URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 04 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2024, 18:00

Donație la Biblioteca Universității din Oradea: Colecțiile unor ziare ale românilor din Canada pot fi răsfoite de curioși

Donație la Biblioteca Universității din Oradea: Colecțiile unor ziare ale românilor din Canada pot fi răsfoite de curioși (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Universității din Oradea a anunțat că a primit, ca donație, colecția celei mai longevive publicații a românilor din exil, „Cuvântul românesc”, care a apărut lunar în Canada, între anii 1976 și 2005, dar și alte periodice din aceeași țară.

Colecțiile pot fi studiate de cercetătorii interesați de acest subiect.

„Biblioteca Universității din Oradea este singura bibliotecă din România care se poate mândri că poate pune la dispoziția cititorilor și cercetătorilor aproape toate periodicele românești apărute de-a lungul timpului în Canada. Pentru a provoca interesul cititorilor noștri și pentru a veni în întâmpinarea eventualelor demersuri făcute de cercetători, Biblioteca Universității din Oradea își propune să organizeze, cât mai curând, o expoziție de prezentare a fondului ce cuprinde aceste ziare”, a declarat dr. Anarela Chiș, bibliotecar al instituției academice orădene, potrivit unui comunicat transmis vineri de UO.

„Cuvântul românesc” a început să intre în patrimoniul bibliotecii universitare din Oradea începând din anul 2021, grație unei donații făcute de Marian Costache, poet, scriitor și jurnalist care locuiește în Montreal, Canada. Același donator a completat acum donația atât cu ziarul deja menționat, cât și cu publicațiile bilunare canadiene „Accente – Montreal”, „Observatorul”, „Zig-Zag româno-canadian” și „Pagini Românești”, apărute între anii 2021 și 2023.

Potrivit UO, colecția „Cuvântului românesc” pentru anii 1976-2005 este aproape completă.

„Chiar dacă despre o parte a acestor publicații canadiene s-au scris articole științifice, care au avut ca temă Presa românească din diaspora, exil și comunitățile românești, prezentate și publicate în cadrul «Congresului Internațional de Istorie a Presei», din anul 2022 de la Novisad, Serbia, mai sunt multe de aflat”, a adăugat Chiș, ca un îndemn pentru cercetători să le răsfoiască.

Publicația lunară „Cuvântul românesc” a fost apreciată de istorici și jurnaliști pentru că, prin comparație cu alte ziare apărute în afara granițelor, care au oscilat între opoziție și neutralitate ori au fost, pe față, „oficine” ale Securității, s-a situat constant împotriva regimurilor comuniste de la București și de la Moscova. Jurnalistul și profesorul Ilie Rad spunea despre succesul acestui ziar că a fost datorat de faptul că nu a aparținut „unui singur proprietar sau nici măcar unei grupări politice”, ci „aparține întregului exil, este scris de români din toate generațiile exilului, din toate ariile geografice în care este răspândită diaspora românească, fără niciun fel de discriminare socială, etnică sau religioasă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON