URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2024, 10:04

Banii înapoi! Un fost edil și 14 angajați ai unei primării din Bihor, inculpați pentru o fraudă de 1,4 milioane lei

Banii înapoi! Un fost edil și 14 angajați ai unei primării din Bihor, inculpați pentru o fraudă de 1,4 milioane lei ÎNCHISĂ DE DNA. Pe 10 noiembrie 2022, procurorii DNA descindeau la Primăria Câmpani, unde au făcut o percheziție mai bine de 12 ore, motiv pentru care primăriţa Valentina Ţoţa a fost nevoită să închidă instituţia şi să anunţe că „activitatea cu publicul a fost suspendată”
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Costume de fiţe, flori, detergenţi, balsamuri pentru haine, soluţii pentru spălat vase, şerveţele umede, săpunuri... Sunt doar o parte dintre cumpărăturile făcute de angajaţii Primăriei Câmpani şi decontate din banii instituției.

Povestea risipei bugetare de peste 1,4 milioane lei, devenită subiect de anchetă penală pentru procurorii DNA Oradea, se apropie de final. Zilele trecute, după patru ani de cercetări, primii făptaşi au fost trimişi în faţa Tribunalului Bihor cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei: contabila Jenica Coroiu şi soţul ei, Cristinel, angajat pe un post de muncitor necalificat, care au admis că şi-au umflat ani la rândul veniturile cu deconturi fictive...

Şmecherii cu deplasări

Cercetările procurorilor DNA Oradea au pornit în urma unui control făcut la Primăria Câmpani de auditorii Camerei de Conturi Bihor, înaintea alegerilor locale din 2020, aceștia constatând că, din ianuarie 2016 până în august 2019, edilul şi cei 21 de angajaţi şi-au tras venituri de nababi, umflându-şi buzunarele, în medie, cu aproape 64.000 de lei fiecare.

O parte din prejudiciul total însumat la 1,4 milioane lei, și anume 300.000 lei, a fost virată pe cardurile de salarii ale primarului şi subalternilor cu justificarea că plătiseră din buzunarele personale deplasări în interes de serviciu. Restul de 1,1 milioane lei au fost încasați sub forma unor deconturi. Edilul Raul Florin Bocşe şi angajaţii din Primărie ar fi plătit furnituri de birou, materiale pentru curăţenie, au achitat servicii de apă, canalizare și salubritate, carburanţi şi lubrifianţi auto, servicii poștale, de telecomunicații, consumabile, reparaţii, obiecte de inventar și „alte cheltuieli cu bunuri şi servicii“.

Ţoale, jerbe, detergenţi

Atât doar că auditorii Curții de Conturi nu au găsit niciun document care să ateste sau să justifice achiziţia de bunuri, servicii ori lucrări. De asemenea, nu au găsit nicio fişă în care să fie consemnat faptul că bunurile pentru care ar fi plătit slujbaşii Primăriei ar fi existat în realitate.

În schimb, între documentele contabile s-au găsit facturi de 139.818 lei, pentru decontarea unor articole de confecţii pentru bărbaţi şi pentru femei, cumpărate de la unul dintre cele mai  scumpe magazine de profil din Oradea, bonuri pentru 102 coroane, 6 jerbe, 115 buchete de flori şi 79 de ghivece care ar fi fost achiziționate cu ocazia unor evenimente, precum și facturi pentru sute de cutii de detergenţi, balsamuri și săpunuri, în valoare de peste 50.000 lei.

Primărie în audieri

Fostul edil şi angajaţii Primăriei au început să returneze prejudiciul încă din timpul controlului, dar cu toate acestea în februarie 2020 Camera de Conturi a sesizat Parchetul Beiuş, care în toamna aceluiași an a declinat cazul la DNA Oradea. Prin urmare, procurorii anticorupție au început urmărirea penală pentru suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals.

Ulterior, Primăria, în fruntea căreia în toamna lui 2020 a fost ales actualul edil, Valentina Țoța, a fost notificată în mai multe rânduri să predea actele care au stat la baza transferurilor de bani pe cardurile salariaţilor în perioada 2016 -2019, registrul de casă, ordinele de deplasare, delegaţiile și bonurile de combustibil.

Doi ani mai târziu, în noiembrie 2022, Primăria a fost închisă pentru percheziţii, iar toamna trecută, a rămas, vreme de două zile, fără o mare parte din personal, după ce procurorii i-au citat la audieri pe toţi angajații care au lucrat în instituție în timpul mandatului fostului edil, Florin Bocşe. Toţi au declarat acelaşi lucru: banii încasaţi au reprezentat, de fapt, premii acordate de Paști și de Crăciun ori rambursarea unor cheltuieli de deplasare făcute în interes de serviciu, negând la unison că ar fi cumpărat bunuri sau servicii în interesul primăriei.

Fraudă în grup

În total, afirmă surse din anchetă, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva a 15 persoane, dintre care trei sunt consideraţi coautori, iar 12 complici. Între ei se numără fostul primar Florin Bocşe, acum angajat la o carieră de calcar, fostul viceprimar Călin Rugină, medic veterinar, fosta secretară a comunei, Voichiţa Bogdan, care între timp a demisionat, contabila Jenica Coroiu, soţul acesteia, Cristinel Coroiu, muncitor necalificat, doi funcţionari de la Biroul taxe şi impozite (Eugenia Paşca şi Tamara Birouaş, cea din urmă acum pensionară), o angajată de la Registrul agricol, Violeta Buz, și o alta de la Biroul de Stare Civilă, Mihaela Lucuţa.

Dintre toţi, procurorii DNA au trimis deocamdată în faţa instanţei de judecată doar două persoane, pe soţii Coroiu, care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, femeia în calitate de coautor la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată comisă de fostul primar, iar soţul ei de complice.

Muncesc fără salarii

Potrivit documentelor transmise de Biroul de presă al DNA la solicitarea BIHOREANULUI, Jenicăi Coroiu i se impută un prejudiciu de 411.1378 lei, provocat prin 269 de acte materiale, adică viramentele bancare şi dispoziţiile de plată în folosul ei, al edililor şi al colegilor, sumă din care a returnat deja 262.410 lei, lăsându-şi lună de lună salariul pentru acoperirea lui.

Procurorii i-au stabilit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, suspendată sub supraveghere pe 4 ani, interdicţia de a exercita profesia de contabil într-o instituţie publică timp de 3 ani şi 100 zile de muncă în folosul Primăriei Lunca sau al Primăriei Nucet.

Soţul ei e acuzat că a fost beneficiar al fraudei, încasând necuvenit 374.257 lei, inclusiv prin decontarea unor deplasări în interes de serviciu deşi „nu avea atribuţii care să susţină deplasările şi să justifice încasarea de sume în plus faţă de salariu”. Din paguba totală, Cristinel Coroiu a returnat 302.824 lei, depunându-şi și el salariile în contul pagubei, la fel ca soţia.

Potrivit acordului de recunoaștere, bărbatul a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, pedeapsă suspendată pe 3 ani, plus interdicţia de a ocupa o funcţie publică pe perioada pedepsei şi 100 zile de muncă în folosul Primăriei Lunca sau Nucet.

Cu regrete

Pedepsele blânde au fost justificate de anchetatori prin faptul că soţii Coroiu „au avut o atitudine de regret” faţă de faptele comise şi „au făcut eforturi să recupereze întreg prejudiciul”. De altfel, din documentele transmise de DNA Oradea reiese că majoritatea suspecţilor şi inculpaţilor au plătit din pagubă, în prezent din cei 1,4 milioane lei mai fiind de recuperat 602.141 lei.

Cine urmează la judecată? Deocamdată nu e clar. Procurorii refuză să dezvăluie dacă vreunul din cei 13 făptaşi rămaşi în anchetă a mai semnat un acord de recunoaştere ori dacă vor sfârşi, cu toţii, trimişi în judecată pentru că au tocat banii comunităţii în interesul lor...


ACEEAŞI PRIMĂRIE, ALT DOSAR
Mişmaşuri cu terenuri

Fostul edil liberal al comunei Câmpani, Raul Florin Bocşe, este în atenţia procurorilor DNA pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie şi într-o altă anchetă, care vizează înstrăinarea frauduloasă a unor terenuri din proprietatea comunei aflate în zone montane cu potenţial turistic, Vârtop şi Padiş.

De altfel, în timpul percheziţiilor desfăşurate în noiembrie 2022 la Primăria Câmpani, anchetatorii au ridicat documentele semnate de Bocșe în toate cele trei mandate pe care le-a avut, din 2008 până în 2020.

În această cauză, procurorii DNA nu au făcut publice informaţii despre numărul suspecţilor, dar sursele BIHOREANULUI susţin că în dosar ar fi cercetaţi şi alţi edili din zonă, precum şi oameni de afaceri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON