Ilie Bolojan răspunde, într-o postare făcută miercuri seară pe Facebook, dezbaterilor iscate în spațiul public de declarațiile făcute de lideri și candidați ai mai multor partide politice privind susținerea sa ca viitor prim-ministru al unui guvern rezultat din alegerile de la finele acestui an.
În stilul caracteristic, Bolojan nu dă un răspuns tranșant acestei propuneri, dar a lansat în schimb niște principii care ar trebui să ghideze activitatea viitorului șef de guvern, lăsând să se înțeleagă că ar fi nevoie să se întrunească mai multe condiții pentru a se putea înhăma la o asemenea responsabilitate.
În postarea intitulată „Soluții, nu salvatori”, șeful PNL Bihor arată că nu va exista un partid care să dețină majoritatea în Parlament, astfel că va fi nevoie de negocieri și de formarea unei coaliții de guvernare, în care partidul care propune premierul trebuie să aibă o poziție relevantă.
Pe de altă parte, Bolojan arată că o asemenea funcție necesită autoritate și experiență, care sunt calități acumulate, nu date de cineva, căci „nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice”.
În încheiere, liderul liberalilor bihoreni subliniază că „un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate”, sintagmă pe care a folosit-o adesea când a mai fost propus pentru funcții cheie în politica sau administrația cetrală.
Reamintim că în ultimele zile numele lui Ilie Bolojan a fost vehiculat de trei candidați la Președinția României, ca un posibil premier cu care ar putea sau chiar ar dori să colaboreze, după Elena Lasconi și Nicolae Ciucă stârnind uimire și poziția actualului premier Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru funcția supremă în stat, care a spus că „nu am nici cea mai mică problemă de a lucra cu domnul Bolojan”, „e un om căruia îi plac reformele, e un om dinamic, un om care a realizat foarte multe la Oradea”.
Iată mai jos postarea făcută de Ilie Bolojan:
SOLUȚII, NU SALVATORI
1. Niciun partid nu va avea majoritate. Foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare.
2. Coaliția ce se va forma după alegeri va propune premierul. Președintele ales va putea influența formarea coaliției.
3. Pentru a putea face propuneri, un partid trebuie să fie în coaliție și să obțină un scor relevant. Cu cât sprijinul pentru un partid este mai mare, cu atât mai mult politicile lui ar putea prevala în programul coaliției.
4. Cei vizați nu sunt puși „în vitrină” conjunctural sau „pe surse”, ci sunt desemnați prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor.
5. Noul guvern va avea un mandat dificil, corecțiile bugetare fiind inevitabile. Pentru a reuși, va fi nevoie de susținere și de miniștri cu autoritate.
6. Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern.
7. Forțele politice responsabile ar trebui să abordeze problemele reale și în campania electorală, altfel votul de protest va prevala. Iar a crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori.
8. Autoritatea și experiența nu sunt date de altcineva, iar acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec.
9. Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent.
10. Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate.
PS: Fac aceste precizări având în vedere discuțiile din această perioadă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.