URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Ianuarie 2023, 14:25

Bobotează cu mai puţini credincioşi la Biserica cu Lună şi la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trendul impus în timpul pandemiei de Covid-19 se menţine. Numărul credincioşilor care au participat vineri la slujbele de sfinţire a apelor, oficiate în Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae din centrul Oradiei, a fost mai mic decât în alți ani.

Boboteaza de primăvară

Credincioşii greco-catolici s-au adunat la Catedrala Sfântul Nicolae încă din jurul orei 10. Dacă în timpul pandemiei lăcaşul de cult a reunit la slujba de Bobotează în jur de 150 de credincioşi, acum numărul lor nu a ajuns nici la 100 de participanţi, în ciuda vremii surprinzător de calde pentru această perioadă a anului.

În loc de tradiţionalul ger al Bobotezei, temperaturile exterioare, de circa 7 grade Celsius, şi soarele puternic au anunţat mai curând o vreme de primăvară.

O explicaţie a numărului mai mic de participanţi ar putea fi şi faptul că, anul acesta, Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care oficiază în mod tradiţional slujba de sfinţire a apelor, a lipsit din Oradea. Episcopul a condus delegaţia orădeană care a luat parte la ceremonia de înmormântare a Papei Benedict al XVI-lea, care a avut loc joi la Vatican.

Slujba de sfinţire a apelor a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de părintele paroh Ovidiu Duma, care, la fel ca în fiecare an, pe lângă rezervorul cu apă sfinţită, a pregătit și o mie de sticluţe cu Agheazma Mare pe care credincioşii să le poată duce acasă.

Peste o mie de litri de Agheazmă Mare

La Biserica cu Lună, numărul orădenilor veniţi la slujbă a fost de circa 150, majoritatea pensionari, lăcaşul de cult dovedindu-se mai mult decât încăpător.

În jurul orei 12, soborul de preoţi condus de părintele paroh Teodor Cristea a ieşit în faţa bisericii pentru sfinţirea apei din butoiul de plastic şi din cele două rezervoare mari pregătite din ziua precedentă.

Urcaţi pe scăriţe metalice, preoţii au scufundat crucea şi mănunchiul de busuioc în apă. "Însuţi şi acum, Stăpâne, sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt", a rostit părintele Cristea.

Credincioşii care aşteptau nerăbdători cu flacoanele în mâini s-au bulucit să ia Agheazma Mare. „Nu înţeleg de ce stau atâta la robinet. Câte flacoane şi-au adus? Duc apă sfinţită la tot blocul?", a protestat un bărbat. La fel ca în fiecare an, preoţii au îndemnat asistenţa să nu se înghesuie, pentru că va fi apă sfinţită pentru toată lumea.

„Am sfinţit peste o mie de litri de apă. Cine doreşte poate veni să îşi ia Aghiazma Mare de la biserică toată săptămâna viitoare, până pe 14 ianuarie, când va fi Odovania Praznicului (n.r. sfârşitul sărbătorilor de iarnă)", a declarat pentru BIHOREANUL părintele Teodor Cristea.

Potrivit învăţăturii bisericeşti, apa sfinţită de Bobotează se poate bea până pe 14 ianuarie dimineaţa, pe stomacul gol, pentru sănătate şi binecuvântare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....
Ultracentral asa o fi fost, dar în cartierele mai mărginașe a fost aglomerație.
Postat 07 Ianuarie 2023, 02:21 de Simonette
Oare?
Care sa fie motivul pentru care au fost mai multi in timpul pandemiei decat acum, când a fost si un timp placut!? Sa fie perversitatea...
Postat 06 Ianuarie 2023, 17:50 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON