URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2024, 13:50

BIHOREANUL a fost la Pride Oradea: Sfaturi de la un activist transgender pentru tinerele care vor să devină bărbați (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patrick „Lolo” Brăila, născut(ă) în urmă cu 39 de ani Patricia, iar de un deceniu unul dintre cei mai cunoscuți activiști transgender din România, a fost guest-starul comunității LGBTQIA+ din Oradea în a patra seară a Pride by Egal Oradea, comunitate care, potrivit organizatorilor, ar număra cam 500 de membri.

Devenit bărbat în urma unor tratamente hormonale, Patrick a oferit sfaturi unor tineri orădeni dornici să se „trans-forme” și ei, după ce un fost profesor de filozofie, cunoscut activist și el, dar civic, le-a vorbit despre gândirea critică, manipulare și prejudecăți.

Din vremea când LGBTQIA+ nu exista...

Deschisă în prima zi a săptămânii cu un vernisaj de grafică și un stand up pe tema hărțuirii stradale, continuată apoi cu un concurs de tip Quiz și un concert tematic, un speech despre „Bullying și coping” și vizionări de scurt-metraje și ele cu tematică LGBTQIA+, cea de-a doua ediție a Pride Oradea, organizată de grupul Egal Oradea, a adunat joi seară în sala de conferințe a unui hotel din centrul orașului doar 7 participanți la o disertație oferită de Alin Dobai, cunoscut activist civic din mișcarea #rezist în guvernarea Dragnea, un „aliat” al acestei comunități care pledează pentru toleranță și înțelegere față de minoritățile de gen și minoritățile sexuale.

Fost profesor de filozofie reconvertit ca IT-ist, Dobai a conferențiat despre „Gândirea critică, manipulare și prejudecăți” într-un mod interesant, presărat cu proiectarea unor fotografii virale pe rețelele de socializare, dar false, precum și a unor secvențe din filme iconice, din vremea când mișcarea LGBTQIA+ era cel mult a lesbienelor și homosexualilor, cum ar fi „Twelve angry men” (12 oameni furioși – 1957, cu Henry Fonda protagonist) și „I comme Icare” (I de la Icar – 1979, cu Yves Montand în rolul principal).

Pledoarie pentru „dezbateri”

Cu toate că niciuna dintre cele două opere cinematografice nu are o tematică vizând minorități sexuale, fostul profesor de filozofie s-a ajutat de mesajele lor pentru a îndemna la dialog, la dezbateri fără prejudecăți. „12 angry men” este o poveste despre judecarea unui tânăr de culoare acuzat de uciderea tatălui său, cei 12 membri ai juriului trebuind să ajungă la o sentință - guilty or not guilty - unanimă, ceea ce 11 dintre ei vor să facă rapid, convinși de vinovăția inculpatului, în timp ce personajul jucat de Henry Fonda vrea „dezbateri” așezate privind faptele și probele, înainte de a-și face cunoscută convingerea.

Alin Dobai a proiectat și o secvență dintr-un seminar găzduit în 2019 la Amsterdam de Institutul Nexus, la care au participat și Bernard-Henri Lévy, unul dintre cei mai cunoscuți filozofi contemporani, și Alexandr Dughin, cunoscut ca „ideologul lui Putin”, pentru a pune o întrebare retorică, și anume dacă dezbaterea dintre cei doi - în care francezul a apărat valorile societăților democratice, tolerante și liberale, iar rusul a făcut apologia autocrației și a prevestit declinul Occidentului - putea avea loc la Moscova. Răspunsul a fost, evident, negativ, iar morala că numai democrația, cu toate problemele ei, permite libertatea indivizilor.

În finalul prelegerii sale, fostul profesor de filozofie le-a făcut participanților recomandări de lectură, de pildă Karl Popper (filozof austriac, considerat „campion” al raționalismului critic) ori Daniel Kahneman (psiholog și matematician israeliano-american, cunoscut pentru teoriile despre așa numita „gândire rapidă” și „gândirea lentă”).

Ce vrei să te faci când o să fii mare? Bărbat!

Audiența la evenimentul Pride Oradea by Egal de joi seară s-a dublat la 14 persoane în partea a doua a serii, al cărei cap de afiș a fost Patrick „Lolo” Brăila, cel mai faimos activist transgender din România, prezentat ca regizor de film și storyteller.

Născut cu 39 de ani în urmă ca fată și botezat Patricia, acesta a povestit, cu talent de stand-up-er sau de pastor evanghelic, despre cum a devenit bărbat. „Nu a existat un moment de declic în care să-mi dau seama că eu nu sunt Patricia”, a spus el, precizând însă că încă de la vârsta de 6 ani nu a mai vrut să poarte rochițe și de la 8 ani bijuterii.

„Pe la 8 ani, i-am spus bunicii mele (n.r. - o bunică la fel ca toate „de pe vremuri”, adică tradiționalistă), când m-a întrebat ce vreau să mă fac când o să fiu mare, că vreau să mă fac bărbat. A spus să termin cu prostiile”, s-a confesat activistul trans. Prima oară s-a declarat Patrick și nu Patricia în adolescență, când se dădea pe mIRC, „un program de chat antic”, prin intermediul căruia și-a fixat primul date cu o fată de care se îndrăgostise. În urma unui randevu, s-a trezit „într-o situație de inferioritate și mi-am dat seama că sunt cam singur pe lume. Atunci am văzut în față două căi: ori îmi termin viața aici, pentru că totul era foarte dureros, ori fac totul pentru mine, ca să reușesc, pe cont propriu”.

De la disforia de gen la euforia de gen

Patrick a povestit cum, mutându-se din orășelul său de provincie în Capitală pentru a urma o facultate ca să devină regizor, așa cum voia, a început să aibă prieteni cărora a îndrăznit să le mărturisească faptul că nu se simțea fată, ci bărbat, începând și primele acțiuni pentru a se trans-forma ca atare.

El a relatat cum a ajuns la psihologi, apoi la psihiatri, la ginecologi, la endocrinologi, cum a luat decizia să înceapă un tratament hormonal cu testosteron pentru a i se îngroșa vocea și a-i crește păr pe față și pe picioare, așa încât „la 28 de ani, când am luat prima injecție cu testosteron, am simțit că m-am născut, a fost ca și cum aș fi scăpat dintr-o cușcă și am trecut de la disforie de gen (n.r. – „disconfortul produs de identificarea unei persoane cu un gen diferit de cel de la naștere) la euforia de gen. Îmi venea să urc pe Teatrul Național și să strig că sunt trans!”.

După ce a aprofundat felul în care și-a trăit „tranziția” de la femeie la bărbat, Patrick a ajuns la concluzia că „sunt într-un loc mai bun decât îmi imaginam vreodată”, iar asta deși încă nu și-a făcut o operație de schimbare de sex pentru ca și autoritățile să-i schimbe documentele de identitate. Așadar, încă stârnește nedumeriri când, de pildă, actele îi sunt verificate la frontieră, de polițiști în trafic ori de medicii ginecologi, când ajunge la diverse controale „cu fața asta”, de bărbos.

Nu doar trans

Patrick, care la cererea unui participant avea să admită că este remunerat de Asociația Accept pentru activismul trans, a mărturisit că este mai fericit decât oricând, căci se consideră nu doar bărbat trans, ci și „bisexual fost pansexual, heteroromantic și poliamoros, iar în ultimii ani mi-am asumat și identitatea de queer” (un termen umbrelă ce include nu doar LGBT, ci și persoane intersexuale și heterosexuale cu practici sexuale considerate non-normative, precum sadomasochismul, fetișismul etc), iar asta fiindcă, pur și simplu, queer înseamnă „antisistem”. Ba, mai mult, el a șocat afirmând că mai nou se simte „și o parte non-binar”, asta fiindcă „nu vreau să renunța la fosta mea parte feminină, vreau s-o onorez”.

În final, activistul trans a răspuns unor întrebări din public, cea mai directă fiind din partea unei persoane care s-a născut la rându-i fată și, pentru a deveni bărbat, face tratament hormonal și se pregătește de o operație pentru schimbarea sexului, antamată la un medic din București. „Doctorul mi-a spus să întrerup tratamentul hormonal cu trei săptămâni înainte de operație. Aș putea să-l întrerup mai târziu?”, a întrebat tânăra/tânărul orădean/că, dând impresia că ar dori să ia testosteron cât mai mult în drumul său spre bărbăție, dar primind recomandarea să colaboreze cu medicul.

După încheierea „seminarului”, o parte din participanți au socializat pe terasa hotelului, fără niciun pahar pe mese, anticipând despre cum vor fi următoarele manifestări ale Pride Oradea by Egal, căci vineri este programat un atelier despre „Intersecționalitatea și criza climatică”, sâmbătă un „eveniment sportiv” în Parcul Libertății, iar duminică, în ultima zi, o conferință pe tema „Sens pozitiv - HIV astăzi”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Nu
Este alegerea fiecaruia (o alegere proasta), dar mutilarea corpului propriu cu scopul de a da curs anumitor ganduri trecatoare de a fii in control asupra propriei vieți, este o blasfemie. Acest tip de procedura ar trebuii sa fie ilegal. Va bateti joc de propriul corp.
Postat 13 Iulie 2024, 14:03 de IonutV
Pentru tinerele care vor să “devină” bărbați:
Pot să-și facă bombardamente cu testosteron prin care să li se îngroașe vocea și să le crească părul corporal. Pot să-și taie sânii și să-și implanteze un penis artificial (bineînțeles nefuncțional din punct de vedere reproductiv). Cu un lobby constant și cu activism pot lupta și eventual obține (ne democratic!) “drepturi” de genul ca toată lumea să fie obligată să li se adreseze cu pronumele personal masculin. Ca și orice muritor, și ele (pardon, “ei”) vor muri după o lungă bătrânețe și vor fi îngropați. Eventual peste mii de ani, arheologii le vor descoperi oasele și a aceștia vor putea constata din acele oase un singur lucru. Singurul lucru pe care le neagă acum: au fost femei.
Postat 12 Iulie 2024, 20:22 de Rogerius
Lumea extremelor
Extremisti sexuali, extremisti religiosi, extremisti iredentisti, separatisti, revizionisti, extremisti de stanga anarhisti, vandali, rasisiti de toate rasele, corupti, infractori de toate spetele, etc. Toti vor sa-si impuna extremele. E o lupta continua pe Pamant. Cei normali trebuie sa raman lucizi, echilibrati si vigilenti. Paza buna pazeste primejdia rea, nu zeii religiilor. Acesti zei nu exista. "Zeii" religiilor "pazesc" doar buzunarele si conturile sarlatanilor misticii profitori. Atentie mare!
Postat 12 Iulie 2024, 19:01 de TheSolarConnection
Un pro-fund...
...sentiment de simpatie razbate din acest articol al Bihoreanului. Un exemplu de (casa de) toleranta acest ziar. Si-ar manifesta masculinitatea, dar si-ar "onora" si feminitatea, asa ca a ales calea de mijloc. Se f..(ace sex) singur... Pe cand un articol despre evenimente live de la sectia Psihiatrie III - cronici, sa empatizam si cu Napoleon sau Stefan cel Mare?
Postat 12 Iulie 2024, 18:34 de Musti
Confirm și eu evidența...
..că Bihoreanul a ajuns sub nivelul mării și că se aliniază aparatului / presei de stat cu articole care nu fac decât să avanseze politica globalisto / satanistă. Sunt mulți homosexuali dar și foarte mulți pedofili / dezaxați în sistemele de conducere / de forță ale lumii și ei pedalează pe aceste teme pentru a crea o lume "normală" pentru ei, bineînțeles călcând în picioare normalitatea naturală. Ei profită de acest haos intelectual și scopul lor este să-și justifice cumva destrăbălarea / păcatul din moment ce "tot mai multă" lume îl "practică". Bătălia se va da pe clasele de grădiniță și de 1-4 pentru că dacă acolo ai inoculat idei copiilor acelea se vor cuibări în mintea lor și pot da "roade". Antidotul = legi care să blocheze aberațiile naturale + programă școlară cu 0 conținut LGBT + educație sănătoasă de la părinți + supra-supravegherea copiilor să nu aibă acces la conținut video / audio contaminat + activism civic. Să fim foarte vigilenți și să taxăm orice extremism din acesta sexual, pentru că este un extremism și ar fi bine să folosim acest termen în continuare. Nu suntem homofobi, n-avem treabă cu ei, dar nu putem accepta ca să ni se impună ideologia lor catastrofală!
Postat 12 Iulie 2024, 17:27 de georgemarian
le face ziarul reclama ca e comunitate de 500 de oameni
dar sunt 4 in sala, plus un reporter si un fotograf. Asa, va rog sa veniti si cand tine fiica-mea de 3 ani cu 3 prietene ale ei de la gradi o intalnire despre cai unicorn cu aripi si sa faceti reclama la ziar!
Postat 12 Iulie 2024, 16:53 de unu
cum gandeste aceasta categorie de oameni?
prost, gandeste prost, nu iti trebuie diploma sa iti dai seama. Asta e stire de bihorel nu de bihoreanul, jenant.
Postat 12 Iulie 2024, 16:50 de unu
Astia au scapat de la nebuni...
Va rog sa-i duceti inapoi si stati cu ochii pe ei sa isi ia pilulele.
Postat 12 Iulie 2024, 16:20 de cristianteofil
Sfaturi de la un fătălău cu țâțe ...
... către femeile care învață, din mers, să țină piept recrutărilor din viitorul extrem de apropiat. Era chiar culmea să lipsească Bihoreanul de la un asemenea eveniment.
Postat 12 Iulie 2024, 16:03 de KP
Asta da presa de calitate! :D
Un articol "educativ" si "util", din care putem "invata" cu totii multe pt ca evident, in Oradea si Romania si in lumea in care traim nu sunt alte teme cu adevarat reale si importante de studiat si dezbatut. Textul e defapt unul standard, desprins evident din noua-retorica ce ne e bagata pe gat, la nivel global putem zice, cum ca: "nu e o deviatie nefireasca ci e un fapt (cauzat) stiintific" sau "nu exista perechi de cromozomi ci important e ce te simti tu ca esti" sau "vino sub umbrela noastra unde avem o litera (sau semn matematic) pt fiecare deviatie si anormalitate, pt ca tu - un mic si delicat fulg de nea - sa nu te simti singur". Anyway, exista MULTE alte rahaturi dinastea de marketing is PR jegos care ,in numele unei tolerante si a unei iubiri a semenului intrepretate intr-un sens total pervertit fata de cel original, ne sunt bagate mai mult sau mai putin pe gat. Inchei prin a LAUDA Ebihoreanul si mai ales pe Adrian Chis pt efortul gazetar depus in realizarea acestui articol care, fara doar si poate va ridica nivelul presei locale si ne va eleva in sfarsit si pe noi, simplii cititori ai Ebihoreanului. Acuma imi cer scuze, trebuie sa inchie aceasta postare pt ca ma grabesc sa vomit la baie si nu doresc sa imi murdaresc ecranul.
Postat 12 Iulie 2024, 16:02 de Szaby_Oradea
In mod normal
in mod normal asemenea evenimente nu ar trebui facute publice si nu ar trebui sa fie facuta publicitate in media! asemenea boli trebuie tratate adegvat si nu lasate sa zbenguie prin urbe! Nu sunt motiv de mandrie si lauda oamenii cu probleme la "mansarda" ca sa le expui mizeria public.
Postat 12 Iulie 2024, 15:54 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON