decor metalice sunt ruginite, senzația lăstă fiind aceea de părăseală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
De 8 ani e distrus...
Si probabil asa va si ramane... primaria si-a spalat banii cu toate firmele care au executat aceasta capodobera, ce sa mai... Mai are cineva pretentii? La fel ca restul proiectelor minune, totul e frumos si roz cand predau proiectul iar dupa cateva saptamani deja incep sa se vada ce bine au fost facute. Cum zicea cineva mai jos, piateta cazaban e cel mai nou exemplu din acest trend... de restul lucrarilor nici nu mai are rost sa vorbim... Ia cautati daca gasiti in piata unirii cand va plimbati, o singura dala care sa nu fie crapata sau sparta. Asta e calitatea pentru care ne fura cu toate taxele si impozitele.
Postat 22 Iunie 2024, 09:34 de cristianteofil
Card
Vesnica expresie tampita cu scosul banilor din buzunar!! Ce ne facem cu cei, tot mai multi, care platesc cu cardul sau cu telefonul mobil??!! P. S. In multe locuri de folosese varianta si mai cretina cu bagatul mainii MAI ADANC in buzunar!!
Postat 20 Iunie 2024, 07:57 de AnaConda
Aceeasi paraseala...
...o regasimsi in piateta Cazaban, proaspat construita. Iluminatul mai functioneaza pe jumatate, cismeaua din coltul bisericii deloc, la fel ca si fantana arteziana, care a pornit cat sa apuce lumea sa o laude pe Instagram. Iarba creste printre dale, pietrisul din capatul de est al bisericii e imprastiat peste tot, buruienile puse pe post de vegetatie ornamentala pe jumatate uscate, instalatia de irigare fiind probabil nefunctionala si ea, iar pe marginea drumului, pe spatiul verde troneaza gramezile de nisip ramase in urma santierului. Ca sa-l parafrazam pe Nicu Ceausescu, care profetea, pe buna dreptate, ca nu vom fi in stare sa zugravim macar cate a construit taica-sau, la noi Primaria nu e in stare sa mature cate a construit ea insasi... De fapt este vorba despre "calitatea vietii" pt. care se lupta birtasu', doar ca in viziune proprie: ne intereseaza proiectul numai pana firma de constructii si-a luat banii. In rest, nu mai intretinem nimic. Nu mai ies bani din asta...
Postat 19 Iunie 2024, 23:08 de Musti
Abandonată părea și înainte de renovare
Doar că acum e abandonat chic de câteva milioane de euro
Postat 19 Iunie 2024, 18:43 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON