Judecătorii Curţii de Apel Oradea şi-au prezentat, vineri, raportul de activitate, iar datele arată că magistraţii au avut mai puţine procese de dezbătut în 2023, faţă de anul precedent.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Curţii de Apel Oradea, numărul dosarelor soluţionate a fost de 4.933 în anul 2023, în scădere cu 12,95% față de anul 2022, când au fost soluționate 5.667.
Cele mai multe procese au fost în materia asigurărilor sociale (850 dosare), urmate de cele penale (832 dosare), apoi cauzele din materia contenciosului administrativ și fiscal (592 dosare) şi litigiile de muncă (272 dosare).
Tot din datele comunicate reiese că, pe parcursul anului 2023, la Curtea de Apel Oradea, instanța a înregistrat o încărcătură pe judecător de 485,8 dosare, sub media națională care a fost de 650,8 dosare/judecător, fapt ce o plasează pe locul 12 în cadrul curților de apel din țară. „S-a înregistrat o scădere a valorii acestui indicator față de anul precedent, când încărcătura pe judecător a fost de 582,3 dosare", se spune în informare.
Totodată, se precizează că în anul care a trecut şi calitatea actului de justiţie a fost bună, indicatorii de performanţă plasând instanţa orădeană în rândul celor "foarte eficiente". „Rezultatul cumulării celor 5 indicatori de eficiență aprobați prin Hotărârea nr. 1305/09.12.2014 a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au plasat Curtea de Apel Oradea în gradul de performanță «foarte eficient», durata medie de soluționare a unui dosar fiind de 2,5 luni în materie penală și de 4,3 luni în materie non penală”, arată comunicatul.
În total, în anul care a trecut, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut de soluţionat un număr total de 124.025 dosare, înregistrându-se o creştere a volumului total de activitate cu 11.850 dosare (10,56%) față de volumul înregistrat în anul 2022. Asta pentru că, în timp ce procesele de la Curtea de Apel s-au împuţinat, cele de la instanţele arondate - tribunalele şi judecătoriile din judeţele Bihor şi Satu Mare - s-au înmulţit, cea mai mare creştere fiind înregistrată la judecătorii, cu 15,08%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.