URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2024, 13:36

Băuturile energizante, interzise minorilor. Ce amenzi riscă magazinele care încalcă legea

Băuturile energizante, interzise minorilor. Ce amenzi riscă magazinele care încalcă legea Imagine cu caracter ilustrativ. (Foto: Pexels.com, credit: Chuy Ugalde)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege ce le interzice minorilor accesul la băuturile energizante. Legea prevede totodată interzicerea comericalizării acestor băuturi în incinta instituţiilor de învăţământ şi sancţionarea, cu amenzi de până la 30.000 de lei, a celor care le vând energizante minorilor.

Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 238 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 12 abţineri.

„Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate", prevede proiectul, după cum notează site-ul Stirileprotv.ro.

Este vorba despre băuturile energizante care conţin o varietate de combinaţii de carbohidraţi, vitamine, minerale şi două sau mai multe substanţe stimulatoare, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana şi glucuronolactonă.

„Prezenta lege are drept scop protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante sau a derivatelor acestora către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante şi derivate ale acestora asupra sănătăţii", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit Hotnews.ro.

Prin legea adoptată se interzice comercializarea şi publicitatea băuturilor energizante în spitale și școli, precum și în proximitatea unităților de învățământ.

„Se interzice comercializarea și publicitatea, inclusiv în mediul online a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum și din proximitatatea unităților de învățământ preuniversitare pe strada de acces al elevilor în aceste unități (pe o rază de 1.000 metri).”

Legea stabileşte şi că operatorii economici care încalcă aceste prevederi pot fi amendaţi cu sume de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În plus, în cazul repetării contravenţiilor, se poate dispune suspendarea activităţii localului public pentru o perioadă între 10 şi 30 de zile.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va realiza de personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, mai arată proiectul, potrivit sursei citate.

Proiectul urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON