URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2024, 09:00

Biserica cu Lună din Oradea, în reabilitare. Lucrările vor trebui finalizate până pe 1 decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare a clădirii Bisericii cu Lună, din centrul Oradiei, demarate la începutul lunii septembrie vor trebui finalizate până pe 1 decembrie.

Se pun (noi) vitralii!

Constructorii, care au început lucrările dinspre curtea interioară a clădirii, vor reabilita tâmplăria, faţadele şi acoperişul clădirii pentru a pune capăt infiltraţiilor de apă.

"Se reabilitează clădirea în ansamblul ei, se refac ornamentele degradate şi tencuiala afectată de intemperii, iar tâmplăriile existente, care se păstrează, se curăţă şi se chituiesc. La sfârşitul lucrărilor clădirea va trebui să arate ca nouă", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul Cristian Puşcaş, care supraveghează şantierul.

Cu ocazia lucrărilor vor fi refăcute uşile de la intrarea în biserică, iar sticla din cele existente va fi înlocuită cu vitralii.

"Actualele uşi se păstrează, se curăţă, se chituiesc şi, la nevoie se completează în partea din jos, unde au fost mâncate de carii. În tâmplăria dinspre sală vor fi montate vitralii. Acestea sunt executate de către artistul Amalia Verzea care a făcut şi vitraliile din geamurile bisericii sau pe cele de la clădirea Primăriei Oradea", a spus Puşcaş.

Tencuielile, tâmplăria, acoperişul...

Lucrările de reabilitare a exteriorului lăcaşului de cult au început dinspre curtea interioară a acestuia.

"În curtea interioară a fost ridicată deja toată schela. Aici se lucrează la tencuieli, se refac jgheaburile, burlanele şi şorţurile de tablă de la geamuri şi se fac probele de culoare ale tencuielii care îşi va păstra cromatica iniţială", a declarat arhitectul orădean.

În partea din exterior constructorii îşi amenajează încă frontul de lucru.

"În momentul de faţă amenajăm schela de lemn, fără să ne prindem de structura bisericii care este clădire monument şi să o afectăm în vreun fel", a spus coordonatorul lucrărilor, Radu Tripon.

Aici, constructorii vor avea de refăcut parte din acoperişul bisericii. "Se va lucra la tinichigeria care este defectă. Aici au apărut infiltraţii de apă şi există pericolul să cadă bucăţi de faţadă de pe turn. Tot ce este defect se repară acum", a spus Tripon.

Termen, 1 Decembrie

Lucrările vor avansa destul de lent având în vedere că se vor desfăşura la o înălţime de 40 de metri într-o zonă centrală cu trafic aglomerat, inclusiv de evenimentele viitoare din cadrul Festifall anunţate pentru săptămâna viitoare.

"Termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul lunii noiembrie. Intenţia noastră este să terminăm până le 1 decembrie, dar depindem foarte mult de starea vremii", a spus reprezentantul constructorului.

Lucrările de reabilitare a Bisericii cu Lună sunt finanţate cu 1 milion de lei de către Secretariatul de Stat pentru Culte prin intermediul Primăriei Oradea.

Clădirea Bisericii cu Lună a mai fost reabilitată în urmă cu aproape 10 ani cu fonduri europene alocate prin proiectul „Punți Crișene”. Lucrările de acum sunt menite să conserve cât mai bine investițiile făcute în anul 2015.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON