URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2022, 21:31

Bugetarea participativă: USR acuză Primăria Oradea de lipsa unui calendar al votului cu urnă, care trebuia să înceapă pe 5 septembrie

USR Bihor acuză Primăria Oradea că nu îşi doreşte cu adevărat să gestioneze un proces de bugetare participativă „veritabil" în cadrul căruia orădenii să aleagă proiectele propuse de concitadini.

„Nu a publicat calendarul întâlnirilor!"

Potrivit unui comunicat al USR Bihor, cel mai bun argument îl constituie reducerea bugetului pus la dispoziţie pentru implementarea proiectelor propuse de orădeni.

„Primăria Oradea ne-a arătat că nu pare a fi dornică cu adevărat să creeze şi să gestioneze un proiect de Bugetare Participativă veritabil. Putem deduce asta şi din sumele alocate faţă de ediţiile trecute, acum fiind alocat un buget de doar 1,5 milioane de lei, în ciuda solicitărilor noastre a dubla suma", a transmis USR Bihor.

Reprezentanţii Uniunii acuză municipalitatea de lipsa de interes pentru procesul de consultare publică. „Saga continuă cu etapa votului fizic, programat să se desfăşoare începând de azi (n.r. 5 septembrie) până pe 25 septembrie 2022. Pentru a ne convinge de lipsa de interes, Primăria Oradea nu a publicat până acum calendarul întâlnirilor. Cel prezent pe site este din 2019! (foto jos)", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii USR susţin că municipalitatea orădeană a reuşit să facă "neatractiv" procesul de consultare publică "în primul rând pentru că o parte mică din proiectele câştigătoare din cadrul ediţiilor anterioare au fost implementate, iar în al doilea rând pentru modificările repetate aduse regulamentului, reducerea bugetului/proiect şi slaba promovare".

„Ce-aţi făcut cu voturile?"

După cum BIHOREANUL a mai scris, vicepreşedintele USR Bihor, Mihai Şvab, a remarcat în iulie că, deşi propunerea sa privind desfăşurarea votului pe categorii nu a fost aprobată de Consiliul Local, la deschiderea votului online orădenii au putut vota în câte un proiect în fiecare categorie în loc de unul singur din cele 73 acceptate de juriu.

„După 3 zile de vot multiplu, fără informări clare pe platformă, fără nici un fel de comunicare de altfel, a intervenit modificarea conform regulamentului. Astfel, cine intra pe site cu convingerea că poate vota câte un proiect din fiecare domeniu, s-a trezit cu un vot dat, poate pentru un proiect pe care îl aprecia, dar fără să fie principala sa opţiune", a arătat în comunicatul său, USR Bihor.

Reprezentanţii Uniunii au cerut municipalităţii "să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni" şi să dea explicaţii cu privire la modul în care a rezolvat problema votului multiplu. „Vrem să comunice cum a rezolvat problema voturilor multiple exprimate în primele 3 zile ale etapei de votare. Mai precis, vrem să ştim câte voturi au fost anulate şi cum", a transmis USR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
USR sau UsSR ?!?
Noua Uniune ... Sovietică a Europei bate câmpii fux cum fac și USR-iștii.
Postat 06 Septembrie 2022, 10:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON