URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2022, 17:20

Bolojan și-a răcit gura de pomană: PSD și UDMR au „trântit” în Consiliul Județean proiectul Inelului Rutier Metropolitan, cu riscul pierderii a 40 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După blocarea proiectului de 30 milioane euro din fonduri UE pentru construirea centurii Sânmartin, aceeași soartă o are și proiectul inelului rutier metropolitan, pentru care Guvernul a aprobat deja 40 milioane euro.

La fel ca la începutul lunii, joi, când au fost chemați a doua oară să aprobe declanșarea exproprierilor, reprezentanții PSD și UDMR din Consiliul Județean s-au abținut, fără a motiva în niciun fel de ce determină, astfel, suspendarea proiectului, pentru care voturile consilierilor PNL au fost insuficiente.

Optimist degeaba

La începutul acestei săptămâni, președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan se arăta optimist, zicând că speră ca la reuniunea de joi aleșii bihorenilor să voteze actualizarea indicatorilor tehnico-economici și declanșarea procedurilor de expropriere a 339.980 metri pătrați pe raza comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, în vederea construirii inelului rutier metropolitan. Șoseaua de 17 km ar urma să ocolească localitățile Oșorhei încă de la intrare, Băile Felix și Nojorid, legând astfel DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, scoțând o parte din trafic atât de pe centura Oradiei, cât și din oraș și din cele trei comune.

În condițiile în care declanșarea procedurii de expropriere fusese respinsă pe 8 iulie prin voturile de abținere ale consilierilor PSD și UDMR, dar de atunci Ministerul Dezvoltării a aprobat alocarea a 201 milioane lei pentru acest proiect, Bolojan spunea că se bazează „pe responsabilitatea consilierilor”, arătând că aceștia nu au motive să judece proiectul în cheie politică, ci după necesitatea lui.

Pledoarie fără ecou

Joi, când declanșarea exproprierilor (operațiune pentru care ar fi necesare 7,2 milioane lei) a fost repusă pe ordinea de zi a CJ Bihor, Bolojan a încercat din nou să facă apel la rațiunea consilierilor PSD și UDMR, amintindu-le inclusiv că au votat în unanimitate proiectul, asocierea între administrația județeană, municipalitate și cele trei primării comunale, care au stabilit împreună traseul viitoarei șosele, precum și faptul că acesta nu presupune nicio demolare. Altfel spus, i-a invitat să nu se opună acum, când proiectul ar urma să înceapă să fie pus în aplicare.

Șeful CJ Bihor a explicat că dacă și de data asta se vor abține ori vor vota împotrivă, „se vor întâmpla următoarele două scenarii”: fie proiectul va fi întârziat, ceea ce ar fi „varianta cea mai puțin toxică”, fie va fi „îngropat” dacă nu va mai fi votat nici în următoarele luni, ceea ce înseamnă că Bihorul pierde finanțarea de 201 milioane lei, echivalentul a peste 40 milioane euro, aprobată din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, ceea ce ar fi „o situație catastrofală”.

„Am văzut vreo două accidente pe drum, orice zi care trece fără să dezvoltăm infrastructura înseamnă o pierdere majoră pentru județul nostru”, a încheiat Bolojan, care fusese dimineață la Cluj și a întârziat la ședință câteva minute din cauza aglomerației de pe DN 1 la intrarea în Oșorhei și în Oradea.

În ciuda argumentelor prezentate și a riscurilor de pierdere a celor 201 milioane lei, consilierii PSD și UDMR s-au abținut, doar cei ai PNL votând pentru, însă cele 21 sufragii ale lor au fost insuficiente, deoarece pentru aprobare era nevoie de un vot cu o majoritate de două treimi.

Protest cu PSD

Proiectul inelului rutier metropolitan a determinat și înregistrarea la CJ Bihor a 23 de plângeri prealabile depuse de proprietari sau coproprietari de terenuri din Cheriu, care au cerut anularea Hotărârii 139/10 iunie 2022 a Consiliului Județean, prin care fuseseră aprobați indicatorii tehnico-economici și traseul inelului rutier metropolitan.

Plângerile au fost respinse, însă, prin votul majoritar al consilierilor PNL, în timp ce reprezentanții PSD și ai UDMR s-au abținut.

Cei 23 de proprietari și coproprietari au acuzat administrația județeană că nu ar fi ținut cont de impactul proiectului asupra mediului și le-ar încălca dreptul la proprietate, însă juriștii CJ Bihor au răspuns pe de o parte că instituția a respectat întocmai obligațiile de mediu, însuși certificatul de urbanism prevăzând obligația ca viitorii constructori să obțină autorizarea lucrărilor din partea Agenției pentru Protecția Mediului, iar pe de altă parte că exproprierile pentru lucrări de utilitate publică sunt permise atât de legislația și Constituția României, cât și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

De altfel, în luna iunie, 9 proprietari din Cheriu, nemulțumiți că șoseaua ar urma să le afecteze bucăți din terenuri, au desfășurat un protest, cu sprijinul unor reprezentanți PSD Bihor.

Proiectul inelului rutier metropolitan este al doilea blocat dintre cele propuse de Bolojan, după ce la începutul lunii o judecătoare de la Tribunalul Bihor a decis suspendarea aplicării mai multor Hotărâri de Consiliu Județean pentru construirea șoselei de centură a comunei Sânmartin, cu fonduri europene de 30 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Interesant! Si plauzibil!
,,Schimbați firma de arhitectură. Dacă nu va mai firma de casă, poate nu o să mai aibă tupeul să încalce constituția – respectiv dreptul de proprietate, va găsi soluții legale, va merge pe teren și nu va mai face proiecte din birou. Pe tot traseul propus există terenuri administrate de primăriile riverane, care nu sunt ale cetățenilor, deci nu este necesară exproprierea și batjocorirea drepturilor acestora. SE AȘTEAPTĂ ȘOSEAUA PENTRU CA APOI TERENURILE PRIMĂRIILOR SĂ FIE VALORIFICATE LA PREȚURI MAJORATE, SUB FORMĂ DE TUNURI IMOBILIARE?" autorul semneaza PROPRIETAR
Postat 29 Iulie 2022, 18:25 de pinonel
Silver_Cat
Te simți bine sau ai uitat tratamentul, observ uneori ca iei tratamentul câinelui
Postat 29 Iulie 2022, 16:04 de Sandu2100
Ilie la puscarie !!!
In concluzie, Ilie la PUSCARIE !
Postat 29 Iulie 2022, 15:04 de Silver_Cat
UDMA
De la UDMR nu te poti astepta decat la fitile, boicot, contre si santaj!! Niciodata nu vor fi de acord cu vreun proiect favorabil Romaniei!
Postat 29 Iulie 2022, 09:00 de AnaConda
Răzbunarea "inelului" ...
Având în vedere că acest proiect, în faza sa de concept, a făcut obiectul unor informări și dezbateri publice încă din urmă cu 16 ani (atenție: Bolojan a ajuns primar în Oradea în urmă cu 14 ani), apoi a fost acceptat la finanțare de Banca Europeană de Investiții, după prezentarea publică din 2007 de la Bruxelles la Comisia Europeană ... putem considera că a fost "moșit" mai apoi de către edilii Bihorului într-un mod extrem de neprofesionist. Dacă nu reușești să convigi, după atâta amar de vreme, că e un proiect bine gândit și redactat, înseamnă că e ceva cu capul tău de "manager" și ar trebui să te retragi, ca să te uite lumea acolo unde îți meriți locul. Iar în contextul în care, după ani și ani de conducere a administrației publice locale, tu inițiezi exproprieri la 4.000 Euro hectarul de teren agricol bun calitativ, când în zone mai puțin valoroase din țară se vinde hectarul la 50.000 Euro ... înseamnă că ești irecuperabil ca om și lider politic. PSD și UDMR, din câte am înțeles la discuțiile de până acum, apreciază proiectul acesta pe fond, dar au atâta responsabilitate față de contribuabilii acestui județ încât să nu fie de acord cu batjocura pe care ar vrea să o impună expropriaților acest grup așa-zis liberal din CJ Bihor, condus de un individ pe post de președinte de parcă cu intenție vrea să facă rău celor din jur. Dacă nu poți echilibra interesul public cu cele individuale, atunci când vrei să realizezi ceva bun și necesar pe fond, atunci lasă-te de politică, de funcția în care ai fost ales degeaba ... și nu mai consuma inutil resurse publice și indemnizații personale lunare cât să-ți cumperi lună de lună câte un hectar de teren agricol, de la Birtin până-n Oradea și invers.
Postat 29 Iulie 2022, 07:53 de KP
Totuși...
De s-ar dedica tot efortul pentru a face autostrăzi acest inel nu își justifică existența. Dar ținând cont că în viața asta nu cred că o să merg pe autostradă la Cluj, faceți inelul...
Postat 29 Iulie 2022, 07:31 de Vio_427
Planificator
Nu degeaba analfabetismul functional e peste 50%, o dovedesc multi comentatori de serviciu aici si mai ales jigodiile din CJ care se abtin. Pai cat de prost sa fii sa te abtii la un vot, adica esti asa prost ca nu stii daca e DA sau NU. Si maimuta poate sa aleaga din 2 lucruri pe cel care considera mai bun. Si bai unii de la CJ chiar se cred oameni in societate, pe cand de fapt sunt euglene, parameci, alea sunt organisme ce nu au capacitatea de decizie. Sau poate au reumatism combinat cu autism si cine stie ce alte boli de nu se pot nici concentra si nici ridica mana la vot. Noaptea mintii, in epoca de azi sa te abtii la vot. Sper sa fie fericiti cretinii care i-au ajutat sa ajunga acolo, au pus niste morti pe niste scaune sa fie fix degeaba. Macar mortu pute, se deosebeste.prin ceva, astia prin nimic. Ai zice ca sunt niste goluri de aer dar din pacate ocupa spatiu, consuma resurse si nu produc nimic, decat rahatul din buda dimineata. Eh, atata ar si merita sa consume, ce produc.
Postat 29 Iulie 2022, 05:54 de poiu
Haideti sa fim onesti!
Care dintre noi si-ar da cu draga inima casa, terenul, pt. binele rechinilor imobiliari?! Astia decid traseul, nu birtinezul! Mai ales cand primesti niste bani cu care te poti sterge la c***!
Postat 29 Iulie 2022, 05:49 de pinonel
Oradeanbihor
Ești prea frustrat :::))))
Postat 28 Iulie 2022, 23:42 de Sandu2100
Densificare
Doar comunistii au insistat sa aduca taranii la oras si uite ce a iesit (tu, bolovan si idiotii din jurul lui sunteti exemplul perfect). Solutia nu e sa aduci taranii la oras ca sa-i civilizezi, ci sa dezvolti comunitatile rurale astfel incat adultii sa nu depinda de naveta la oras pentru salarul minim pe economie, copiii sa nu ajunga sa vagabondeze pe langa scoli sau sa devina niste mici infractori o data scapati de sub control. Te inteleg: inca esti la faza cand te bucuri de betoane, luminite si buda in casa.
Postat 28 Iulie 2022, 23:32 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Sa vina cât mai mulți la oraș, e important tu sa mergi înapoi, ești null pt Oradea
Postat 28 Iulie 2022, 21:56 de Sandu2100
Descentraluzare?
Daca tot e pe cai mari la judet, bolovan ar face bine sa se asigure ca in zonele rurale din jurul orasului exista gradinite si scoli de calitate, economie care sa genereze locuri de munca, astfel incat taranii din Alesd, Vadu Crisului, Marghita, Beius sa nu fie nevoiti sa naveteze si sa aglomereze drumurile spre si dinspre oras. De asemenea ma astept ca cei ce s-au saturat de oras si s-au mutat in "suburbii" sa isi asume si sa isi duca copiii la scolile din localitatile unde s-au mutat dar si sa folosrasca transportul public daca sunt nemultumiti de aglomeratia pe care chiar ei o genereaza.
Postat 28 Iulie 2022, 19:38 de oradeanbihor
Noaptea Mintii
Tipic pentru clasa politica și lingăii care o deservesc. Dacă un om dorește sa facă ceva în folosul comunității, un proiect care ar aduce doar beneficii orașului și zonei, de ce sa nu îi punem bețe în roate. Nu contează ca fraierii stau cu orele în trafic și mor oamenii în accidente săptămânal spre Nojorid și Osorhei. Important este să ne umflam în pene și sa îl oprim pe Bolojan ca e prea popular și vrea ca orașul și județul asta sa fie european. Înțeleg ca UDMR prin definiție este împotriva, dar cei de la PSD ar trebui sa ne explice rațiunea acestui vot. Singura rațiune pare a fi câteva interese meschine prin care cerșesc câteva voturi... Jenant, penibil, revoltător chiar...
Postat 28 Iulie 2022, 19:16 de 3636
cat de trist
Din cauza unor parliti care nu stiu altceva decat sa puna bete in roate, pierdem bani si infrastructura. Noi asta intelegem in politica: daca suntem in opozitie, pai ne impotrivim la orice proiect, indiferent cat de benefic e pentru comunitate. Cu mintea lor putina ei cred ca asa vor castiga capital de imagine? Ca Bolojan nu va mai avea o realizare? Ei in frunte cu Mang ce-au pazit atatia ani?
Postat 28 Iulie 2022, 18:40 de marius_ro
Ilie Bolojan
De laudat ca omul se agita, se consuma, vrea sa faca. Chapeau! Exproprierile sunt punctul lui sensibil, punctul G, de la Gavril. Sa nu uitam ca in Oradea a cam sarit calul, iar in calitate de presedinte AMR, in 2017, a impins in parlament o lege discutabila, cu care sa-si faca pirtie, legal. [ https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-22073763-asociatia-municipiilor-pregateste-proiect-lege-care-permita-exproprierea-rapida-pentru-operatiunile-regenerare-urbana.htm ] Citam: "Exista doua legi care reglementeaza exproprierea. O lege care reglementeaza exproprierea generala in Romania, spre exemplu o primarie poate sa exproprieze orice fel de activ pentru un proiect public, de exemplu pentru un parc, dar trebuie sa stea pana se termina procesul intre cel care este expropriat si Primarie, pana instanta stabileste pretul definitiv. O alta prevedere se refera la exproprierea rapida, cea pentru drumuri, cai ferate, retele de utilitati, nu pentru parcuri, de exemplu. Adica s-a evaluat terenul, s-au virat banii in cont, iar din momentul acela autoritatea foloseste terenul, iar cetateanul se poate adresa instantei daca este nemultumit, dar nu poate sa blocheze exproprierea. Aceasta lege speciala ar trebui extinsa in Romania si pentru spatii verzi si pentru proiecte de regenerare urbana", a explicat Bolojan. Deci, mai usor cu pianul pe scari. Proiectul ar fi binevenit, si centura Sinmarin si inelul metropolitan. A facut rost si de bani,atunci unde s-a gresit? Deci, expropriere de 339.980 metri pătrați pe raza comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid. Valoarea de despăgubire pentru exproprierea proprietăților este de 7.368.709 lei. Facem o impartire si obtinem 7.368.709 lei: 339.980mp= 21.67lei/mp . Cit,ma? 4€/mp . Poate nu merita mai mult, prin coclauri, dar nu e acelasi lucru cind il iei cu forta, impotriva vointei omului. Tii cont ca ii futzi parcela, ca pe linga sosea vor apare restrictii pentru viitoare constructii etc. Omul nu are simtul proprietatii. In rest, e plin de calitati. Bun, aici a pierdut votul chiar in consiliu, dar la sinmartin la tribunal. Bolojane, cauta-ti karma si impaca-te cu tine, apoi cu cei din jurul tau. Doar asa poti sa mergi inainte...Bani sunt destui
Postat 28 Iulie 2022, 18:27 de excalibur
Exact cu ma așteptăm
PZD și UDE MEREU și alții nu își trag foloasele la scrutin pt ca Bolojan le face drum de centură oamenilor. Romanul meu zice că " ban la ban și paduche la paduche "
Postat 28 Iulie 2022, 17:36 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON