URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2024, 18:02

Bebeluș ucrainean, vândut unei familii din România. Patru femei au fost trimise în judecată

Bebeluș ucrainean, vândut unei familii din România. Patru femei au fost trimise în judecată (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ; sursa: Inquam Photos/George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru femei din Republica Moldova au fost trimise în judecată, după ce procurorii de la Chișinău au depistat că au încercat să vândă un copil ucrainean născut la Chișinău unei familii din România, după cum a anunțat sâmbătă Procuratura Generală din țara vecină, scrie hotnews.ro.

Potrivit anchetatorilor de la Chișinău, faptele s-au întâmplat în decembrie 2022, când ucraineanca însărcinată a fost invitată în capitala Republicii Moldova, pentru a naște în siguranță. Viitoarea mamă, atunci în vârstă de 38 de ani și care acasă avea mai mulți copii, a fost găsită de o femeie din Ucraina împreună cu președinta fundației din Moldova, care avea și rol de organizator al acestei rețele infracționale.

Ajunsă în Moldova, ucraineanca a fost cazată la un hotel, iar în a doua decadă a lunii decembrie, a născut. În tot acest timp, a fost supusă unei presiuni psihologice, ca să refuze să își crească bebelușul.

„Mai exact, potrivit declaraţiilor din dosar, acestea aplicau în privinţa victimei presiune psihologică, în sensul în care dacă nu ar fi acceptat darea spre «adopţie» a copilei pentru cuplul român (în schimbul unei sume de bani şi a unor bunuri), ar fi urmat să fie lipsită de drepturile părinteşti asupra copilei, în Ucraina. Motivul invocat de aceştia era că aceasta ar avea prea puţine resurse financiare pentru întreţinerea tuturor copiilor”, se arată în comunicatul procurorilor din Chișinău, citat de news.ro.

Directoarea maternității unde ucraineanca a născut a fost și ea complice în această poveste tulburătoare. Potrivit anchetatorilor, profitând că proaspăta mămică nu cunoaște limba română, au determinat-o să semneze o declarație privind stabilirea paternității în care tatăl nou-născutului era notat un cetățean român. „Ca rezultat, în certificatul de naştere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească Moldova împreună”, au mai transmis procurorii.

Falsul s-a făcut și cu ajutorul unei notare, căreia președinta fundației i-ar fi promis beneficii. Oamenii legii din Moldova au intervenit pe fir, însă, și au împiedicat scoaterea bebelușului din țară.

Acum, cele patru femei au fost trimise în judecată, pentru infracţiunea de trafic de copii și riscă închisoare de la 15 la 20 de ani. 

În același timp, cei doi cumpărători vor fi investigați în România, în urma unei sesizări a autorităților moldovene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON