URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iulie 2024, 17:14

Au venit romii-n Cetate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.

Este prima manifestare de amploare în fortăreaţă a acestei importante minorităţi din Bihor. Dacă avem evenimente care se adresează tuturor orădenilor, avem şi manifestări de nişă, cu caracter etnic, dar până acum doar maghiarii, slovacii şi evreii au avut parte de ele.

E normal să dăm posibilitatea romilor de a-şi arăta tradiţiile, de a încerca să iasă din segregarea care le e impusă de sute de ani.

Atunci când zeci de mii de romi au părăsit România, o parte cu metehnele lor, autorităţile au crezut că au „rezolvat” problemele acestei minorităţi. Am plătit scump această idee, pentru că dacă se întâmplă vreo nenorocire comisă de ei în afară, nimeni nu va zice că e vina romilor, ci a românilor. Ceea ce e foarte adevărat, pentru că ei în primul rând sunt cetăţeni români.

Deja sunt voci care consideră că e un sacrilegiu ca în preajma statuii lui Ladislau să se desfăşoare astfel de evenimente. Ca să fac o glumă: câtă vreme statuia rămâne la locul ei, netopită, nu văd care e problema.

Ar fi o mare greşeală să refuzăm romilor, care sunt a treia minoritate din oraş, să benchetuiască în Cetate şi oriunde în Oradea. Dacă nu o facem dintr-un sentiment de solidaritate umană, pentru că şi ei sunt copiii acestui oraş, măcar dintr-un calcul pe termen lung. La cum merg lucrurile, peste o jumătate de secol ei vor fi majoritari şi nici nouă nu ne-ar conveni să fim discriminaţi.

În ce priveşte veşnica problemă a manelelor, noi ca români, cum stăm veşnici cu ochii lipiţi la TV pe Arte şi Mezzo, trebuie să recunoaştem că avem momente, mai ales la nunţi, unde cel mai mult dansăm pe melodiilor marilor manelişti.

Sunt curios dacă Florin Salam va avea curajul ca, în deschiderea recitalului său, să-l cheme la rampă pe solistul vocal de la Coldplay, în ciuda riscului de a fi huiduit pe motiv că lumea a venit să asculte manele şi nu rahaturi de muzică rock.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
maneloteca Oradea
Paine si circ sa fie! totusi, se putea tine festivalul asta undeva pe camp, sa-si poata parca participantii caii si carutele.. (PS: atentie la buzunare)
Postat 15 Iulie 2024, 08:14 de oradeanbihor
Comentariu
Mi-a fost sters un comentariu!!
Postat 14 Iulie 2024, 20:05 de AnaConda
Daca salamul si briza sunt traditii tiganesti, e grav!
Traditiile tiganesti sunt ceva de urmarit, dar sa fii traditii. Muzica lor nu e cantata de analfabo$$ii asta numiti in articol. Aia vechi aveau vocatie si talent, astia 2 sunt norocosi ca sunt tigani ca altfel nu aveau nici jici un succes vreodata. Tiganii vechi, autentici, erau muncitori, castalii, aurari, etc si erau bine vazuti si apreciati. Nu erau muncitori in fabrici dar nici nu cerseau sau talhareau. Fata de aia si de descendentii lor am maxim respect. Azi le vezi cu fuste largi, palarii cu boruri, isi zic ei nume din trecut dar nu au nimic in comun cu aia. Corect, coviltiru e vw transporter azi, dar ce se cara in spate azi in general era al altcuiva pana nu demult. Iar intr-un loc cu destinatie culturala sa permiti unor zabalosi sa isi manifeste ceea ce ei cred ca e talent e de noaptea mintii. Si am citit ca nu stiu ce mari cantaciosi l-au lautat pe parizer, asta nu inseamna nimic. Decat poate o mila mediatizata pentru a "reduce discriminarea". Din pacata ei sunt favorizati si prostii persecutati. O fi dat parizer si vanticel ala factura pe servicii, declaratii pe profit? Aia ce urla ca sunt discriminați au taxele si impozitele la zi? In tara si/sau in afara ei? Gardienii publici ii amendeaza cand sparg seminte sau arunca gunoaie sau amesteca gunoaiele in țarcuri? NU! Pai atunci le mai dam inca si mai multe drepturi, gen sa se rahateasca melodios in unul din locurile de cultura ale orasului? UE a inteles cine sunt astia (nu le zicem tigani, ca aia demni de numele asta sunt si oameni demni de respect), nu mai tine cu "pfoaa, ai zis tigan!!!", tigan e un renume nu e ceva peiorativ. E blasfemie ca astia de au sarbatori sa isi spuna tigani!
Postat 14 Iulie 2024, 06:53 de poiu
sacrilegiu in cetatea sfanta
bine punctat Dle Chirila!piata unirii zic eu era locul de oferit.cum au cantat soprane,si altii(nu ai stiu pe nici unii ,dar am fost atentionat ca sunt membri marcanti),era loc si ptr "regii" altor etnii decat romani.deci in cetate ei vor avea doar un motiv de a se chema inca odata discriminati.sper cum spui Dle Chirila,sa nu vina sa razuie alama cu cutzitul de pe statuia intemeietorului urbei,cum faceau in vremea altui rege al lor ,ferdinand,cand ai razuiau monedele de argint si din aur
Postat 13 Iulie 2024, 20:17 de florea
E vina romanilor ?
E vina majoritatii ca destui rromi nu-si trimit copii la scoala, si ii trimit la cersit ca sa le aduca lor bani acasa ? Acum sunt scoli inclusiv cu predare in limba rromanes. E vina majoritatii ca destui stau "pe social" in loc sa merga la munca ? Vina majoritatii este ca nu-si doneaza salariile celor din aceasta minoritate care nu vor sa mearga la munca! Cat despre locatie, aceasta este potrivita. Destui rromi sunt votanti udemere. Acum nu sunt bine veniti langa Ladislau ? Doar la voturi sunt bineveniti alaturi de Ladislau ? Fii serios nea!
Postat 13 Iulie 2024, 18:48 de Riviera
Bine le zici nenicule!
Bihorele,sunt deacord cu nouăzeci la sută din ce spui,dar cu un lucru nu sunt și nu voi fi în vecii vecilor de acord cu tine,și anume locația. Să simplific,există o maximă celebră ''Nu-i pui niciodată în același loc pe cei ce împletesc coșuri cu cei ce fac mătăsuri''. Eu am crezut în prostia mea,că acel loc încărcat de istorie,va fi dedicat strict și exclusiv doar evenimentelor culturale adevărate,dar se pare că imbecilii din primărie au avut alte planuri,transformăndu-l într-o afacere urât mirositoare.Trist,dar aici se ajunge când pui niște proști si idioți să gestioneze ceva, ce îi depășește.
Postat 13 Iulie 2024, 18:35 de altoradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON