URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2022, 20:31

Bine... pe hârtie: După un an de când colectează în trei fracții, orădenii tot nu sortează corect deșeurile, astfel încât să poată fi valorificate

Bine... pe hârtie: După un an de când colectează în trei fracții, orădenii tot nu sortează corect deșeurile, astfel încât să poată fi valorificate AMESTECATE. Așa arată conținutul unui utilaj RER Vest care a golit din Oradea pubelele de culoare verde, în care orădenii ar trebui să arunce doar sticle. Printre borcane și sticle de bere, oamenii au băgat numeroase pungi și PET-uri, ceea ce face imposibilă sortarea cioburilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reformat în aprilie 2021, sistemul de salubritate orădean încă are nevoie de reglaje. La un an de la introducerea fracţiei biodegradabile, datele furnizate de firmele care răspund de sistemul local de salubritate arată că, deşi orădenii au împărţit gunoaiele în trei fracţii, în realitate le-au amestecat atât de mult în pubele, încât au compromis calitatea lor, făcând deşeurile de ambalaje sau biodeşeurile imposibil de valorificat.

Plăteşti cât arunci

La marginea cartierului orădean Episcopia, un munte urât mirositor creşte zi de zi. Sunt gunoaiele pe care bihorenii le aruncă în pubelele negre (fracţia reziduală) şi care nu pot fi valorificate, ci doar abandonate.

Ca acest munte să nu sporească prea repede, dar mai ales ca Oradea să nu plătească amenzi pentru neîndeplinirea ţintelor de colectare separată, Primăria a decis, anul trecut, să introducă un sistem de colectare în trei fracţii. Din aprilie 2021, toţi orădenii trebuie să separe nu doar deşeurile de ambalaje (PET-uri, pungi, doze, hârtii, cartoane, respectiv sticle, care la rândul lor se aruncă separat), ci şi biodeşeurile, adică resturile de la bucătărie: coji de fructe şi legume, pâine, zaţ de cafea, păr şi blană etc. 

Cetăţenii sunt stimulaţi să sorteze deşeurile printr-un plan tarifar aparte: fiecare fracţie are un alt cost de colectare, cele mai ieftine fiind reciclabilele, iar cele mai scumpe deşeurile reziduale.

Una-i colectarea...

Ce au învăţat orădenii, din colectarea separată în trei fracţii, în ultimul an? Potrivit datelor operatorului de salubritate RER Vest, răspunzător doar de colectarea deşeurilor, nu şi de valorificarea lor, în aprilie 2021, din totalul gunoaielor aruncate de orădeni, 67,5% erau reziduale, 24% reciclabile şi 8% biodeşeuri. Diferenţa de 0,5% a fost reprezentată de deşeurile reciclabile adunate din oraş, dar care n-au ajuns la staţia de sortare, pentru că erau contaminate şi nu îndeplineau calităţile necesare pentru a redeveni materii prime (aşa-zise gunoaie redirecţionate). Ele au fost valorificate energetic.

Un an mai târziu, lucrurile stau puţin diferit. Datele RER Vest pentru aprilie 2022 arată că 57% din deşeurile ridicate de la orădeni au fost reziduale (aşadar, cantitatea de gunoaie din pubelele negre a scăzut cu o zecime), fracţia reciclabilă a scăzut şi ea la 19%, iar cea a biodeşeurilor a ajuns la 13%. Este, însă, mult mai mare procentul "redirecţionatelor", 11%. Specialiştii spun că cea mai mare parte a acestor deşeuri au fost sticle şi borcane pe care orădenii le-au aruncat laolaltă cu plastic ori biodeşeuri, aşa că cioburile n-au putut fi recuperate.

... alta valorificarea

Informaţiile de la colectarea deşeurilor nu sunt, însă, aceleaşi cu cele de la valorificarea lor. Motivul? O parte dintre deşeurile pe care orădenii le aruncă în sacii galbeni sau în pubele ca reciclabile nu sunt conforme pentru valorificare.

Evidenţele firmei Eco Bihor, cea care răspunde de tratarea şi valorificarea gunoaielor, pentru aceeaşi lună aprilie 2022, "puşcă" cu cele ale RER doar în privinţa biodeşeurilor, 13%, şi a celor redirecţionate, 10,3% (cu 0,7% mai puţine decât în evidenţa colectorului, deoarece ulterior a fost recuperată o parte a plasticului din acest conţinut). 

În schimb, procentul deşeurilor reziduale a crescut la 65,7% (cu 10% mai mult decât cele colectate iniţial în pubelele negre), în vreme ce doar 11% s-au dovedit a fi cu adevărat reciclabile (cu 8% mai puţin decât cele strânse). 

Pseudo-ambalaje

Altfel spus, din totalul reciclabilelor pe care RER Vest le-a colectat de la orădeni şi au ajuns în staţia de sortare, 8% nu au putut fi valorificate şi, în final, au ajuns la haldă, ca deşeuri reziduale. E vorba de gunoaiele pe care orădenii le aruncă în sacii sau pubelele galbene, deşi în realitate locul lor nu este acolo, cel mai adesea fiind resturi biodegradabile. 

Este evident că orădenii mai au destule de învăţat în privinţa colectării separate a deşeurilor. Conform normelor în vigoare, în acest an, cel puţin 45% din gunoaiele aruncate ar trebui să fie valorificate, ceea ce înseamnă că ponderea deşeurilor reziduale ar trebui să fie de cel mult 55%. Dacă, însă, orădenii vor continua să amestece fracţiile, obiectivul nu va fi atins...


Vocea străzii

După un an de când Oradea colectează deșeurile în trei fracții, separând biodeșeurile, cum vi se pare că funcționează sistemul de salubritate?

La blocul meu e dezastru, nu văd prea mulți oameni care să separe gunoiul. În teorie este frumos, în practică nu prea...

Gloria Luiza

Polițiștii locali care caută în gunoaie, să vadă dacă am aruncat cum trebuie gunoiul, sunt cireașa de pe tort. Un mare fâs.

Raluca Stănescu

Saci nu am mai primit de un an. Ar trebui să avem la capătul străzii tomberoane mari unde să ducem biodegradabilele.

Lena Oros

Cei de la salubritate ar trebui să scrie pe fiecare pubelă cu litere mari ce este interzis să arunci în ea și amenda pe care o poți primi.

Dorina Mate

Este un sistem foarte, foarte eficient și corect. Cât gunoi golești atât plătești. Noi suntem foarte mulțumiți de soluție.

Ana Dobreanu

Țarcurile ar trebui să fie închise pe bune. Noi numai așa știm, cu amenzi, cuști, forță. Problemele pornesc de la educație.

anonimă

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Smecheri
Si operatorul de salubritate ce face?? Doar transportul ,ca pretentii sunt si obligatii pentru cetateni dar gunoierii au devenit domni ca doar nu fac numai transportul gunoaielor, tot se spune ca in vest se face demult colectarea selectiva , serios si daca in vest se face orice si noi imediat copiem ca si maimuta???
Postat 26 Mai 2022, 09:38 de User anonimizat
Asteptam rezultatele financiare pentru 2021
[ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ] Profit 1 285 104 lei . Datorii 21 811 155 lei. Credite pentru masini si utilaje de sortat gunoi?? Dar nu ne lasam fara oleaca de profit pentru actionarii germani: deh, 250.000 € .. 4-5 bucati Audi Q7, made in Oradea. Florine, cu ce vii tu din Sinmartin, ai abonamentul ala cu 130 de la Otl?
Postat 25 Mai 2022, 23:58 de excalibur
sticla
Este clar ca sticlele nu pot fi aruncate in nici unul din recipientele alocate la case, iar in lipsa unor recipiente suficiente in cartiere, acestea ajung sa contamineze una din fractii sau sa o mareasca pe cea de reziduale. Ar fi bine sa populeze orasul cu mai multe recipiente mari pt colectarea sticlelor, sa distribuie saci macar de 2 ori pe an, iar primavara si vara sa puna temporar (de ex cate o saptamana) containere pt colectarea deseurilor vegetale (crengi, iarba etc), asa cum a fost pana intr-o vreme. Sunt oameni care nu au masina si ei nu vor merge cu sticlele sau crengile la centrele dedicate.
Postat 25 Mai 2022, 22:57 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON