URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2024, 19:40

Bugetul CJ Bihor pe 2024, de peste două ori mai mare. Vezi ce prevede!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul consolidat al Județului Bihor, adică al Consiliului Județean și instituțiilor subordonate, va depăși anul acesta un nou record, urmând să fie de 2,549 miliarde lei.

Pus în dezbatere publică deja de o săptămână și preconizat să fie adoptat la finele lunii, bugetul a fost prezentat de președintele Ilie Bolojan și vicele Călin Gal, care au subliniat diferențe uriașe față de anii trecuți: aproape 89% din bani vor fi pentru dezvoltare, iar din sumele destinate investițiilor 84% vor fi din fonduri UE, spre deosebire de numai 5% în 2020. Toate domeniile sunt vizate, de la infrastructura rutieră la educație, cultură și asistență medicală, toate cu creșteri mari.

Cu 110% mai mare

Bugetul propus pentru acest an de conducerea CJ Bihor, de 2,549 miliarde lei, este cu 110% mai mare decât cel de anul trecut, când a fost de 1,6 miliarde lei, iar diferențele față de precedentele exerciții bugetare sunt și mai mari: în 2022 bugetul a fost de „doar” 477 milioane lei, în 2021 de 453,8 milioane, iar în 2020 de 442,2 milioane lei.

Potrivit cifrelor prezentate de vicepreședintele Călin Gal, într-o conferință de presă susținută miercuri alături de președintele Ilie Bolojan, în acest an cheltuielile de funcționare (adică cele pentru plata salariilor, utilităților și materialelor necesare atât pentru CJ Bihor, cât și pentru instituțiile din subordine) reprezintă 16,4% din total, urmând să fie de 417,515 milioane lei, în creștere față de anul precedent, 2023, când au fost de 340,492 milioane lei, iar asta din cauza actelor normative prin care au fost majorate salarii, precum și a creșterilor de prețuri.

Totuși, cea mai mare parte a banilor județului va fi utilizată pentru dezvoltare, mai exact 2,132 miliarde lei din totalul de 2,549 miliarde, adică 83,6% din total.

Cât a „înghițit”, cât a investit

Potrivit prezentării făcute de vicele Călin Gal privind raportul între cheltuielile pentru funcționare și cele pentru dezvoltare - raport care este oglinda cea mai precisă a felului în care o administrație este interesată doar să consume bani pentru propria funcționare sau, dimpotrivă, să facă investiții care să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor -, anul acesta CJ Bihor va aloca doar 16% pentru salariilor funcționarilor și plata utilităților, o viziune radical diferită de cea a administrației precedente (2016-2020, condusă de tandemul Pásztor Sándor – Ioan Mang). În 2020, nu mai puțin de 70% din bugetul județului s-a cheltuit pentru funcționare și doar 30% pentru dezvoltare.

De acum 4 ani, situația a evoluat astfel: în 2021 CJ Bihor a „consumat” pentru administrație 58% din buget și pentru dezvoltare 42%, în 2022 au fost 51% pentru funcționare și 49% pentru dezvoltare, iar în 2023 au fost cheltuiți 23% din bani pentru funcționare și 77% pentru dezvoltare.

Fondurile UE, de la 5% la 84%

Un alt indicator important este ponderea fondurilor europene în totalul sumelor destinate investițiilor pentru dezvoltare: în acest an, 83,7% din cele 2,132 miliarde lei destinați dezvoltării sunt din fonduri UE atrase de CJ Bihor, față de doar 5% în 2020.

În cursul anului trecut, din totalul banilor investiți 86% au fost din fonduri europene (970 milioane lei), în 2022 din totalul pentru dezvoltare 26% (56 milioane lei) au fost din fonduri UE, în 2021 procentajul de fonduri europene a fost de 35% din total (70,2 milioane lei), iar în 2020 a fost de 5% (doar 7,6 milioane lei).

Mai puțini carburanți

Vicele Călin Gal a prezentat și o situație actualizată a economiilor făcute de administrația Bolojan prin reducerea parcului auto al CJ Bihor și implicit a risipei de carburanți, măsură luată încă de la instalarea acesteia, la finele anului 2020.

Astfel, dacă în 2020 CJ Bihor avea 29 de mașini și ardea 27.500 litri de benzină și motorină, anul trecut, cu cele 16 mașini rămase după ce surplusul a fost donat altor instituții, administrația județeană a consumat doar 12.610 litri, o scădere de 67% față de situația de acum 4 ani, deși de atunci volumul lucrărilor și proiectelor a „explodat” în județ, această cantitate dovedindu-se totuși suficientă pentru deplasările pe șantiere.

În 2022, consumul de carburanți a fost de 13.460 litri (tot la 16 mașini), iar în 2021 de 12.590 litri.

Investițiile, nu doar în șosele

Pe de altă parte, Călin Gal a prezentat și o analiză comparativă a investițiilor programate în acest an și a celor desfășurate anul trecut, cifrele indicând o creștere la toate capitolele cu excepția celor pentru „siguranță națională”, adică a investițiilor pentru dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Cum era de așteptat, investițiile pentru infrastructura rutieră vor crește și în acest an (de la 1,014 miliarde lei anul trecut la 1,747 miliarde lei în 2024). Investițiile pentru cultură vor crește de la 9,254 milioane lei anul trecut la 72,775 milioane lei anul acesta, cele pentru educație de la 11,098 milioane lei la 86,510 milioane lei, cele pentru protecția mediului de la 25,605 milioane lei la 48,934 milioane lei, iar cele pentru sănătate de la 4,134 milioane lei la 12,440 milioane lei.

Puteți vedea mai jos toate cifrele puse la dispoziție de conducerea CJ Bihor privind Bugetul de Venituri – Cheltuieli pe 2024 și analizele comparative:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
vasi/adi13
Aquapark aduce profit , parcările aduc profit, taxele se măresc o data pe an în ritm cu inflația.
Postat 24 Ianuarie 2024, 18:39 de Sandu2100
bla bla bla
Buget dublu, triplu, inzecit pe banii altora, pe bani imprumutati. Orice prost poate face asta. Dar sa nu faceti nimic sa investiti in ceva ce va aduce profit. Doar imprumutati si mariti taxele de 3 ori pe an
Postat 24 Ianuarie 2024, 15:22 de vasi13
Minciuni pentru prodti
Mai bine v-ati lauda cu ce venituri are judetul. Cred ca e pe ultimile locuri. Va imprumutati si va laudati cu niste bani primiti. Si trist e ca din banii imprumutati nu faceti nimic ce sa aduca profit, si bani la buget, si nimic ce sa simta si cetateanul de rand in nivel de trai
Postat 24 Ianuarie 2024, 10:18 de sanduivanov
Diferența între un buget de venituri proprii și unul precum cel al CJ Bihor pe 2024 ...
... stă în împrumuturi bancare și alte previziuni ce nu țin de competențele directe ale conducerii județului. Cu alte cuvinte, să te lauzi că ai dublat cifrele de pe hârtie, e ca și cum ai aplauda când de la un ATM ți se eliberează niște bani de pe cardul de credit.
Postat 24 Ianuarie 2024, 08:46 de KP
TheSolarConnection
Ai dreptate, statisticile arată ca suntem peste alte țări. Eu vad România aproape de Kenya, care aproape ca ne depășește ca infrastructura, am fost Addis Ababa, Etiopia si ca infrastructura arata mai bine ca Bucuresti ( doar o parte) dar Keny, Etiopia, Filipine, e vandute la Chinezi. Tarile astea nu au contract fonduri europene, au luat bani de la guvernul Chinez care daca nu plătesc, Chinezii iau tot. Oradea merge spre bine, cu bune cu rele. As vrea sa dau Cluj sau Timișoara dar e varză astea.
Postat 23 Ianuarie 2024, 22:59 de Sandu2100
Preturi vs venituri
Decat sa srieti aberatii mai bine uitati-va pe statistica, datele reale Eurostat: Romania este la 76% din media UE referitor la PIB-ul pe cap de locuitor. Este la egalitate cu Ungaria si destul de aproape de Polonia dar depaseste tari precum Bulgaria, Slovacia, Croatia, Letonia. Este un semn al progresului economie Romaniei facut in ultimii ani. Diferenta in favoarea Romaniei sunt preturile mai mici. Vedem ca ungurii vin sa cumpere mancare si carburanti de la noi. Cele mai scazute preturi la bunurile de consum din UE sunt in Romania si Bulgaria.
Postat 23 Ianuarie 2024, 22:09 de TheSolarConnection
excalibur
Pe Bihon când postezi, poti sa o faci cu ce nume vrei, Vasy13 e acolo postează si in numele meu si ei ii mulțumesc pt asta.
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:32 de Sandu2100
Culcat!
Dati o tura pe bihon sa vedeti comentarii la subiectul asta. Felicitări!… Corect,…. veniturile proprii au crescut foarte mult…. , la voi și la toate neamurile voastre. În rest o sărăcie cruntă. Degeaba faceți poduri și șanțuri betonate dacă oamenii își dau toți banii pe mâncare, utilități, taxe și impozite. Avem prețul la gigacalorie aproape ca în Germania, la fel și preturile la alimente, sau taxele. Dar venitul este de 5 ori mai mic ca la nemți. Atunci, ce să facem cu podurile, pasarelele sau șanțurile voastre betonate? Nu uităm la ele cum le filmează DIG TV ?????….Sa va bagati undeva investitiile astea, suntem satui de ele, poate ar trebui sa mai bagati cateva miliarde in aeroport, poate inca unul nou, si inca 3 centuri paralele la 1km una de alta , sa mearga analfabetii ce va adora, dar care nu au bani sa parcheze in centru
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:24 de excalibur
Riviera
Cu siguranță o sa iasă.
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:11 de Sandu2100
Fara cuvinte
Fondurile UE, de la 5% la 84% . 2020 vs 2023
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:01 de excalibur
@Sandu2100
Buzatu e la inchisoare. Voi deocamdata liberi, dar vedem cum incep sa iasa acum escrocheriile la iveala.
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:49 de Riviera
Beton
Beton, beton cat mai mult
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:38 de vasi13
drimbaflorin1990
La Vaslui e 10% la Oradea e sub 5 % . Nu e drojdie ca la BUZATU
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:09 de Sandu2100
10 la suta comisionul PNL (Gal, Malan & Co.)
La fel ca la Primăria Nojorid! Doar de la Bolojan a învățat Baba regula zeciuielii la orice contract cu statul!
Postat 23 Ianuarie 2024, 19:59 de drimbaflorin1990
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON