URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2023, 10:15

Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor!

Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor! sursa foto: Master Adventure, credit: Ovidiu A. Bujor
Aventuri „verzi”: Începe sezonul ieșirilor în natură. Vezi ce oportunități sunt în Bihor! sursa foto: Master Adventure
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aer proaspăt, privelişti de neuitat şi... senzaţii tari. Debutează un nou sezon în care zonele pitoreşti din Bihor pot fi explorate în voie. 

Pentru amatorii de experienţe inedite, ghizii locali organizează la cerere ture pe apă, prin peşteri, pe stânci sau pe două roţi, care dezvăluie frumuseţi naturale deosebite, multe învăluite în poveşti fascinante...

Vâsliţi! 

Sezonul de rafting 2023 a fost deschis oficial în Bihor sâmbăta trecută cu un eveniment special, ce a inclus o tură din Şuncuiuş până în Vadu Crişului, organizată de Master Adventure şi urmată de o petrecere cu muzică live şi foc de tabără. 

Remus DanLa rafting, aventurierii vâslesc în bărci gonflabile, echipaţi cu veste de salvare, căşti de protecţie şi, dacă e cazul, costume de neopren, pe ape montane, preferabil învolburate. Primăvara e un anotimp ideal pentru asta. "Acum e cel mai propice, fiindcă nivelul apei este mare. Vara mai degrabă se fac ieşiri cu caiacele de câte o persoană", explică Remus Dan (foto), unul dintre ghizi.

Cei care vor să încerce raftingul o pot face cu ghizii acreditaţi de la Master Adventure, care se asigură nu doar că temerarii au parte de adrenalină, ci şi că se bucură de oferta naturală a zonei în stil inedit. De pildă, tura include o oprire cu scaldă la baza cascadei din Vadu Crişului. Întreaga aventură, cu asigurarea ghidajului şi a echipamentelor, costă 120 lei/persoană. 

Drumeţii cu localnici

Aceiaşi ghizi organizează o serie de alte activităţi, precum drumeţiile şi via ferrata, mai cu seamă pe traseele din Vadu Crişului şi Şuncuiuş. De pildă, se poate porni în drumeţii cu dificultate mică spre medie, ce includ peşteri mai puţin cunoscute din Defileul Crişului Repede.

"Nu sunt peşteri mari, dar sunt frumoase şi au poveşti. Avem Peştera Fugarilor, numită aşa fiindcă pe vremuri acolo se ascundeau fugarii, căci are două intrări, dintre care una se putea astupa. Mai sunt şi peşterile Devenţului, unde bunicii îşi ţineau revelioanele", povesteşte Remus. De altfel, toţi ghizii sunt localnici din Vadu Crişului, aşadar au poveşti autentice. "Suntem cei mai vădani din câţi aţi cunoscut", zice Remus. O astfel de drumeţie costă 100 lei, iar numărul minim de participanţi este patru.

Sus pe stâncă

Atât în Vadu Crişului, cât şi în Şuncuiuş (foto) se poate încerca şi via ferrata: parcurgerea unor trasee pe stânci, echipate cu cabluri de susţinere şi, pe alocuri, cu scări metalice. În zonele menţionate au fost amenajate atât trasee mai uşoare (Peretele Zânelor, Montana), cât şi mai solicitante (Casa Zmeului, Podu’ Indian), iar o răsplată pe care o primesc cei curajoşi este tocmai priveliştea din vârful stâncilor asupra defileului. 

Șuncuiuș

Cu doi ani în urmă a fost deschis un traseu de via ferrata şi în comuna Roşia, numit Cheile Cuţilor, cu un spectaculos pod indian între două stânci.

Cei care poftesc o astfel de aventură pot apela la ghizii bihoreni pentru a le asigura echipamente şi pentru a-i ghida pe traseu. Atât Master Adventure, cât şi Aventura Trekking taxează o astfel de activitate cu 100 lei/persoană. 

Explorare în galerii 

Echipa Aventura Trekking organizează şi sesiuni de vizitare a unor peşteri spectaculoase din Bihor, bogate în coloane, stalactite, stalagmite sau draperii. Pe listă se află, printre altele, Peştera Vântului din Şuncuiuş, cea mai lungă din România, Peştera Ciur Ponor din Roşia, descrisă drept "anume făcută pentru aventură", căci are şi o cascadă subterană, precum şi Peştera Osoi din Vârciorog, plină cu stalagmite. O astfel de tură ghidată costă circa 200 lei / persoană. 

O parte dintre atracţiile naturale ale Bihorului pot fi explorate şi pe două roţi. Bihoreanul Dan Ghiţă a iniţiat platforma Biciclez.ro, prin intermediul căreia organizează, tot la cerere, ture speciale - de o zi sau chiar excursii de weekend - ce includ vizite în zone pitoreşti, nu doar din judeţul nostru, preţurile fiind diferite, în funcţie de servicii şi de destinaţie. 

În anii trecuţi, pentru cei care preferă relaxarea şi gusturile bihoreneşti autentice, Aventura Trekking a organizat şi aşa numitele "brunch-uri tradiţionale", cu vizite mai ales în zona Bratca, încununate cu mese copioase pregătite de localnici. Astfel de ieşiri vor fi reluate şi în acest sezon de Aventura Trekking, la cererea unor grupuri. Fiindcă, nu-i aşa, aventurile-s tentante, dar nici ospeţele nu-s de lepădat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON